Imbir - poznaj właściwości i zastosowanie tej wyjątkowej rośliny

Imbir to roślina, która stanowi jedną z najbardziej cenionych przypraw, które swoje zastosowanie znajdują zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Warto poznać jej właściwości, a także dowiedzieć się, jak o nią dbać, by ich nie traciła podczas przechowywania.

Imbir: właściwości prozdrowotne

Trudno o roślinę, która byłaby ceniona mocniej niż imbir. Właściwości, jakie przejawia, rzeczywiście okazują się imponujące. Imbir poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, jednocześnie łagodząc wzdęcia, a także im zapobiegając. Osoby walczące ze złym cholesterolem mogą z kolei stosować go jako środek wspomagający. Roślina ta działa również przeciwbólowo, dlatego można ją wykorzystywać nie tylko w przypadku dolegliwości ze strony gardła, ale i silnych migren.

Przy pomocy imbiru można też uspokoić kaszel, a także odkazić jamę ustną (roztwór przygotowany z imbiru da się wykorzystać do zadbania o jej higienę). Czasem roślinę tę wykorzystuje się przy szczególnie bolesnych miesiączkach. Korzeń imbiru pobudzi ponadto krążenie, zneutralizuje obrzęki, a także odpowiednio rozgrzeje.

Imbir: zastosowanie

Gdzie sprawdza się imbir? Zastosowanie tej rośliny jest dość wszechstronne, choć najczęściej mówi się o niej w roli aromatycznej przyprawy. W kuchni stosuje się ją nie tylko do potraw (między innymi przy daniach o charakterze orientalnym), ale i do wszelkiego rodzaju ciast i herbatników o korzennym aromacie. Imbir może też stanowić ciekawy składnik kompozycji, złożonych z kilku przypraw. Będzie więc współgrał między innymi z gałką muszkatołową, zielem angielskim, liściem laurowym oraz pieprzem. Choć największą popularnością cieszy się nieodmiennie świeży korzeń imbiru, można go kupić również w wersji sproszkowanej, sprzedawanej w niewielkich torebkach. Ponadto, można też znaleźć na sklepowych półkach plastry kandyzowanego imbiru. Tę roślinę można też spotkać w składzie niejednej herbatki rozgrzewającej.

Poza kuchnią, imbir sprawdza się też w kosmetyce. Często dodaje się go do preparatów wyszczuplających, a także tych, które wpływają na modelowanie sylwetki. W ten sposób można pozbyć się cellulitu. Jednocześnie, dzięki działaniu przeciwzapalnemu, może również uzupełniać formułę kosmetyków antytrądzikowych.

Zobacz wideo Korzenne ciasto z pomidorów z orzechami i żurawiną [PRZEPIS]

Imbir na odporność

Warto sięgać po imbir na odporność. Można go stosować profilaktycznie w okresie przeziębień, by nie zachorować, wspierając w naturalny sposób swój układ immunologiczny. Jednocześnie, kiedy nie czujesz się w pełni zdrowo, imbir może zadziałać na Ciebie rozgrzewająco.

Imbir na wirusy

Imbir na wirusy – jak sobie z nimi radzi? Na pewno roślina ta sprawdzi się przy przeziębieniu, łagodzi również objawy grypy oraz choroby grypopodobnej. Wpływa na złagodzenie kaszlu, poprawia stan błony śluzowej (w przypadku silnego przekrwienia), znosi ból mięśni oraz hamuje katar. Warto pomyśleć o imbirze także w przypadku zapalenia zatok.

Czy imbir się obiera? 

Czy imbir się obiera? W przypadku, gdy chcesz go spożyć, jest to konieczna czynność. Właśnie dlatego chcąc skorzystać z dobrodziejstw świeżego korzenia imbiru, należy odciąć jego niewielki kawałek, obierając ze skórki. Jeśli natomiast szykujesz roślinę do dalszego przechowywania, nie obieraj jej, ponieważ skórka pozwala zachować jej dłużej wszystkie właściwości.

Jak przechowywać imbir?

Zastanawiasz się, jak przechowywać imbir? Jeśli chcesz, by przetrwał w Twoim domu zaledwie kilka dni, wystarczy, że zostawisz go w chłodnym miejscu, chronionym przed bezpośrednim nasłonecznieniem. W przypadku, gdyby imbir miał wytrzymać kilka tygodni, należy go już spakować do plastikowego woreczka, szczelnie zamknąć, a następnie umieścić w lodówce.

Zobacz też: Ananas, imbir, sałata - rośliny, które odrosną z resztek

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.