-
Haps
-
Jak przygotować
- To przepis, na który warto wykorzystać grzybowe zapasy. Sos jest aromatyczny, a kluseczki lepsze niż u mamy
To przepis, na który warto wykorzystać grzybowe zapasy. Sos jest aromatyczny, a kluseczki lepsze niż u mamy
Przygotowanie tego dania nie będzie wymagać od ciebie wielu godzin gotowania. Musisz jednak zajrzeć do spiżarni i wykorzystać trochę swoich zapasów zrobionych jesienią. Połączenie miękkich kluseczek i sosu grzybowego będzie strzałem w dziesiątkę.
Kluseczki ziemniaczane z sosem grzybowym to banalnie prosta propozycja na obiad. Nie wymaga długiego stania przy garnkach, a do tego sprawia, że naje się cała rodzina. Aby sos grzybowy wyszedł jak najlepszy, proponujemy odkopać jesienne zbiory, w których chowają się suszone grzyby. To właśnie one nadadzą potrawie odpowiedniego aromatu.
Przepis na kluski ziemniaczane w sosie grzybowym
Składniki na kluski ziemniaczane:
- pół kilo ziemniaków,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 żółtko,
- łyżeczka soli,
- łyżka masła.
Składniki na sos grzybowy:
- 150 g suszonych podgrzybków,
- 150 g suszonych borowików,
- 50 g pieczarek,
- świeża natka pietruszki,
- mała cebula,
- 3 łyżki masła,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- odrobina wody po moczeniu grzybów,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Sposób przygotowania:
- 2 godziny przed gotowaniem umieść suszone grzyby w wodzie do namoczenia.
- Ziemniaki obierz, przemyj, podziel na mniejsze kawałki i umieść w garnku z zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu do miękkości.
- Po tym czasie odcedź warzywa, rozgnieć z dodatkiem masła i pozostaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Do zimnych kartofli dodaj przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtko i sól. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia składników i ugnieć.
- Z przygotowanej masy ziemniaczanej formuj niewielkie kulki przypominające orzechy włoskie. Następnie przenieś je na stolnicę obsypaną mąką i uformuj wałeczki.
- W garnku rozgrzej osoloną wodę. Do gotującego się płynu wrzucaj przygotowane kluseczki i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Przygotuj sos grzybowy. Namoczone grzyby odciśnij z nadmiaru wody i pokrój w paseczki. Pieczarki przemyj i również pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło. Na gorącym tłuszczu podsmaż grzyby oraz cebulę. Następnie wlej śmietankę oraz 2-3 łyżki wody z grzybów. Dopraw całość solą i pieprzem, a także świeżą pietruszką.
- Ciepłe kluski umieść na talerzu i polej sosem grzybowym. Całość możesz udekorować listkami pietruszki.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl