Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendu majowego bez tradycyjnego grillowania. Często do pieczenia na ruszcie wybiera się warzywa takie jak ziemniaki, szparagi, cukinię czy paprykę. Niektórzy grillują pieczarki i różne rodzaje mięs. Jak się okazuje, nie wszystkie rodzaje warzyw i mięs są odpowiednie do takiego przyrządzania. Mogą zmienić smak, strukturę, a nawet stać się szkodliwe dla zdrowia.
Jednym z produktów mięsnych, jakich lepiej nie grillować, jest stek z polędwicy wołowej. Tego rodzaju mięso lepiej będzie usmażyć. Grillowanie go na ruszcie może spowodować, że zmieni się konsystencja mięsa i nie będzie ono apetyczne. Polędwicę wołową lepiej będzie przygotowywać na żeliwnej patelni. Niektórzy odradzają pieczenie na ruszcie boczku. Grillowanie go może spowodować wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia substancji takich jak benzopiren.
Kolejnymi produktami, których lepiej nie kłaść na ruszt, są niektóre warzywa. Chodzi przede wszystkim o sałatę i cykorię. Dlaczego nie powinny mieć kontaktu z grillem? Pod wpływem wysokiej temperatury ich zielone liście mogę się rozlecieć i nie będą już apetyczne. Co więcej, cykoria może zmienić smak i stać się gorzka. Wyjątkiem jednak jest sałata rzymska. Grillowana bywa prawdziwym rarytasem.
Co zatem grillować, aby jeść smacznie i zdrowo? Jedną z najzdrowszych opcji będą pomidory. Jak je przygotować? Wystarczy przekroić je na połówki, przyprawić i ułożyć na tacce do grillowania.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl