Jak przygotować karkówkę na grilla? Kulinarny sukces może zostać osiągnięty dzięki połączeniu kilku czynników. Jednym z nich będzie wybór mięsa dobrej jakości. Wiele zależy jednak również od odpowiednio komponowanej marynaty, która dodatkowo musi mieć czas na przeniknięcie mięsa swoim smakiem. W takim przypadku samo grillowanie wydaje się już być stosunkowo prostą czynnością. Na karkówkę stawia się przy tym dlatego, że podczas grillowania można z niej wytopić nadmiar tłuszczu, pozostawiając samo smakowite mięso.
Jaka karkówka na grilla będzie najlepsza? O czym pamiętać, wybierając mięso? Zwykle doradza się kupowanie wieprzowiny w kawałkach ważących od 1,5 do 2 kg, bo przy większych istnieje ryzyko zakupienia mięsa przerośniętego i niezbyt smacznego. Delikatniejszy smak ma przy tym karkówka od strony schabu.
Ile kosztuje karkówka na grilla? Niestety, ale rosnące ceny produktów spożywczych będą mocno odczuwalne także w obecnym sezonie grillowym. Za 1 kg karkówki można zapłacić od 12 do 25 zł w zależności od regionu i danego sklepu.
Jak przyprawić karkówkę na grilla? W sprzedaży są gotowe mieszanki przypraw przeznaczone właśnie do wieprzowiny. Oczywiście do podstawowych przypraw należą sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Ich działanie będzie jednak ograniczone dopóty, dopóki nie staną się częścią marynaty. Właśnie zalewa sprawia, że smaki te przenikają mięso, oddając jego najlepsze cechy.
Jakie przyprawy najlepiej pasują do karkówki na grilla? Oto lista:
Jak marynować karkówkę na grilla? Do wyboru mamy wiele ciekawych kompozycji, gdzie oczywiście niektóre podstawowe składniki będą się powtarzać. Oto kilka przykładów:
Ile czasu powinno się marynować karkówkę na grilla? Spore znaczenie ma tu wielkość i grubość kawałków mięsa. Co do zasady poleca się jednak, aby ta część wieprzowiny była marynowana przynajmniej sześć godzin, ale jest to absolutne minimum. Lepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie karkówki w marynacie pod przykryciem w lodówce od 12 do 24 godzin.
Jak przyrządzić dodatki do mięsa? Dobrze zrobiona karkówka na grilla jest nie tylko smaczna, ale też komponuje się z wieloma innymi składnikami jadłospisu. Można ją potraktować jako główny element menu lub podawać jako część zestawu obiadowego. Ciekawym pomysłem będzie zestawienie jej z podpieczoną tortillą, ale też pitą lub świeżym pieczywem. W okresie letnim może się świetnie sprawdzić w parze z młodymi ziemniakami. Do tego bywa podawana z zestawem sałat i różnymi sosami, choćby czosnkowym lub tzatziki.
Jak piec karkówkę na grilla? W zasadzie nie jest to trudne zadanie, ale trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Do grillowania poleca się rusz z pokrywką, bo właśnie taki sprzyja utrzymywaniu równomiernej temperatury. Przy grubości mięsa 1 cm zaleca się grillowanie po 5 do 7 min z każdej stronie. Co zrobić, by mięso pozostało soczyste? Po zdjęciu z rusztu można je owinąć w folię aluminiową i zjeść dopiero po kilku minutach.
Zobacz też: Sałatki na grilla: przepisy i porady. Jak szybko zrobić sałatkę? Podpowiadamy niezawodny trik