Mało kto używa tej rośliny w taki sposób. Sos z niej zrobiony jest lepszy od żurawinowego, majonezu czy ketchupu

Sezon na grilla niedługo się rozpocznie, dlatego warto zastanowić się nad nowymi dodatkami, które go urozmaicą. Zwykłe sosy to już przeżytek, dlatego warto sięgnąć po coś bardziej oryginalnego. Taką propozycją jest sos rabarbarowy. Pomimo słodkości pasuje do wszystkiego.
Zobacz wideo Smażony chleb z sosem czosnkowym

Sosów, które urozmaicają posiłki i dodatki, jest wiele. Jednak okazuje się, że wiele osób ogranicza się jedynie do tych najpopularniejszych. Majonez, ketchup, chrzan czy musztarda to jedne z tych, które zawsze pojawiają się na stole. Niektórzy, aby przełamać te smaki, serwują również ten zrobiony z żurawiny. To właśnie on wyśmienicie smakuje z serami. Pomimo że te sosy mało kiedy mogą się znudzić, warto dodać nowego akcentu do potraw. Zbliżająca się majówka może być odpowiednim pretekstem, żeby to zrobić. Z tej okazji proponujemy sos, który łączy w sobie słodki smak miodu, a także kwaśny rabarbar. Sezon na tę roślinę dopiero się rozpoczyna, jednak można znaleźć go i w wersji mrożonej. Zrobienie przecieru trwa kilka chwil, ale smak powali wszystkich na kolana.

Przepis na sos rabarbarowy

Składniki:

  • 300 g świeżego rabarbaru,
  • 3 łyżki miodu,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar dokładnie przemyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój go na kawałki. Jakiej wielkości one będą zależy od ciebie. Jednak im grubsze, tym dłużej będą się gotować.
  2. Pokrojone części umieść w garnku i zalej je miodem, dwiema łyżkami oliwy z oliwek, a także octem. Możesz również dolać niewielką ilość wody. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż się rozpadnie. Dodatkowo nadmiar płynu powinien wyparować.
  3. Cały czas mieszając, wsyp na końcu niewielką ilość soli i pieprzu. Powstały sos powinien być gęsty i powinien przypominać przecier.
  4. Tak przygotowany przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków. Ponownie umieść go w garnuszki i gotuj przez następne 5 minut.
  5. Podawać go można zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.