Karkówka na grilla. Co zrobić, by pozostała soczysta? Przepis na popisowe danie na majówkę

Karkówka na grilla to wciąż jeden z kulinarnych hitów. Prosta w przygotowaniu i smaczna, może być równocześnie zamarynowana w różny sposób. Co zrobić, by była pyszna i soczysta? Podpowiadamy.

Jak przygotować karkówkę na grilla?

Jak przygotować karkówkę na grilla? Kulinarny sukces może zostać osiągnięty dzięki połączeniu kilku czynników. Jednym z nich będzie wybór mięsa dobrej jakości. Wiele zależy jednak również od odpowiednio komponowanej marynaty, która dodatkowo musi mieć czas na przeniknięcie mięsa swoim smakiem. W takim przypadku samo grillowanie wydaje się już być stosunkowo prostą czynnością. Na karkówkę stawia się przy tym dlatego, że podczas grillowania można z niej wytopić nadmiar tłuszczu, pozostawiając samo smakowite mięso.

Jaka karkówka na grilla?

Jaka karkówka na grilla będzie najlepsza? O czym pamiętać, wybierając mięso? Zwykle doradza się kupowanie wieprzowiny w kawałkach ważących od 1,5 do 2 kg, bo przy większych istnieje ryzyko zakupienia mięsa przerośniętego i niezbyt smacznego. Delikatniejszy smak ma przy tym karkówka od strony schabu. 

Zobacz wideo Sprytna wyprawa na plażę, czyli zrób sobie torbę, grilla i wkłady do lodówki, a potem ukryj cenne rzeczy!

Ile kosztuje karkówka na grilla?

Ile kosztuje karkówka na grilla? Niestety, ale rosnące ceny produktów spożywczych będą mocno odczuwalne także w obecnym sezonie grillowym. Za 1 kg karkówki można zapłacić od 12 do 25 zł w zależności od regionu i danego sklepu. 

Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret!Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret! fot. shutterstock

Jak przyprawić karkówkę na grilla?

Jak przyprawić karkówkę na grilla? W sprzedaży są gotowe mieszanki przypraw przeznaczone właśnie do wieprzowiny. Oczywiście do podstawowych przypraw należą sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Ich działanie będzie jednak ograniczone dopóty, dopóki nie staną się częścią marynaty. Właśnie zalewa sprawia, że smaki te przenikają mięso, oddając jego najlepsze cechy.

Karkówka na grilla - jakie przyprawy?

Jakie przyprawy najlepiej pasują do karkówki na grilla? Oto lista:

  • tymianek,
  • majeranek,
  • oregano,
  • rozmaryn,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • suszony czosnek.

Jak marynować karkówkę na grilla?

Jak marynować karkówkę na grilla? Do wyboru mamy wiele ciekawych kompozycji, gdzie oczywiście niektóre podstawowe składniki będą się powtarzać. Oto kilka przykładów:

  • marynata z jasnego piwa, jałowca i mielonego kminu;
  • pikantna marynata z cebulą, ostrą papryką i octem winnym;
  • meksykańska marynata z czosnkiem, keczupem, musztardą i ostrą papryką;
  • marynata z miodem, musztardą francuską i kolendrą;
  • marynata z czosnkiem, pomidorami i natką z pietruszki.

Marynata do karkówki na grillaMarynata do karkówki na grilla Zu Kamilov /Shutterstock

Karkówka na grilla. Ile czasu marynować?

Ile czasu powinno się marynować karkówkę na grilla? Spore znaczenie ma tu wielkość i grubość kawałków mięsa. Co do zasady poleca się jednak, aby ta część wieprzowiny była marynowana przynajmniej sześć godzin, ale jest to absolutne minimum. Lepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie karkówki w marynacie pod przykryciem w lodówce od 12 do 24 godzin.

Karkówka na grilla. Jak przyrządzić dodatki?

Jak przyrządzić dodatki do mięsa? Dobrze zrobiona karkówka na grilla jest nie tylko smaczna, ale też komponuje się z wieloma innymi składnikami jadłospisu. Można ją potraktować jako główny element menu lub podawać jako część zestawu obiadowego. Ciekawym pomysłem będzie zestawienie jej z podpieczoną tortillą, ale też pitą lub świeżym pieczywem. W okresie letnim może się świetnie sprawdzić w parze z młodymi ziemniakami. Do tego bywa podawana z zestawem sałat i różnymi sosami, choćby czosnkowym lub tzatziki. 

Karkówka na grilla - jak piec?

Jak piec karkówkę na grilla? W zasadzie nie jest to trudne zadanie, ale trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Do grillowania poleca się rusz z pokrywką, bo właśnie taki sprzyja utrzymywaniu równomiernej temperatury. Przy grubości mięsa 1 cm zaleca się grillowanie po 5 do 7 min z każdej stronie. Co zrobić, by mięso pozostało soczyste? Po zdjęciu z rusztu można je owinąć w folię aluminiową i zjeść dopiero po kilku minutach.

Zobacz też: Sałatki na grilla: przepisy i porady. Jak szybko zrobić sałatkę? Podpowiadamy niezawodny trik

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.