Obłędnie smaczne produkty na grilla, zamiast nudnej kiełbasy. Na ruszcie będzie kolorowo i różnorodnie

Koniec z nudnym grillowaniem i czas na zmiany! Zamiast nudnej kiełbasy i bladych warzyw warto przygotować prawdziwą ucztę pełną smaków, kolorów i aromatów. Wystarczy tylko sięgnąć po inne produkty - zarówno mięsne, jak i te wege. Czasami mniej, znaczy więcej, a dobra jakość zawsze da obłędnie smaczny finał.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli w grillowe menu wkradła się nuda i rutyna, najwyższa pora na zmiany! Szczególnie przed zbliżającą się majówką warto poznać kilka smacznych i pełnych aromatów alternatyw dla oklepanych smaków z rusztu. Odrobina kolorów nie zaszkodzi, a te produkty przypadną do gustu każdemu - zarówno zwolennikom mięsa, jak i oddanym fanom wege. 

Soczyste i kolorowe produkty na grilla - pomysł na smaczną majówkę 

Dania i potrawy z grilla to dla wielu piedestał, na który długo wyczekiwali przez cały rok. Teraz gdy pogoda dopisuje, grzechem byłoby odmówić sobie spotkania z rodziną i najbliższymi na wspólnym ucztowaniu pod chmurką. Przed wrzuceniem tych samych, nudnych produktów na ruszt warto jednak poznać te kolorowe, smaczne i ciekawe alternatywy, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. 

Pierwszym rewelacyjnym składnikiem, który polecamy każdemu, są szparagi! Właśnie rozpoczął się sezon na te wyjątkowo smaczne warzywa, dlatego warto wykorzystać je podczas grillowania, póki są łatwo dostępne i świeże. Już po pięciu minutach można sprawdzić, czy są gotowe  - powinny być miękkie w środku, ale się nie rozpadać. To doskonała przekąska i dodatek do wszelakich mięs. 

Kolejny potencjał drzemie w grillowanych rybach, które przygotowane w ten sposób smakują obłędnie smacznie. Na liście gatunków wskazanych do wrzucenia na ruszt znajdziemy: doradę, pstrąga, sardynki czy łososia. Warto jednak pamiętać, że dary morza nie powinny trafić bezpośrednio na metalową kratkę, ponieważ skórka szybko przywrze, przez co obracanie nad ogniem nie będzie możliwe. 

Kolorowe, wege szaszłyki to kolejny pomysł warty polecenia. Są ekspresowe w przygotowaniu, a wystarczy sięgnąć po ulubione warzywa i dodatki takie jak ser halloumi czy wege mięso. Idealnie w tej roli sprawdzi się papryka, pieczarki, cebula, cukinia, bakłażan i kukurydza. 

Zobacz wideo Sprytna wyprawa na plażę, czyli zrób sobie torbę, grilla i wkłady do lodówki, a potem ukryj cenne rzeczy!

Co wrzucić na ruszt zamiast kiełbasy? Koniec z nudą, te zamienniki to obłęd 

Dobra kiełbasa nie jest zła, jednak mimo to warto nieco urozmaicić dania serwowane z grilla. Jeśli chodzi o mięsne rarytasy, warto skusić się na żeberka, które przygotowane w odpowiedni sposób i podane np. w glazurze miodowej czy bbq podbiją kubki smakowe nawet najwybredniejszych smakoszy. Burgery to kolejna perełka, na którą warto się skusić - mięso połączone z warzywami i miękkim, lekko zgrillowanym pieczywem będzie bez porównania smaczniejsze niż z nie jednej sieciówki fastfoodowej. 

Steki z warzyw to kolejna propozycja, która obłędnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje Warto wykorzystać do tej roli bakłażana, kalafiora czy np. podłużną paprykę. Odrobina przypraw, chlust oliwy, a reszta zrobi się dosłownie sama!

Wisienką na przysłowiowym torcie są szaszłyki z jagnięciną. Warto dodać, że na ruszt nadaje się każda część jagnięciny: udziec, antrykot, łopatka czy comber. Warto wówczas jednak pamiętać o dobrym doprawieniu i właściwej temperaturze. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA