Pierś z kurczaka na grilla. Kilka tricków, które sprawią, że Twój grillowany kurczak będzie najlepszy w okolicy

Pierś z kurczaka na grilla, czyli klasyka gatunku, która wymaga dobrej jakości mięsa oraz sprawdzonego przepisu. Po czym poznać świeży produkt i jak przygotować kurczaka na grilla? Sprawdź przepis na aromatyczną pierś z rusztu.

Grillowana pierś z kurczaka - czas na letnie przyjęcie  

Grillowanie to jedna z ulubionych, wiosennych rozrywek Polaków. Na ciepłe przyjęcie pod chmurką czekamy przez długą zimę, z nadzieją wypatrując każdego promyka. Majówka bez grilla to jak wiosna bez słońca, przygotowujesz ogrodowe przyjęcie? Sprawdź przepis na grillowaną pierś z kurczaka. 

Pierś z kurczaka na grilla - jak wybrać świeże mięso? 

Sukcesem udanej uczty są świeże produkty. Dokładnie tak jak nowalijki pierś z kurczaka na grilla powinna być soczysta i mieć ważny termin do spożycia. Co jeśli na mięsie nie ma etykiety? Jak przeprowadzić test, który pomoże nam dokonać najlepszego wyboru? Świeże  mięso posiada zwartą konsystencję i po naciśnięciu powinno wrócić na swoje miejsce. Co więcej, wokół nie powinno być żadnych płynów. Mętna woda oznacza rozkład białka. Po udanych zakupach czas przejść do konkretów. Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla? Więcej na ten temat piszemy w dalszej części artykułu. 

Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla? - smaczne kierunki 

Kurczak sam w sobie  nie jest zbyt wymagający, ale ważna jest odpowiednia oprawa. Poniżej znajdziesz wskazówki, które pomogą w przygotowaniu idealnej piersi z grilla

Zobacz też: Grill na balkonie - czy prawo dopuszcza takie grillowanie?

Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla - zgodnie z przeznaczeniem  

Zanim przejdziemy do krojenia, na początek należy umyć mięso w zimnej wodzie  i oczyścić z błonek, najlepiej przy pomocy ostrego nożyka. Jak pokroić pierś na grilla? Wszystko zależy od formy podania. Kurczak, którego planujemy serwować w postaci samodzielnego kotleta, powinien zostać podzielony na długie paski. Pierś do panierowania zostawiamy w całości, robimy tylko małe nacięcie, które stworzy kieszonkę na farsz. 

Pierś z kurczaka na grilla: marynata i przyprawianie

Na tym etapie ponownie postępujemy zgodnie z finalną wersją, poniżej znajdziesz kilka odpowiedzi na pytania: 

  • Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?
  • Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla
  • Jak panierować pierś z kurczaka na grilla?

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla w jogurcie? 

Naturalny jogurt z dodatkiem soku z cytryny i odpowiedniego zestawu przypraw potrafi zdziałać cuda. O szczegółach piszemy poniżej.  

  • Na początek należy wlać do miski około 200 ml jogurtu typu naturalnego, co będzie doskonałą bazą dla piersi o wadze ok. 500 g. 

Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? 

  • Do miski z jogurtem dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki oraz łyżeczkę curry. 
  • Następnie dwie łyżeczki tymianku i sok z jednej cytryny oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte wcześniej przez praskę. 
  • Na koniec dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. 
  • W tak przygotowanej marynacie zostawiamy mięso na 12 godzin w lodówce.  
  • Po upływie tego czasu zdejmujemy nadmiar marynaty z pasków kurczaka i pieczemy mięso na ruszcie przez kilka minut z każdej strony.  

Jak panierować pierś z kurczaka na grilla krok po kroku? 

Lista składników jest bardzo krótka, wystarczy przygotować:

  • pierś kurczaka,
  • paprykę słodką, mąkę, jajko do panierki
  • natkę pietruszki - pęczek,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • czarne oliwki - kilka sztuk,
  • odrobinę masła.

Pierś zgodnie z powyższym opisem myjemy, czyścimy i nacinamy w głąb. Następnie faszerujemy masłem, czosnkiem przyciśniętym przez praskę, oliwkami (wcześniej można je pokroić) oraz posiekaną natką pietruszki. Na koniec zamykamy otwór, solimy, dodajemy pieprz. Panierujemy najpierw w jajku potem w słodkiej papryce wymieszanej z mąką (można dodać także ostrą paprykę). Tak przygotowaną pierś pieczemy na grillu po kilka minut z każdej strony. 

Zobacz też: Szaszłyki z drobiu i wieprzowiny z warzywami. Mamy sprawdzone przepisy na majówkę

Więcej o:
Copyright © Agora SA