To przepis, na który warto wykorzystać grzybowe zapasy. Sos jest aromatyczny, a kluseczki lepsze niż u mamy

Przygotowanie tego dania nie będzie wymagać od ciebie wielu godzin gotowania. Musisz jednak zajrzeć do spiżarni i wykorzystać trochę swoich zapasów zrobionych jesienią. Połączenie miękkich kluseczek i sosu grzybowego będzie strzałem w dziesiątkę.

Kluseczki ziemniaczane z sosem grzybowym to banalnie prosta propozycja na obiad. Nie wymaga długiego stania przy garnkach, a do tego sprawia, że naje się cała rodzina. Aby sos grzybowy wyszedł jak najlepszy, proponujemy odkopać jesienne zbiory, w których chowają się suszone grzyby. To właśnie one nadadzą potrawie odpowiedniego aromatu.

Przepis na kluski ziemniaczane w sosie grzybowym

Składniki na kluski ziemniaczane:

  • pół kilo ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka masła.

Składniki na sos grzybowy:

  • 150 g suszonych podgrzybków,
  • 150 g suszonych borowików,
  • 50 g pieczarek,
  • świeża natka pietruszki,
  • mała cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • odrobina wody po moczeniu grzybów,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Sposób przygotowania:

  1. 2 godziny przed gotowaniem umieść suszone grzyby w wodzie do namoczenia.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj, podziel na mniejsze kawałki i umieść w garnku z zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu do miękkości.
  3. Po tym czasie odcedź warzywa, rozgnieć z dodatkiem masła i pozostaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  4. Do zimnych kartofli dodaj przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtko i sól. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia składników i ugnieć.
  5. Z przygotowanej masy ziemniaczanej formuj niewielkie kulki przypominające orzechy włoskie. Następnie przenieś je na stolnicę obsypaną mąką i uformuj wałeczki.
  6. W garnku rozgrzej osoloną wodę. Do gotującego się płynu wrzucaj przygotowane kluseczki i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Przygotuj sos grzybowy. Namoczone grzyby odciśnij z nadmiaru wody i pokrój w paseczki. Pieczarki przemyj i również pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.
  8. Na patelni rozgrzej masło. Na gorącym tłuszczu podsmaż grzyby oraz cebulę. Następnie wlej śmietankę oraz 2-3 łyżki wody z grzybów. Dopraw całość solą i pieprzem, a także świeżą pietruszką.
  9. Ciepłe kluski umieść na talerzu i polej sosem grzybowym. Całość możesz udekorować listkami pietruszki.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.