Grillowanie to jedna z ulubionych, wiosennych rozrywek Polaków. Na ciepłe przyjęcie pod chmurką czekamy przez długą zimę, z nadzieją wypatrując każdego promyka. Majówka bez grilla to jak wiosna bez słońca, przygotowujesz ogrodowe przyjęcie? Sprawdź przepis na grillowaną pierś z kurczaka.
Sukcesem udanej uczty są świeże produkty. Dokładnie tak jak nowalijki pierś z kurczaka na grilla powinna być soczysta i mieć ważny termin do spożycia. Co jeśli na mięsie nie ma etykiety? Jak przeprowadzić test, który pomoże nam dokonać najlepszego wyboru? Świeże mięso posiada zwartą konsystencję i po naciśnięciu powinno wrócić na swoje miejsce. Co więcej, wokół nie powinno być żadnych płynów. Mętna woda oznacza rozkład białka. Po udanych zakupach czas przejść do konkretów. Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla? Więcej na ten temat piszemy w dalszej części artykułu.
Kurczak sam w sobie nie jest zbyt wymagający, ale ważna jest odpowiednia oprawa. Poniżej znajdziesz wskazówki, które pomogą w przygotowaniu idealnej piersi z grilla.
Zobacz też: Grill na balkonie - czy prawo dopuszcza takie grillowanie?
Zanim przejdziemy do krojenia, na początek należy umyć mięso w zimnej wodzie i oczyścić z błonek, najlepiej przy pomocy ostrego nożyka. Jak pokroić pierś na grilla? Wszystko zależy od formy podania. Kurczak, którego planujemy serwować w postaci samodzielnego kotleta, powinien zostać podzielony na długie paski. Pierś do panierowania zostawiamy w całości, robimy tylko małe nacięcie, które stworzy kieszonkę na farsz.
Na tym etapie ponownie postępujemy zgodnie z finalną wersją, poniżej znajdziesz kilka odpowiedzi na pytania:
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla w jogurcie?
Naturalny jogurt z dodatkiem soku z cytryny i odpowiedniego zestawu przypraw potrafi zdziałać cuda. O szczegółach piszemy poniżej.
Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla?
Lista składników jest bardzo krótka, wystarczy przygotować:
Pierś zgodnie z powyższym opisem myjemy, czyścimy i nacinamy w głąb. Następnie faszerujemy masłem, czosnkiem przyciśniętym przez praskę, oliwkami (wcześniej można je pokroić) oraz posiekaną natką pietruszki. Na koniec zamykamy otwór, solimy, dodajemy pieprz. Panierujemy najpierw w jajku potem w słodkiej papryce wymieszanej z mąką (można dodać także ostrą paprykę). Tak przygotowaną pierś pieczemy na grillu po kilka minut z każdej strony.
Zobacz też: Szaszłyki z drobiu i wieprzowiny z warzywami. Mamy sprawdzone przepisy na majówkę