Przepis na ekspresowy deser bez pieczenia. Zamiast wydawać fortunę w cukierni, zrób go w domu

Każdego czasem nachodzi ochota na coś słodkiego. Zdarza się też, że nie mamy czasu na to, by zajmować się skomplikowanymi ciastami. Wtedy z pomocą przychodzi przepis na szybki deser bez pieczenia. Jego przygotowanie zajmuje chwilę, a do lodówki wystarczy wstawić go na godzinę, by później móc cieszyć się słodką i lekką przekąską.

Więcej przepisów na szybkie desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wszyscy kochamy różnego rodzaju ciasta i wypieki. Nie ma co do tego wątpliwości. Czasem jednak nachodzi nas ochota na coś słodkiego, co nie jest pieczone. Szczególnie latem, gdy na dworze robi się coraz cieplej, mamy ochotę na szybki deser bez pieczenia. Najlepiej lekki i z dodatkiem sezonowych owoców. Tak się składa, że mamy w swoich zasobach świetny przepis na taką przekąskę. To herbatnikowy torcik z dżemem i serkiem mascarpone. Jak go zrobić? Poniżej znajdziecie szczegółową instrukcję krok po kroku.

Zobacz wideo Według niektórych to najlepszy deser świata. Jest bardzo łatwy do zrobienia

Przepis na szybki deser bez pieczenia. Nie wydawaj fortuny, zrób go w domu

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 3 banany
  • kajmak
  • dżem wiśniowy lub inny ulubiony,
  • ok. 30 herbatników,
  • ulubione owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Przygotuj folię spożywczą. Rozłóż ją i ułóż na niej prostokąt 3x4 z herbatników. Ciastka posmaruj kajmakiem i ułóż na smarowidle kolejną warstwę herbatników. Tę posmaruj dżemem (najlepiej wiśniowym, ale można użyć też innego). Teraz ułóż trzecią warstwę ciastek, ale tym razem z pominięciem środkowego rzędu. 

Banany pokrój w plasterki i ułóż je na środek - tam, gdzie nie ma herbatników. Boczne herbatniki posmaruj kolejną warstwą kajmaku. Złóż je do środka, tak, by powstała piramidka. Wierzch posmaruj serkiem mascarpone, a następnie zawiń szybki deser bez pieczenia w folię. Wstaw go do lodówki na godzinę, by stężał, dzięki czemu piramidka będzie lepiej się trzymała. Deser kształtem przypomina popularną chatkę, którą robi się z masą serową i czekoladą, również z użyciem herbatników (przepis na nią również znajdziecie na Haps.pl). Przed podaniem udekoruj herbatnikowy torcik ulubionymi owocami. Najlepiej jeśli wiosną i latem będą to owoce sezonowe - maliny, truskawki czy jeżyny. Dobrze będą komponować się też np. kiwi lub winogrona.

Więcej o: