• Link został skopiowany

Przepis na kluski śląskie prosto od babci Krysi. Metoda 1:4 gwarantuje sprężyste i jędrne ciasto

Tradycyjny przepis na kluski śląskie opiera się na prostych produktach, ale kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło sprężyste, delikatne i miękkie wypróbuj metodę 1:4. Efekt rozpływa się w ustach, a smak nie odstaje od tych ze śląskiego domu.
Pyszne kluski śląskie
Monika_1 /Shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kluski śląskie są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, np. rolady wołowej, zrazów, pieczeni. Częstą zmorą jest twarde lub zbyt kleiste ciasto. Z naszym przepisem tradycyjny, śląski rarytas z pewnością się uda. Kluczem smaku są odpowiednio zachowane proporcje. 

Przepis na kluski śląskie prosto od babci Krysi

Menu śląskie to przede wszystkim rolady, czerwona kapusta, pieczenie i kluski śląskie. Aby ziemniaczane kluski smakowały perfekcyjnie, ważne jest, by skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Tradycyjna i znana od lat metoda czwórki jest łatwa do zapamiętania, a efekt niemal zawsze pysznie smakuje. Sprężyste kluski śląskie rozpływają się w ustach. Podane z dodatkiem sosu wypadają bezkonkurencyjnie. 

Ciasto na kluski śląskie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Metoda 1:4 gwarantuje, że smakiem będą przypominać te ze śląskiej, tradycyjnej kuchni. Ważne, by pamiętać o skorzystaniu z ziemniaków  klasycznych, a więc ani za bardzo wodnistych, ani zbyt mącznych. Odpowiednie proporcje mąki, jajek i soli tworzą idealne połączenie. Wystarczy tylko zagnieść ciasto uformować małe kuleczki i wykonać kluczowy ruch - na środku kluski zrobić dziurkę. 

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Kluski śląskie - tradycyjny przepis metodą czwórki 

Składniki: 

  • 500 g ugotowanych, przestudzonych ziemniaków, 
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy i pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Ziemniaki przedkładamy na talerz lub stolnicę. Formujemy koło lub kwadrat, dzielimy na cztery części. Jedną z nich delikatnie odkrajamy i nakładamy na pozostałe. 
  3. W puste miejsce nasypujemy mąkę. Dodajemy także jajko i odrobinę soli. 
  4. Ugniatamy ciasto i formujemy kulę. 
  5. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy w dłoniach małe kluseczki. Na środku każdej z nich robimy  palcem charakterystyczną dziurkę. 
  6. Kluski śląskie gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie. Są gotowe kilka minut po wypłynięciu. 
Więcej o: