Ciastka korzenne - idealna baza do dekoracji
Niektórzy preferują opcję saute, inni lubią wersję na bogato. Jedno jest pewne - ciastka korzenne nie tylko dobrze smakują, ale też będą idealną ozdobą do powieszenia na świątecznej choince. Poniżej znajdziesz szybkie i proste przepisy na kruche ciasteczka korzenne oraz muffiny, których smak i aromatyczny zapach będą gwarancją świątecznej atmosfery.
Kruche ciasteczka korzenne o cynamonowo-imbirowym zapachu
Herbatniki korzenne z koronkową ozdobą można przygotować w kilka chwil. Dodatkowym atutem tego wypieku jest to, że podczas pieczenia cały dom wypełni się niesamowitym aromatem. Ciasteczka korzenne cienkie przepis:
Pierniki - Ania Starmach podzieliła się prostym przepisem.
Herbatniki korzenne - lista składników
- mąka tortowa - 1 szklanka
- cukier puder - ¼ szklanki
- margaryna - 10 dag
- żółtka - 2 sztuki
- zmielony imbir - ¼ łyżeczki
- zmielony cynamon - pół łyżeczki
Ciasteczka korzenne cienkie przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, imbir, cynamon oraz cukier puder i wymieszaj wszystkie składniki.
- Następnie dodaj margarynę i rozetrzyj ją razem z sypką zawartością miski.
- W kolejnym kroku dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę, którą następnie należy zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na płaski placek i przy pomocy foremek powycinaj ulubione kształty. Jeśli planujesz zawiesić ciasteczka na choince, pamiętaj o wykonaniu otworów na sznurek lub wstążkę.
- Wycięte ciasteczka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, na koniec odłóż do wystygnięcia.
- Gotowe ciasta można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Zobacz wideo
Poznajcie te fantastyczne przepisy:
Miękkie ciasteczka korzenne - puszyste muffiny
Choć aromatyczne przyprawy takie jak cynamon, imbir i goździki jednoznacznie kojarzą się ze świątecznymi wypiekami, to nie każdy jest fanem zwykłych kruchych herbatników. Dla tych, którzy w święta stawiają na wypieki efektowne, przygotowaliśmy przepis na puchate muffinki. Smak i aromat przyprawy do piernika został tu wzbogacony pysznymi powidłami śliwkowymi i miodem. Smak Świąt Bożego Narodzenia zamknięty w małych babeczkach.
Miękkie ciasteczka korzenne - lista składników
- mąka - 2 szklanki
- jajka - 4 sztuki
- soda - 1 łyżeczka
- płynny miód - 3 łyżki
- kakao - 3 łyżki
- olej rzepakowy - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika - 2 łyżki
- powidła śliwkowe - 100 g
Przepis na pierniczki świąteczne jest prosty. Ważny jest czas
Muffiny krok po kroku:
- Jajka należy utrzeć z cukrem pudrem do momentu aż powstanie delikatna i puszysta masa.
- Następnie należy przesiać do masy jajecznej mąkę oraz dodać sodę.
- Teraz łączymy przyprawę z powidłami, olejem i miodem.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- W kolejnym kroku przekładamy ciasto do papierowych foremek.
- Tak przygotowane babeczki należy wstawić do piekarnika na 25 minut i piec w temperaturze 180 stopni.
Zarówno kruche jak i miękkie ciasteczka dekorujemy kremem z jasnej lub ciemnej czekolady oraz perełkami z cukru. Sprawdzą się też wiórki kokosowe oraz cukier puder.