Nie tylko kiełbasa i karkówka. Połóż na grillu kukurydzę i podaj ją z królem serów. To będzie wyżerka na całego

Sezon na grilla właśnie startuje i z tej okazji mamy dla was naprawdę fantastyczny przepis. Grillowana karkówka i kiełbasa trochę się już znudziły? A może by tak położyć na ruszcie żółciutką kolbę? Niesamowity smak grillowanej kukurydzy dopełni ziołowe masło oraz król wszystkich serów - parmezan. To będzie uczta w kilku krokach.

Więcej inspiracji na dania z grilla znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Oprócz marynowanej karkówki, szaszłyków i kiełbaski, na grillowym ruszcie warto położyć także kukurydzę. Niektórzy pewnie się zdziwią, ale to jedno z najsmaczniejszych rzeczy, które można położyć na grillu, jednak wcześniej warto odpowiednio się nią zająć. Dziś mamy dla was przepis na grilowaną kukurydzę z masłem ziołowym i parmezanem. Powiedzieć, że to jest pyszne, to jak nie powiedzieć nic. 

Kukurydza z grilla - silna konkurencja dla karkówki i kiełbasy

Składniki:

  • 3-4 kolby kukurydzy
  • 100 g masła
  • czosnek (ząbek albo dwa)
  • pęczek pietruszki i kolendry
  • ok. 100 g startego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. w garnku zagotuj wodę z solą i obgotuj w niej kukurydzę. 5 minut powinno wystarczyć.
  2. Do miski włóż miękkie masło, dodaj przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Obgotowaną kukurydzę delikatnie natrzyj solą oraz pieprzem i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj do momentu, aż kolba z każdej strony się zarumieni. 
  4. Gotową kukurydzę zdejmij z grilla i posmaruj masłem, które pod wpływem temperatury stanie się płynne. Następnie oprósz startym parmezanem i gotowe. 

Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką grilla, lub nie chcesz czekać aż do majówki, taką kukurydzę możesz przygotować także w piekarniku z funkcją grill lub na grillowej patelni. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.