Jak przyrządzić ser z grilla? Przede wszystkim sery mogą być bardzo dobrym i lubianym elementem menu na garden party, ale należy je odpowiednio dobierać. Większość z nich ma niską temperaturę topnienia, co utrudnia lub wręcz uniemożliwia takie zabiegi kulinarne. Jeśli jednak będziemy pamiętać o kilku kwestiach, to grillowane sery będą miały okazję być ciekawym urozmaiceniem dla mięsnego barbecue. Grillowany ser może być przy tym zarówno ważnym elementem dania głównego, jak i cenionym dodatkiem np. do mięs. Czasami także bywa bardzo ciekawym składnikiem sałatek.
Które sery warto grillować? Niektóre z nich będą się pięknie złocić, tworząc chrupiącą skórkę, inne zaś pod wpływem wysokiej temperatury dosłownie oblepią ruszt, częściowo lądując w samym palenisku. Produkt przeznaczony do grillowania powinien mieć takie właściwości, aby pomimo pieczenia pozostawał w jednym kawałku. Podobnie jest z serem.
Ser halloumi z grilla coraz częściej gości na polskich stołach. Warto zwrócić uwagę na ten cypryjski przysmak, bo poprzez Wielką Brytanię zrobił on już karierę na wielu rynkach europejskich. Zwarty, elastyczny i o białym kolorze, wyrabiany jest z mleka owczego, niekiedy z domieszkami. Charakterystycznym elementem jest często w jego przypadku dodawany listek mięty. Dawniej prawdopodobnie wykorzystywano właściwości bakteriobójcze twej rośliny.
Można się przy tym spotkać z opinią, że halloumi jest idealnym wyborem na grilla, bo trudno jest coś zepsuć w związku z jego przygotowaniem. Chodzi przede wszystkim o to, że produkt ten bardzo dobrze znosi podgrzewanie do wysokich temperatur. Nie topi się, ale rumieni zarówno na ruszcie, jak i smażony na patelni. Doskonale nadaje się do robienia niewielkich przekąsek, ale też burgerów lub dań obiadowych. Świetnie wypada w sałatkach. Warto podawać go w towarzystwie warzyw, a nawet owoców.
Bardzo popularnym wyborem jest również camembert z grilla. To jeden z tych serów pleśniowych, które są najbardziej popularne, mają także wielu zwolenników. Również w tym przypadku świetnie wypada połączenie np. z żurawiną. Można też stosować w jego przypadku np. miodowo-paprykową marynatę, która doda mu walorów smakowych. Odpowiednio grillowany camembert będzie miał przypieczoną skórkę, w środku jednak pozostanie półpłynny. Doskonały pomysł na grillowaną przekąskę podczas majówki.
Nie zapominajmy o tym, że ser z grilla to jednak nie tylko halloumi i camembert. Dobrze wypadają tu także oscypki, które można potem podawać np. z żurawiną. Niekiedy grilluje się także pełnotłuste i twarde sery żółte, które jednak należy owijać w folię. Wreszcie - wykorzystamy w ten sposób liczne sery pleśniowe takie, jak choćby gorgonzola, brie czy munster. Ważne jest też to, jak długo należy grillować sery. Warto zapamiętać, że grillowanie sera zajmuje średnio 3-4 minuty.
Zobacz też: Marynowanie - proces, który podkręci smak każdej potrawy. Co warto wiedzieć o marynacie?