Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Zupa z soczewicy przywodzi na myśl różnorodną kuchnię indyjską. Jej pełnia smaków i aromatów sprawia, że będziecie do tego przepisu sięgać często, szczególnie wtedy, gdy pogoda nie zachęca do wyjścia z domu. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie powinno sprawić problemów nawet kuchennym nowicjuszom.
1. Soczewicę dokładnie wypłukać a następnie odstawić do odcedzenia,
2. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Podsmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulkę. Pod koniec smażenia dodać posiekany imbir i czosnek. Smażyć razem jeszcze przez minutę, a następnie dodać wszystkie przyprawy i soczewicę,
3. Zalać warzywa bulionem lub wodą i gotować razem około 20 min,
4. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe i sok z cytryny. Gotować jeszcze 5 min,
5. Zupę podawać z posiekaną natką kolendry i śmietaną lub jogurtem. Jeśli jesteście fanami pikantnych dań - dodajcie jeszcze płatki chilli.