Jak przygotować i ile gotować kluski śląskie? Zasada dwóch minut to sprytny sposób babć na idealnie mięciutkie kluseczki

Kluski śląskie są tradycyjnym, polskim daniem obiadowym. Są niezwykle uniwersalne i smakują obłędnie zarówno z sosem mięsnym, warzywnym, a także wyłącznie z okrasą z boczku i cebuli. Ich przygotowanie nie powinno sprawić wiele kłopotu, jednak warto wiedzieć ile gotować kluski śląskie. Nikt nie chciałby przecież jeść twardych lub całkowicie rozgotowanych klusek.

Przygotowanie klusek śląskich, choć wydaje się skomplikowane, wcale takie nie jest. Wystarczy znać odpowiednie proporcje składników na ciasto oraz wiedzieć ile gotować kluski śląskie, by te nie były ani za twarde, ani zbyt miękkie. Jest na to jedna, prosta zasada.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 2 duże cebule,
  • 150 g surowego boczku wędzonego,
  • sól.

Jak przygotować znakomite kluski śląskie?

Ziemniaki należy dokładnie umyć i bez obierania ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gotowe odcedzamy i studzimy. Z ugotowanych ziemniaków ściągamy skórkę z pomocą noża. Tak przygotowane przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy na gładką masę.


Do ziemniaczanego ciasta dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, żółtko i szczyptę soli. Całość mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto na kluski śląskie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego oddzielonego fragmentu ciasta formujemy długie wałki. Kroimy je na niewielkie kawałki, którym nadajemy kształt klusek śląskich. W każdej kulce ciasta robimy palcem charakterystyczną dziurkę.


W międzyczasie kroimy boczek w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy również cebulkę, którą uprzednio obraliśmy i posiekaliśmy. Taką okrasą będziemy ozdabiać ugotowane kluski śląskie.

Ile gotować kluski śląskie? Pamiętaj o zasadzie dwóch minut

Gotując kluski śląskie, należy przede wszystkim zaopatrzyć się w duży garnek. W mniejszym kluski mogą zacząć się sklejać, dlatego również należy gotować je niewielkimi partiami. Wodę w garnku solimy i czekamy do wrzenia. Kluski zawsze wrzucamy na gotującą się wodę! Niewielką partię klusek śląskich gotujemy, aż do wypłynięcia ich na powierzchnię dodając jeszcze dwie minuty. Zasada dwóch minut pozwala zyskać pewność, że ciasto nie będzie surowe i twarde. Po tym czasie wyławiamy kluski łyżką cedzakową i okraszamy boczkiem oraz cebulką. Będą palce lizać. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.