Marynata do piersi z indyka. Podpowiadamy, co zrobić by mięso nie było suche

Marynata do piersi z indyka jest bardzo istotnym elementem, który wchodzi w skład przygotowań wiosennego grilla. Marynata sprawi, że mięso będzie soczyste i smaczne. Poznaj proste przepisy na marynatę do mięsa.

Marynata do indyka na noc - imbirowa

Marynata do indyka na noc w wersji imbirowej zbliży nas do kuchni dalekiego wschodu. Ponadto należy napisać, że imbir posiada bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Zwłaszcza takich jak wzmacnianie odporności czy działanie antybakteryjne i rozgrzewające. Imbir to naturalny "antybiotyk", który powinien na stałe zagościć w naszej kuchni. Przepis na marynatę z imbirem znajduje się tutaj:

Składniki:

  • korzeń imbiru ok. 10-20 g
  • cebula dymka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek - ilość wedle uznania

Wykonanie:

  1. Imbir umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce.
  2. Cebulę umyć i pokroić na drobno.
  3. Oliwę połączyć z miodem, dodać pozostałe składniki.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Natrzeć mięso z indyka i odstawić do lodówki na całą noc. 

Marynata do fileta z indyka - smaczny klasyk

Marynata do fileta z indyka może być wykonana także w tradycyjny sposób. To bezpieczne rozwiązanie dla osób, które lubią sprawdzone połączenia. Oto jedna z tego typu receptur:

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka czerwona
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 czosnek

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać pozostałe składniki.
  3. Doprawić przyprawami.
  4. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin.
Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Marynata do udźca z indyka - pomidorowo-paprykowa

Marynata do udźca z indyka o smaku paprykowo-pomidorowym to opcja dla ceniących wyraziste smaki. Marynata może być użyta do każdego rodzaju mięsa. Przepis na nią znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra oraz słodka, czosnek

Wykonanie:

  1. Składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać.
  2. Następnie dołożyć przyprawy. Nie podajemy proporcji, gdyż ilość konkretnych przypraw jest uzależniona od naszych preferencji.
  3. Opcjonalnie możemy dodać świeże pomidory. Przed tym musimy je zmiksować.
  4. Marynatę należy odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Marynata do indyka z majonezem

Marynata do indyka na bazie majonezu i sosu sojowego to doskonała alternatywa dla tradycyjnego przepisu. Jej kremowa konsystencja zachwyci nawet najbardziej wymagających. Przepis krok po kroku znajduje się poniżej:

Składniki:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • odrobina octu balsamicznego
  • 5 łyżek musztardy
  • około 5-6 łyżek majonezu
  • 1/2 cebuli
  • przyprawy: sól, papryka, pieprz ziołowy

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i posiekać na drobno.
  2. Połączyć wszystkie inne składniki.
  3. Doprawić do smaku.

Zobacz też: Gulasz z indyka może mieć głębszy smak. Dodaj ten nietypowy składnik, a będzie wytrawny i przepyszny

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.