Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Przygotujesz ją w kilka minut

Nie ma nic lepszego na zimne wieczory niż aromatyczna, rozgrzewająca zupa, przywodząca na myśl słoneczną Azję. Jedną z nich jest ta z soczewicy, która kusi aromatycznym imbirem, chili i kurkumą. Na jej przygotowanie potrzebujesz zaledwie kilku minut. Reszta zrobi się sama, w gotującej się wodzie.

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Zupa z soczewicy przywodzi na myśl różnorodną kuchnię indyjską. Jej pełnia smaków i aromatów sprawia, że będziecie do tego przepisu sięgać często, szczególnie wtedy, gdy pogoda nie zachęca do wyjścia z domu. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie powinno sprawić problemów nawet kuchennym nowicjuszom.

Składniki

  • 2,5 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cm imbiru,
  • papryczka chilli i płatki chilli do ozdoby,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1,5 cebuli,
  • 1 czubata łyżka kurkumy,
  • płaska łyżeczka ostrej papryki (jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, możesz pominąć ten składnik),
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • świeża kolendra,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kawałek skórki z cytryny,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • olej do smażenia
  • śmietana 18 proc. lub jogurt naturalny.

Sposób przygotowania

1. Soczewicę dokładnie wypłukać a następnie odstawić do odcedzenia,

2. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Podsmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulkę. Pod koniec smażenia dodać posiekany imbir i czosnek. Smażyć razem jeszcze przez minutę, a następnie dodać wszystkie przyprawy i soczewicę,

3. Zalać warzywa bulionem lub wodą i gotować razem około 20 min,

4. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe i sok z cytryny. Gotować jeszcze 5 min,

5. Zupę podawać z posiekaną natką kolendry i śmietaną lub jogurtem. Jeśli jesteście fanami pikantnych dań - dodajcie jeszcze płatki chilli. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA