Więcej przepisów na sałatki na grilla znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sałatki na grilla to niekończąca się historia, temat rzeka, jak zwał, tak zwał. Przepisów są setki, jeśli nie tysiące. Wybranie jednej czy nawet kilku często okupione jest wielogodzinnym przeglądaniem propozycji dostępnych na kulinarnych blogach, w serwisach o gotowaniu czy w mediach społecznościowych. My jednak mamy propozycję, której naprawdę trudno się oprzeć - sałatka ziemniaczana na grilla to doskonały pomysł. Pasuje idealnie do mięs (nie od dziś w końcu wiadomo, że mięso i ziemniaki świetnie ze sobą współgrają), a z dodatkiem ogórków staje się kandydatem na złoty medal wśród sałatek.
Z jakimi ogórkami sałatka ziemniaczana na grilla smakuje najlepiej? Z każdymi. Bardzo dobrze będą do niej pasować zarówno świeże ogórki, jak i kiszone czy małosolne. To od ciebie zależy, na który rodzaj się zdecydujesz. Możemy wam zagwarantować, że gdy goście zaczną ją jeść, będą zazdrościć, że sami nie wpadli na to, by taką przygotować. Zniknie z miski w ekspresowym tempie. Jak w takim razie ją zrobić? Przepis jest prosty.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź. Jeśli używasz młodych, nie musisz ich obierać. Gdy będą stygły, zajmij się ogórkami. Możesz je obrać, jeśli chcesz, ale nie musisz. Ważne, żeby były dobrze umyte. Następnie pokrój je w półplasterki. Rzodkiewki również umyj i pokrój w plasterki. Ziemniaki po wystygnięciu pokrój w grubszą kostkę. Warzywa wymieszaj razem, dodaj do nich pozostałe składniki (czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę). Sałatkę wstaw do lodówki na godzinę lub dwie. Wyjmij z lodówki, wymieszaj i dopraw do smaku.
Dla osób, które wolą ogórki poddane obróbce, mamy inną propozycję. To sałatka ziemniaczana, ale z dodatkiem ogórków kiszonych lub małosolnych. Poniżej przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wodę posól i ugotuj w niej ziemniaki w mundurkach. Dokładnie odcedź z wody i poczekaj, aż wystygną. W tym czasie pokrój ogórki - można w kostkę lub w plasterki, i odciśnij z nadmiaru płynu. Gdy ziemniaki ostygną, obierz je i również pokrój w kostkę. Ogórki i ziemniaki wrzuć do naczynia. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko z majonezem i śmietaną (lub jogurtem). Dodaj posiekany szczypiorek i przypraw sałatkę do smaku. Wymieszaj jeszcze raz, żeby smaki dobrze się połączyły. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.