Antrykot wołowy - jak w najprostszy sposób przyrządzić doskonały stek?
Antrykot - co to jest?
Antrykot wołowy to mięso z tuszy wołowej lub cielęcej, które znajduje się pomiędzy kręgosłupem a żebrami. Uznawane jest ono za jedno z mięs o najlepszym smaku i jakości, dlatego bardzo chętnie przyrządza się z niego steki. Na całej jego powierzchni występują drobne przerosty tłuszczu (tak zwany marmurek), które sprawiają, że przyrządzone mięso jest bardzo delikatne i soczyste.
Antrykot wołowy Fot. Shutterstock
Antrykot można kupić w większości sklepów mięsnych. Warto upewnić się, że kupujecie mięso dobrej jakości, szczególnie wtedy, gdy planujecie wysmażyć krwiste steki lub zbytnio ich nie przyprawiać. Dobra wołowina obroni się w zasadzie bez przypraw. Jeśli taka nie będzie, nie pomoże nawet mocna marynata.
Co można przyrządzić z kawałka antrykotu? Wszelkie potrawy duszone i pieczone, na przykład gulasz bądź pieczeń wołową, a także smażone, w tym oczywiście stek. Jak go przyrządzić? Poniżej przedstawiamy najprostszy przepis.
Stek z antrykotu - składniki:
- 2 plastry antrykotu o grubości około 2 cm
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
Stek z antrykotu - krok po kroku:
- Mięso wyciągamy około godziny przed smażeniem. Będzie poddawane krótkiej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. Jeśli więc położymy zimne steki na gorącej patelni, na zewnątrz będą przysmażone, a w środku zimne i twarde.
- Odcinamy przerosty tłuszczu, uważając, by pozostawić jego część. To on nadaje stekom soczystości.
- Każdy plaster z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
- Patelnię mocno rozgrzewamy, następnie dodajemy tłuszcz, a po chwili układamy mięso.
- W zależności od tego, jak wysmażone steki chcemy osiągnąć, należy dostosować czas, jaki spędzą one na patelni. Aby były krwiste (rare), należy je smażyć przez dosłownie 2 minuty z każdej strony. Średnio krwiste steki (medium rare) otrzymamy po smażeniu ich po 3 minuty, średnio wysmażone (medium done) będą po 5-6 minutach, zaś dobrze wysmażone (well done) potrzebują około 8 minut z obu stron.
- Gotowe steki odkładamy na deskę i przykrywamy folią aluminiową. Pozostawiamy je na ok. 5 minut, aby odpoczęły. W tym czasie soki równomiernie rozprowadzą się po mięsie i nie będą zbytnio wypływać podczas krojenia.
- Takie steki można podawać w całości lub pokroić w poprzek włókien i podać na sałacie.
Antrykot czy rostbef?
Rostbef Fot. Shutterstock
Rostbef jest najdelikatniejszym kawałkiem tuszy. Podobnie jak antrykot ma przerosty tłuszczu, ale nieco mniejsze i są one skumulowane po boku, a nie w wewnątrz kawałka. Używa się go najczęściej do przyrządzania pieczeni, ale też steków. Jego struktura jest miękka, krucha i jednolita, w przeciwieństwie do antykotu, który łączy różne grupy mięśniowe (część mięśni międzyżebrowych i część mięśnia najdłuższego grzbietu). Dzięki marmurkowi stek z antrykotu będzie bardziej miękki i soczysty. Dla fanów mniej tłustych steków poleca się raczej rostbef. Dobrze jest jednak spróbować obu części tuszy, aby przekonać się, która z nich faktycznie najbardziej wam posmakuje.
Zobacz również:
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur
- Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść