Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kluski śląskie są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, np. rolady wołowej, zrazów, pieczeni. Częstą zmorą jest twarde lub zbyt kleiste ciasto. Z naszym przepisem tradycyjny, śląski rarytas z pewnością się uda. Kluczem smaku są odpowiednio zachowane proporcje.
Menu śląskie to przede wszystkim rolady, czerwona kapusta, pieczenie i kluski śląskie. Aby ziemniaczane kluski smakowały perfekcyjnie, ważne jest, by skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Tradycyjna i znana od lat metoda czwórki jest łatwa do zapamiętania, a efekt niemal zawsze pysznie smakuje. Sprężyste kluski śląskie rozpływają się w ustach. Podane z dodatkiem sosu wypadają bezkonkurencyjnie.
Ciasto na kluski śląskie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Metoda 1:4 gwarantuje, że smakiem będą przypominać te ze śląskiej, tradycyjnej kuchni. Ważne, by pamiętać o skorzystaniu z ziemniaków klasycznych, a więc ani za bardzo wodnistych, ani zbyt mącznych. Odpowiednie proporcje mąki, jajek i soli tworzą idealne połączenie. Wystarczy tylko zagnieść ciasto uformować małe kuleczki i wykonać kluczowy ruch - na środku kluski zrobić dziurkę.
Składniki:
Sposób przygotowania: