• Link został skopiowany

Ciasteczka dalgona ze "Squid Game" to teraz hit. Jak je zrobić? Potrzeba dwóch składników

Mamy dziś nie lada gratkę dla wielbicieli serialu "Squid Game". Wiecie, jak zrobić dalgona candy, które pojawiły się w jednym z odcinków? Sprawdźcie koniecznie i podejmijcie wyzwanie.
Dalgona candy są bardzo kruche
chaechaebyv/shutterstock.com

Koreański serial "Squid Game" podbija serca publiczności. Jedno z zadań, przed którym stanęli uczestnicy, wiązało się z przygotowaniem dalgona candy, przysmaku znanego w Korei Południowej. Przepis na te łakocie podbija internet. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Dalgona candy - koreański przysmak

Dalgona candy, z koreańskiego dalguna ("słodkie") znane też jako ppopgi, to ciastka dobrze znane w Korei Południowej. Nam nazwa kojarzy się z popularną niedawno dalgona coffee, ale Koreańczycy myślą inaczej: znają te przekąski z dzieciństwa i to raczej kawa kojarzy się z nimi. W Korei można spotkać wielu sprzedawców ulicznych oferujących dalgona candy. Wewnątrz okrągłego ciasteczka znajduje się wycięty wzorek - ponoć niektórzy sprzedający oferują drugie ciasteczko gratis, jeśli kupującemu uda się wyłamać wzorek bez uszkodzenia. A masa jest bardzo krucha! Jeśli macie ochotę podjąć wyzwanie rodem ze "Squid Game", zapraszamy po przepis.

Dalgona candy - przepis

Składniki (na 5 ciasteczek):

  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Zobacz wideo Słodkie miodowo-sojowe pałki z kurczaka po koreańsku

Dodatkowo:

  • foremka z ostrymi brzegami w dowolnym kształcie,
  • szpatułka do rozprowadzenia masy,
  • patyczek do mieszania,
  • chochla (lub nieduża metalowa miseczka/garnuszek),
  • papier do pieczenia,
  • kubek/naczynie z płaskim dnem

Jak zrobić dalgona candy?

Do metalowej chochli (lub garnuszka) wsypujemy łyżkę cukru i umieszczamy ją nad włączonym palnikiem. Cukier zacznie rozpuszczać się pod wpływem temperatury i karmelizować. Aby się nie spalił, możemy zdejmować co chwila naczynie z palnika - masy trzeba pilnować przez cały czas! Gdy już powstanie płynny, lekko brązowy karmel, wsypujemy do niego szczyptę (około 1/5 łyżeczki) sody oczyszczonej i mieszamy energicznie patyczkiem. Masa powinna zacząć rosnąć i trochę zgęstnieć. 

Masę przelewamy na papier do pieczenia i dociskamy kubkiem o płaskim dnie (najlepiej zrobić to przez arkusz papieru do pieczenia), aby zachowała okrągły kształt. Gdy ciasteczko będzie płaskie, wykrawamy w nim szybko kształt foremką (bardziej fantazyjne kształty najlepiej narysować na nich igłą). Zanim masa zastygnie, można również przyłożyć drewniany patyczek i zrobić dalgona candy w formie lizaka.

Więcej o: