Koreański serial "Squid Game" podbija serca publiczności. Jedno z zadań, przed którym stanęli uczestnicy, wiązało się z przygotowaniem dalgona candy, przysmaku znanego w Korei Południowej. Przepis na te łakocie podbija internet. Sprawdźcie, jak je przygotować.
Dalgona candy, z koreańskiego dalguna ("słodkie") znane też jako ppopgi, to ciastka dobrze znane w Korei Południowej. Nam nazwa kojarzy się z popularną niedawno dalgona coffee, ale Koreańczycy myślą inaczej: znają te przekąski z dzieciństwa i to raczej kawa kojarzy się z nimi. W Korei można spotkać wielu sprzedawców ulicznych oferujących dalgona candy. Wewnątrz okrągłego ciasteczka znajduje się wycięty wzorek - ponoć niektórzy sprzedający oferują drugie ciasteczko gratis, jeśli kupującemu uda się wyłamać wzorek bez uszkodzenia. A masa jest bardzo krucha! Jeśli macie ochotę podjąć wyzwanie rodem ze "Squid Game", zapraszamy po przepis.
Składniki (na 5 ciasteczek):
Dodatkowo:
Do metalowej chochli (lub garnuszka) wsypujemy łyżkę cukru i umieszczamy ją nad włączonym palnikiem. Cukier zacznie rozpuszczać się pod wpływem temperatury i karmelizować. Aby się nie spalił, możemy zdejmować co chwila naczynie z palnika - masy trzeba pilnować przez cały czas! Gdy już powstanie płynny, lekko brązowy karmel, wsypujemy do niego szczyptę (około 1/5 łyżeczki) sody oczyszczonej i mieszamy energicznie patyczkiem. Masa powinna zacząć rosnąć i trochę zgęstnieć.
Masę przelewamy na papier do pieczenia i dociskamy kubkiem o płaskim dnie (najlepiej zrobić to przez arkusz papieru do pieczenia), aby zachowała okrągły kształt. Gdy ciasteczko będzie płaskie, wykrawamy w nim szybko kształt foremką (bardziej fantazyjne kształty najlepiej narysować na nich igłą). Zanim masa zastygnie, można również przyłożyć drewniany patyczek i zrobić dalgona candy w formie lizaka.