Majówka to czas wesołych spotkań przy grillu, menu powinno uwzględnić upodobania kulinarne wszystkich gości, od mięsożerców po wegan. Dziś opcja dla tych, którzy zamiast czerwonego steku preferują aromatyczną rybę. Szukasz informacji na temat tego, jak zrobić rybę na grilla? Sprawdź z nami prosty i wyjątkowo aromatyczny przepis na łososia.
Jaka ryba najlepsza na grilla? Łosoś to zawsze dobry wybór! To bardzo popularna ryba, która ma wielu zwolenników. Za wyborem łososia przemawia mała ilość ości, wyjątkowy smak, krótki czas pieczenia i dość banalna instrukcja przygotowania. Przepis krok po kroku znajdziesz w dalszej części artykułu.
Ideał to aromatyczny i delikatny smak ryby z kolorowymi dodatkami, przepis na łososia, który działa na wszystkie zmysły, dostępny jest tutaj:
Lista składników:
Przygotowanie:
Na początek łososia myjemy pod zimną wodą i skrapiamy oliwą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie rybę posypujemy solą i pieprzem. Czas przejść do obróbki cieplnej ryby z grilla. Ile piec ją na grillu węglowym lub elektrycznym? Dowiesz się tego z dalszej części artykułu.
W przypadku ryby oprócz marynaty bardzo ważny jest czas grillowania. Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie, ile czasu należy piec rybę z grilla. Niedopieczony łosoś nie nadaje się do jedzenia, z kolei zbyt długie grillowanie sprawi, że ryba stanie się sucha i gumowata. W najgorszym przypadku łososia można także spalić.
Zobacz też: Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
Jest kilka sposobów na przygotowania dania takiego, jak ryba z grilla. Jak długo piec ją i czy jest jakaś różnica pomiędzy czasem grillowania na elektrycznym i tradycyjnym ruszcie?
Jeśli chodzi o smak, to można wyczuć niewielką różnicę pomiędzy rybą grillowaną na węglu drzewnym a daniem takim jak ryba z grilla elektrycznego. Jak długo piec poszczególne potrawy? Łososia na grillu elektrycznym lub tradycyjnym pieczemy przez ok. 5 minut.
Ziemniaki, oliwki, pomidorki - to fantastyczne dodatki oraz baza do szaszłyków, które wyjątkowo lubią się zarówno z mięsem jak i z rybą. Co więcej, warzywne patyczki ze smacznym sosem same w sobie także stanowią doskonałe danie. O szczegółach piszemy poniżej.
Grillowaną rybę należy serwować w towarzystwie ziemniaków i szaszłyków. Dodatkowo warto przygotować ulubioną sałatkę, napoje oraz deser. Ryba jest dość lekkim daniem, dlatego kawałek ciasta nie powinien stanowić żadnego problemu.
Ile kalorii ma ryba z grilla?
Typowa porcja ryby z grilla waży ok. 200-250 g.
Zobacz też: Tofu na grilla - jak przygotować grillowane wegepotrawy? Sekretem jest specjalna marynata