Marynata do indyka na noc - imbirowa
Marynata do indyka na noc w wersji imbirowej zbliży nas do kuchni dalekiego wschodu. Ponadto należy napisać, że imbir posiada bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Zwłaszcza takich jak wzmacnianie odporności czy działanie antybakteryjne i rozgrzewające. Imbir to naturalny "antybiotyk", który powinien na stałe zagościć w naszej kuchni. Przepis na marynatę z imbirem znajduje się tutaj:
Składniki:
- korzeń imbiru ok. 10-20 g
- cebula dymka
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu naturalnego
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek - ilość wedle uznania
Wykonanie:
- Imbir umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce.
- Cebulę umyć i pokroić na drobno.
- Oliwę połączyć z miodem, dodać pozostałe składniki.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Natrzeć mięso z indyka i odstawić do lodówki na całą noc.
Marynata do fileta z indyka - smaczny klasyk
Marynata do fileta z indyka może być wykonana także w tradycyjny sposób. To bezpieczne rozwiązanie dla osób, które lubią sprawdzone połączenia. Oto jedna z tego typu receptur:
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka czerwona
- 3 łyżki musztardy
- 1 czosnek
Wykonanie:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Dodać pozostałe składniki.
- Doprawić przyprawami.
- Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin.
Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem
Marynata do udźca z indyka - pomidorowo-paprykowa
Marynata do udźca z indyka o smaku paprykowo-pomidorowym to opcja dla ceniących wyraziste smaki. Marynata może być użyta do każdego rodzaju mięsa. Przepis na nią znajdziesz tutaj:
Składniki:
- 1 mały przecier pomidorowy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka ostra oraz słodka, czosnek
Wykonanie:
- Składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać.
- Następnie dołożyć przyprawy. Nie podajemy proporcji, gdyż ilość konkretnych przypraw jest uzależniona od naszych preferencji.
- Opcjonalnie możemy dodać świeże pomidory. Przed tym musimy je zmiksować.
- Marynatę należy odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Marynata do indyka z majonezem
Marynata do indyka na bazie majonezu i sosu sojowego to doskonała alternatywa dla tradycyjnego przepisu. Jej kremowa konsystencja zachwyci nawet najbardziej wymagających. Przepis krok po kroku znajduje się poniżej:
Składniki:
- 5 łyżek sosu sojowego
- odrobina octu balsamicznego
- 5 łyżek musztardy
- około 5-6 łyżek majonezu
- 1/2 cebuli
- przyprawy: sól, papryka, pieprz ziołowy
Wykonanie:
- Cebulę obrać i posiekać na drobno.
- Połączyć wszystkie inne składniki.
- Doprawić do smaku.
Zobacz też: Gulasz z indyka może mieć głębszy smak. Dodaj ten nietypowy składnik, a będzie wytrawny i przepyszny