Kruche ciasteczka korzenne. Przepis na aromatyczne słodkości

Ciastka korzenne są smacznym dodatkiem do filiżanki zimowej herbaty, jednak można je wykorzystać również jako naturalne ozdoby na choinkę. Szukasz szybkiego i prostego przepisu na tradycyjne herbatniki korzenne? Sprawdź poniższe propozycje. Ciastka korzenne PRZEPIS.

Ciastka korzenne - idealna baza do dekoracji 

Niektórzy preferują opcję saute, inni lubią wersję na bogato. Jedno jest pewne - ciastka korzenne nie tylko dobrze smakują, ale też będą idealną ozdobą do powieszenia na świątecznej choince. Poniżej znajdziesz szybkie i proste przepisy na kruche ciasteczka korzenne oraz muffiny, których smak i aromatyczny zapach będą gwarancją świątecznej atmosfery. 

Kruche ciasteczka korzenne o cynamonowo-imbirowym zapachu 

Herbatniki korzenne z koronkową ozdobą można przygotować w kilka chwil. Dodatkowym atutem tego wypieku jest to, że podczas pieczenia cały dom wypełni się niesamowitym aromatem. Ciasteczka korzenne cienkie przepis:

Herbatniki korzenne - lista składników

  • mąka tortowa - 1 szklanka 
  • cukier puder - ¼ szklanki 
  • margaryna - 10 dag
  • żółtka - 2 sztuki 
  • zmielony imbir - ¼ łyżeczki 
  • zmielony cynamon - pół łyżeczki 

Ciasteczka korzenne cienkie przepis krok po kroku 

  • Do miski wsyp mąkę, imbir, cynamon oraz cukier puder i wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Następnie dodaj margarynę i rozetrzyj ją razem z sypką zawartością miski. 
  • W kolejnym kroku dodaj żółtka i zagnieć ciasto. 
  • Z ciasta uformuj kulę, którą następnie należy zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. 
  • Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na płaski placek i przy pomocy foremek powycinaj ulubione kształty. Jeśli planujesz zawiesić ciasteczka na choince, pamiętaj o wykonaniu otworów na sznurek lub wstążkę.
  • Wycięte ciasteczka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Ciastka piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, na koniec odłóż do wystygnięcia. 
  • Gotowe ciasta można udekorować lukrem lub polewą czekoladową
Zobacz wideo Poznajcie te fantastyczne przepisy:

Miękkie ciasteczka korzenne - puszyste muffiny 

Choć aromatyczne przyprawy takie jak cynamon, imbir i goździki jednoznacznie kojarzą się ze świątecznymi wypiekami, to nie każdy jest fanem zwykłych kruchych herbatników. Dla tych, którzy w święta stawiają na wypieki efektowne, przygotowaliśmy przepis na puchate muffinki. Smak i aromat przyprawy do piernika został tu wzbogacony pysznymi powidłami śliwkowymi i miodem. Smak Świąt Bożego Narodzenia zamknięty w małych babeczkach.

Miękkie ciasteczka korzenne - lista składników 

  • mąka - 2 szklanki 
  • jajka - 4 sztuki 
  • soda - 1 łyżeczka 
  • płynny miód - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki 
  • olej rzepakowy - 1 szklanka 
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
  • przyprawa do piernika - 2 łyżki 
  • powidła śliwkowe - 100 g 

Muffiny krok po kroku:

  • Jajka należy utrzeć z cukrem pudrem do momentu aż powstanie delikatna i puszysta masa. 
  • Następnie należy przesiać do masy jajecznej mąkę oraz dodać sodę. 
  • Teraz łączymy przyprawę z powidłami, olejem i miodem. 
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  • W kolejnym kroku przekładamy ciasto do papierowych foremek. 
  • Tak przygotowane babeczki należy wstawić do piekarnika na 25 minut i piec w temperaturze 180 stopni. 

Zarówno kruche jak i miękkie ciasteczka dekorujemy kremem z jasnej lub ciemnej czekolady oraz perełkami z cukru. Sprawdzą się też wiórki kokosowe oraz cukier puder.  

Więcej o:
Copyright © Agora SA