• Link został skopiowany

Kruche ciasteczka korzenne. Przepis na aromatyczne słodkości

Ciastka korzenne są smacznym dodatkiem do filiżanki zimowej herbaty, jednak można je wykorzystać również jako naturalne ozdoby na choinkę. Szukasz szybkiego i prostego przepisu na tradycyjne herbatniki korzenne? Sprawdź poniższe propozycje. Ciastka korzenne PRZEPIS.
Kruche ciasteczka korzenne: przepis
Zdjęcie ilustracyjne/Pixabay

Ciastka korzenne - idealna baza do dekoracji 

Niektórzy preferują opcję saute, inni lubią wersję na bogato. Jedno jest pewne - ciastka korzenne nie tylko dobrze smakują, ale też będą idealną ozdobą do powieszenia na świątecznej choince. Poniżej znajdziesz szybkie i proste przepisy na kruche ciasteczka korzenne oraz muffiny, których smak i aromatyczny zapach będą gwarancją świątecznej atmosfery. 

Kruche ciasteczka korzenne o cynamonowo-imbirowym zapachu 

Herbatniki korzenne z koronkową ozdobą można przygotować w kilka chwil. Dodatkowym atutem tego wypieku jest to, że podczas pieczenia cały dom wypełni się niesamowitym aromatem. Ciasteczka korzenne cienkie przepis:

Herbatniki korzenne - lista składników

  • mąka tortowa - 1 szklanka 
  • cukier puder - ¼ szklanki 
  • margaryna - 10 dag
  • żółtka - 2 sztuki 
  • zmielony imbir - ¼ łyżeczki 
  • zmielony cynamon - pół łyżeczki 

Ciasteczka korzenne cienkie przepis krok po kroku 

  • Do miski wsyp mąkę, imbir, cynamon oraz cukier puder i wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Następnie dodaj margarynę i rozetrzyj ją razem z sypką zawartością miski. 
  • W kolejnym kroku dodaj żółtka i zagnieć ciasto. 
  • Z ciasta uformuj kulę, którą następnie należy zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. 
  • Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na płaski placek i przy pomocy foremek powycinaj ulubione kształty. Jeśli planujesz zawiesić ciasteczka na choince, pamiętaj o wykonaniu otworów na sznurek lub wstążkę.
  • Wycięte ciasteczka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Ciastka piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, na koniec odłóż do wystygnięcia. 
  • Gotowe ciasta można udekorować lukrem lub polewą czekoladową
Zobacz wideo Poznajcie te fantastyczne przepisy:

Miękkie ciasteczka korzenne - puszyste muffiny 

Choć aromatyczne przyprawy takie jak cynamon, imbir i goździki jednoznacznie kojarzą się ze świątecznymi wypiekami, to nie każdy jest fanem zwykłych kruchych herbatników. Dla tych, którzy w święta stawiają na wypieki efektowne, przygotowaliśmy przepis na puchate muffinki. Smak i aromat przyprawy do piernika został tu wzbogacony pysznymi powidłami śliwkowymi i miodem. Smak Świąt Bożego Narodzenia zamknięty w małych babeczkach.

Miękkie ciasteczka korzenne - lista składników 

  • mąka - 2 szklanki 
  • jajka - 4 sztuki 
  • soda - 1 łyżeczka 
  • płynny miód - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki 
  • olej rzepakowy - 1 szklanka 
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
  • przyprawa do piernika - 2 łyżki 
  • powidła śliwkowe - 100 g 

Muffiny krok po kroku:

  • Jajka należy utrzeć z cukrem pudrem do momentu aż powstanie delikatna i puszysta masa. 
  • Następnie należy przesiać do masy jajecznej mąkę oraz dodać sodę. 
  • Teraz łączymy przyprawę z powidłami, olejem i miodem. 
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  • W kolejnym kroku przekładamy ciasto do papierowych foremek. 
  • Tak przygotowane babeczki należy wstawić do piekarnika na 25 minut i piec w temperaturze 180 stopni. 

Zarówno kruche jak i miękkie ciasteczka dekorujemy kremem z jasnej lub ciemnej czekolady oraz perełkami z cukru. Sprawdzą się też wiórki kokosowe oraz cukier puder.  

Więcej o: