Tort na komunię. Nie może go zabraknąć w komunijnym menu. Ile kosztuje dekorowany tort?

Tort na komunię to obowiązkowy element każdego komunijnego przyjęcia. Niezależnie od tego czy będzie to przyjęcie w domu, czy też w lokalu, tort musi znaleźć się w menu. Możliwości smakowych jest naprawdę mnóstwo, a i ceny potrafią nieźle zaskoczyć. Przy aktualnych warunkach nie jest to niestety mały wydatek. Im większa liczba gości, tym więcej zapłacimy za tort, a cena to nawet około 35 zł za jedną porcję.

Torty na komunię. Jakie torty będą modne w nadchodzącym sezonie komunijnym?

Tort na komunię to coś, bez czego nie wyobrażamy sobie przyjęcia komunijnego, bez względu na to czy organizujemy je dla najbliższych w domu, czy też spotykamy się z dużo liczniejszą grupą krewnych w eleganckim lokalu. Torty na komunię muszą przede wszystkim dobrze smakować i pięknie wyglądać. Oczywiście ważne jest także to czy tort będzie dla chłopca, czy dla dziewczynki, ponieważ w przypadku dekoracji ta druga wersja może być bardziej pokaźna. Jakie torty cieszą się największą popularnością i są najczęściej brane pod uwagę?

  • torty z kwiatami – cieszą się sporą popularnością, ponieważ są nie tylko piękne, ale też nawiązują do wiosny i symbolizują radość. Bez wątpienia dla dziecka dzień Pierwszej Komunii Świętej jest dniem wyjątkowo radosnym. Z reguły taki tort jest upieczony w wersji podstawowej i ozdobiony białym lukrem oraz kwiatami.
  • torty z ozdobami cukierniczymi – najczęściej są to białe, klasyczne torty pokryte kremem śmietankowym a do jego ozdoby używane są np. białe czy złote perełki cukiernicze, które można ułożyć w kształt różańca. Taki tort sprawdzi się zarówno dla chłopca jak i dziewczynki.
  • torty komunijne w kształcie księgi – bez wątpienia przykują uwagę wszystkich gości. Ponadto nawiązują do książeczki do nabożeństwa, którą otrzymują dzieci w dniu komunii świętej.
  • torty nowoczesne – te zdecydowanie stawiają na minimalizm. Najczęściej białe i delikatnie ozdobione np. kwiatami czy makaronikami.
  • torty z figurkami – często wybierane przez rodziców. Z reguły w kolorze białym, ozdobione zazwyczaj aniołkami. Pasują zarówno dla chłopca jak i dziewczynki.
  • torty z owocami – idealny wybór na tort dla dziecka, które uwielbia świeże owoce. Maliny czy borówki będą idealnie wyglądać na kremowym, białym torcie. 

Tort na 1. komunię. Ile wcześniej należy zamówić tort?

Kiedy zamówić tort na 1 komunię w cukierni? Sezon komunijny rozpoczyna się już niebawem i cukiernie na pewno będą obłożone zamówieniami. Warto już wcześniej zastanowić się nad wyborem odpowiedniego tortu i nie czekać z zamówieniem na ostatnią chwilę, aby uniknąć przykrych niespodzianek. Najlepiej udać się do cukierni już miesiąc wcześniej, żeby wybrać tort i omówić wszelkie szczegóły.

Torty na komunię świętą. Inspiracje, które pomogą Ci wybrać tort na komunię dla Twojego dziecka

Torty na komunię świętą mogą być naprawdę przeróżne, w zależności od naszego gustu i upodobań. Może być skromny, delikatny, ale też możemy postawić na tort piętrowy i bardzo wyszukany. Poniżej znajdziecie zdjęcia i inspiracje na torty komunijne. Mamy nadzieję, że pomogą Wam one w wyborze tego jedynego.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Tort na komunię: przepis i przygotowanie krok po kroku

Tort na komunię o smaku śmietankowo – truskawkowym zaskoczy gości. Oto przepis i potrzebne składniki na tort, który przygotujesz sam/sama w domu.

Składniki na biszkopt: 170 g drobnego cukru, 120 g mąki pszennej, 5 jajek, budyń waniliowy, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na poncz: sok z połowy cytryny, 100 ml wody, 2 łyżeczki cukru pudru

Składniki na krem maślany: 2 szklanki cukru pudru, 200 g miękkiego masła

Składniki do przełożenia: masa śmietanowa, 2 słoiczki dżemu truskawkowego, 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Składniki do dekoracji: szablon, cukier puder + woda (do przyczepienia dekoracji), 3 cukry plastyczne białe, białe kwiaty, mix dekoracji cukrowych

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
  2. Mąkę przesiewamy z budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Jajka umieszczamy w misie i ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej piany (na najwyższych obrotach). Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy suche składniki partiami i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki na jednolitą konsystencję. 
  3. Gotową masę przekładamy do formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy, aby wystygł, a gdy wystygnie, kroimy go na trzy równe blaty. 
  4. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową i krótko miksujemy.
  5. Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą. Dolny blat biszkoptu nasączamy delikatnie ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i podobnie: delikatnie nasączamy, smarujemy dżemem i masą śmietanową. 
  6. Ostatni blat biszkoptu nasączamy delikatnie od spodu i kładziemy na wierzchu tortu. Całość wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem maślany. 
  7. Ciepłe, miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszysty krem. Smarujemy nim wierzch i boki tortu. 
  8. Gdy cały tort będzie pokryty kremem, gładzimy boki ciasta, a wygładzony tort odstawiamy na około 15 minut do lodówki. 
  9. Lukry plastyczne zagniatamy razem dokładnie na jedną masę. Odrywamy kawałek zagniecionej masy i zawijamy w folię. Pozostałą część lukru wałkujemy na średnicę nieco większą niż suma wysokości boków i średnicy tortu. Delikatnie nawijamy lukier na wałek i przekładamy na tort — zaczynamy rozwijanie od jednego boku, przez wierzch tortu i kończymy na drugim boku. Następnie ostrożnie — zaczynamy od środka tortu — na zewnątrz i po bokach dociskamy równomiernie lukier do tortu. Gdy cały tort będzie już równo pokryty lukrem, nożykiem odcinamy jego nadmiar.
  10. Odłożony wcześniej kawałek lukru wałkujemy na grubość około 3 mm. Przy pomocy wcześniej przygotowanego papierowego szablonu wycinamy kształt emblematu. Na środku robimy nożykiem wgłębienie w kształcie krzyżyka i wciskamy w nie białe perełki. 
  11. Z niewielkiej ilości cukru pudru i odrobiny wody robimy lukier do przyczepienia dekoracji. Smarujemy nim tort w miejscu, gdzie chcemy umieścić emblemat oraz sam emblemat od wierzchu. Następnie szybko, zanim lukier wyschnie, przykładamy dekorację do tortu, trzymamy przez chwilę- aby się nie ześlizgnął.

Zobacz też: Krem czekoladowy do tortu. Jak go przygotować? Przepisy na krem z budyniem, mascarpone lub ganache

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.