Ekspresowa sałatka na grilla siostry Anastazji. Przełam smak kwaśnym owocem i zbieraj zachwyty gości

Sałatka na grilla według przepisu siostry Anastazji to prawdziwa rewelacja, która kusi nie tylko smakiem, ale i obłędnym kolorem. W składzie znajdziemy popularne warzywo, ale także kwaśny owoc, który idealnie dopełni całość. To jednak nie koniec fikuśnych dodatków - chrupiący produkt to przysłowiowa wisienka na torcie, która gwarantuje rozkosz kubków smakowych.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Grillowanie byłoby nudne gdyby nie kolorowe dodatki i fikuśne sałatki. Poza tradycyjnymi smakami jak miksy sałat, pomidory i ogórki podane na różne sposoby, warto na spotkanie pod chmurką przyszykować rewelacyjną recepturę siostry Anastazji. Skład to majstersztyk i jednocześnie klasyka na talerzu

Sałatka na grilla według receptury siostry Anastazji 

Dania z rusztu to przede wszystkim obłędne mięsa, ryby czy podpiekane warzywa i sery. Wspólne biesiadowanie się na tym jednak nie kończy, a dużą rolę odgrywają dodatki, bez których dania z grilla nie smakowałyby tak obłędnie. Mowa tu przede wszystkim o sałatkach, które nie tylko dostarczają witamin, ale i gwarantują zadowolenie gości. 

Przepis siostry Anastazji jest banalnie prosty, jednak efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. Sałatka na grilla z dodatkiem selera i jabłka to prawdziwy hit, którego nie może zabraknąć na stole. Kluczem do sukcesu nie są jedna te dwa bazowe składniki. To dodatek orzechów włoskich idealnie łączy wszystkie smaki i dodaje przyjemnej chrupkości. Sos to równie ważny składnik - potrzebne są do tego jedynie proste, bazowe produkty. 

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Przepis siostry Anastazji na grillową sałatkę z selera

Składniki: 

  • 500 g selera, 
  • 3 jabłka (najlepiej kwaśnej odmiany),
  • cytryna,
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, 
  • kilka łyżek majonezu,
  • łyżka natki pietruszki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania selera. Gdy warzywo będzie miękkie, obierz je i pokrój w niewielkich rozmiarów kostkę. 
  2. Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki i podobnie jak seler pokrój w kostkę. 
  3. Oba składniki skrop sokiem z cytryny. 
  4. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojone orzechy (upewniając się, że nie przedostała się do sałatki żadna skorupka) i na koniec majonez. 
  5. Całość dopraw szczyptą soli, cukru i pieprzu. 
  6. Sałatkę dokładnie wymieszaj i przełóż do ozdobnej misy i ozdób zieleniną. 
  7. Tak przygotowana sałatka siostry Anastazji jest gotowa do podania. Świetnie pasuje do wszelakich dań z grilla lub solo - bez żadnych dodatków. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.