Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Kluczowymi elementami tego przepisu będzie kamień do pizzy i odpowiednia mąka. W sklepach coraz częściej dostępna jest mąka typu 00, który oznacza, że jest bardzo drobno zmielona i świetnie sprawdzi się w przygotowaniu dania. Jeśli wolicie, by placek był bardziej chrupki, możecie skorzystać z mąki chlebowej (typ 750).
Składniki
Sposób przygotowania
1. Przygotuj zaczyn drożdżowy. Wkrusz drożdże do wysokiego naczynia, wymieszaj dokładnie z cukrem i 40 ml wody. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 min,
2. Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj dokładnie z solą. W środku zrób wgłębienie. Wlej oliwę, zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę,
3. Wyrabiaj ciasto. Nie oszczędzaj na czasie. Optymalnie będzie, jeśli zajmiesz się nim około 10 min, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk,
4. Odstaw ciasto na minimum 1,5 h do wyrośnięcia,
5. W tym czasie możesz rozgrzać w piekarniku kamień do pizzy,
6. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez 2 min, a następnie uformuj z nich placki (możesz użyć wałka) o grubości około 0,5 cm. Piecz z ulubionymi dodatkami na kamieniu przez około 10 min.