Ciasto na pizzę. Z tym przepisem wyjdzie jak we włoskiej restauracji

Wielkimi krokami zbliża się sylwester, a wielu z was zastanawia się zapewne, co przygotować na ten wyjątkowy wieczór. Daniem, które uwielbiają niemal wszyscy, jest pizza. Ważne, by skorzystać ze sprawdzonego przepisu na ciasto, dzięki czemu nasz placek będzie smakował tak dobrze, jak we włoskiej pizzerii.

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Kluczowymi elementami tego przepisu będzie kamień do pizzy i odpowiednia mąka. W sklepach coraz częściej dostępna jest mąka typu 00, który oznacza, że jest bardzo drobno zmielona i świetnie sprawdzi się w przygotowaniu dania. Jeśli wolicie, by placek był bardziej chrupki, możecie skorzystać z mąki chlebowej (typ 750).

Składniki

  • 180 g mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 120 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania

1. Przygotuj zaczyn drożdżowy. Wkrusz drożdże do wysokiego naczynia, wymieszaj dokładnie z cukrem i 40 ml wody. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 min,

2. Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj dokładnie z solą. W środku zrób wgłębienie. Wlej oliwę, zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę,

3. Wyrabiaj ciasto. Nie oszczędzaj na czasie. Optymalnie będzie, jeśli zajmiesz się nim około 10 min, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk,

4. Odstaw ciasto na minimum 1,5 h do wyrośnięcia,

5. W tym czasie możesz rozgrzać w piekarniku kamień do pizzy,

6. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez 2 min, a następnie uformuj z nich placki (możesz użyć wałka) o grubości około 0,5 cm. Piecz z ulubionymi dodatkami na kamieniu przez około 10 min. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.