• Link został skopiowany

Garnuszek górniczy jest tak dobry, że można go jeść codziennie. Wybierz to mięso, a będzie soczysty

Kuchnia śląska charakteryzuje się sycącymi i treściwymi daniami. To w końcu one miały zapełnić brzuchy górnikom, którzy ciężko pracowali w kopalniach. Popularnym i smacznym daniem, które znane jest od wielu, lat jest garnuszek górniczy. Zobacz, jak robi go Ewa Wachowicz. Wybór mięsa jest w tej potrawie kluczowy.
Gulasz a la strogonow
A. Zhuravleva /Shutterstock
Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Kuchnia śląska przede wszystkim opiera się na potrawach, które od zawsze miały nasycić żołądki ciężko pracujących ludzi. Można wyróżnić w niej różne rodzaje mięs, ziemniaki, kaszę, a także sosy. To właśnie te składniki sprawiają, że obiad jest treściwy i konkretny. Wspomnieć również trzeba o tym, że pracujący w kopalniach górnicy potrzebowali wysokokalorycznych potraw. Właśnie z tego względu dania pochodzące z tego regionu charakteryzują się ciężkością i wyrazistością. Przykładem dania obiadowego, które kiedyś było podawane bardzo często, jest górniczy garnuszek. Znajduje się w nim mięso wieprzowe i wołowe, a także ziemniaki i fasolka szparagowa. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Przepis na garnuszek górniczy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pól kilo wołowiny,
  • pół kilo szynki wieprzowej,
  • mąka do obtoczenia,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 3 szklanki sosu rumianego lub rosołu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 ogórki kiszone,
  • garść fasolki szparagowej,
  • kilka ugotowanych ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę i szynkę pokrój w plastry i lekko rozbij. Następnie każdy kawałek oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest obtoczenie mięsa w mące. Gdy już to zrobisz na patelni rozpuść łyżkę smalcu i obsmaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po wysmażeniu przełóż kawałki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki niemu nadmiar tłuszczu zostanie wsiąknięty.
  2. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso wylej sos rumiany lub rosół. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dorzuć pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz delikatnie podgotowaną fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki. Przypraw całość solą i pieprzem i wymieszaj.
  3. Na dnie glinianych naczynek lub do naczyń żaroodpornych ułóż ugotowane, wystudzone i pokrojone ziemniaki. Dorzuć również podsmażone mięso. Całość obficie zalej sosem.
  4. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: