Więcej inspiracji na dania z grilla znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Oprócz marynowanej karkówki, szaszłyków i kiełbaski, na grillowym ruszcie warto położyć także kukurydzę. Niektórzy pewnie się zdziwią, ale to jedno z najsmaczniejszych rzeczy, które można położyć na grillu, jednak wcześniej warto odpowiednio się nią zająć. Dziś mamy dla was przepis na grilowaną kukurydzę z masłem ziołowym i parmezanem. Powiedzieć, że to jest pyszne, to jak nie powiedzieć nic.
Kukurydza z grilla - silna konkurencja dla karkówki i kiełbasy
Składniki:
- 3-4 kolby kukurydzy
- 100 g masła
- czosnek (ząbek albo dwa)
- pęczek pietruszki i kolendry
- ok. 100 g startego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- w garnku zagotuj wodę z solą i obgotuj w niej kukurydzę. 5 minut powinno wystarczyć.
- Do miski włóż miękkie masło, dodaj przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszaj.
- Obgotowaną kukurydzę delikatnie natrzyj solą oraz pieprzem i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj do momentu, aż kolba z każdej strony się zarumieni.
- Gotową kukurydzę zdejmij z grilla i posmaruj masłem, które pod wpływem temperatury stanie się płynne. Następnie oprósz startym parmezanem i gotowe.
Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką grilla, lub nie chcesz czekać aż do majówki, taką kukurydzę możesz przygotować także w piekarniku z funkcją grill lub na grillowej patelni.