Przygotowanie tego dania nie będzie wymagać od ciebie wielu godzin gotowania. Musisz jednak zajrzeć do spiżarni i wykorzystać trochę swoich zapasów zrobionych jesienią. Połączenie miękkich kluseczek i sosu grzybowego będzie strzałem w dziesiątkę.
Fot. Shutterstock, Malgorzata WI
REKLAMA
REKLAMA
Kluseczki ziemniaczane z sosem grzybowym to banalnie prosta propozycja na obiad. Nie wymaga długiego stania przy garnkach, a do tego sprawia, że naje się cała rodzina. Aby sos grzybowy wyszedł jak najlepszy, proponujemy odkopać jesienne zbiory, w których chowają się suszone grzyby. To właśnie one nadadzą potrawie odpowiedniego aromatu.
REKLAMA
Przepis na kluski ziemniaczane w sosie grzybowym
Składniki na kluski ziemniaczane:
pół kilo ziemniaków,
100 g mąki pszennej,
50 g skrobi ziemniaczanej,
1 żółtko,
łyżeczka soli,
łyżka masła.
Składniki na sos grzybowy:
150 g suszonych podgrzybków,
150 g suszonych borowików,
50 g pieczarek,
świeża natka pietruszki,
mała cebula,
3 łyżki masła,
250 ml śmietanki 30 proc.,
odrobina wody po moczeniu grzybów,
sól,
pieprz.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Sposób przygotowania:
2 godziny przed gotowaniem umieść suszone grzyby w wodzie do namoczenia.
Ziemniaki obierz, przemyj, podziel na mniejsze kawałki i umieść w garnku z zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu do miękkości.
Po tym czasie odcedź warzywa, rozgnieć z dodatkiem masła i pozostaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Do zimnych kartofli dodaj przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtko i sól. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia składników i ugnieć.
Z przygotowanej masy ziemniaczanej formuj niewielkie kulki przypominające orzechy włoskie. Następnie przenieś je na stolnicę obsypaną mąką i uformuj wałeczki.
W garnku rozgrzej osoloną wodę. Do gotującego się płynu wrzucaj przygotowane kluseczki i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Przygotuj sos grzybowy. Namoczone grzyby odciśnij z nadmiaru wody i pokrój w paseczki. Pieczarki przemyj i również pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Na gorącym tłuszczu podsmaż grzyby oraz cebulę. Następnie wlej śmietankę oraz 2-3 łyżki wody z grzybów. Dopraw całość solą i pieprzem, a także świeżą pietruszką.
Ciepłe kluski umieść na talerzu i polej sosem grzybowym. Całość możesz udekorować listkami pietruszki.