Przepis na pierniczki świąteczne jest prosty, ale uwaga na czas pieczenia

Pierniczki świąteczne to słodkość, na którą czeka się cały rok. Ich smak i niezwykły aromat natychmiast wprawiają w świąteczną atmosferę. Przepis na pierniczki świąteczne jest prosty, warto jednak zwrócić uwagę, jak długo je pieczemy. Odpowiedni czas pieczenia gwarantuje idealny smak pierniczków.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Święta zbliżają się wielkimi krokami, warto więc już teraz planować świąteczne wypieki. Prawdą jest, że absolutnie nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez świątecznych pierniczków. Kiedy ich zapach wypełnia kuchnię, wiemy, że święta tuż -  tuż. Przepis na pierniczki świąteczny jest naprawdę łatwy, jednak musisz zwrócić uwagę na czas pieczenia - jeśli nie chcesz, by twoje pierniczki świąteczne były gorzkie, nie trzymaj ich w piekarniku zbyt długo. 

Najprostsze na świecie ciasto kokosowe. Przepis Ewy Wachowicz na obłędny deserNajprostsze na świecie ciasto kokosowe. Przepis Ewy Wachowicz

Pierniczki świąteczne - przepis:

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko 
  • ok. 3 łyżeczek ciepłego mleka

Pierniczki świąteczne - sposób przygotowania:  

Racuchy z jabłkamiRacuchy - przepis na obłędne śniadanie i podwieczorek

  1. Przygotuj stolnicę. Na stolnicę przesiej mąkę, wlej ciepły, rozpuszczony miód i mieszaj, najlepiej siekając nożem. Następnie dodawaj kolejno cukier, przyprawy i sodę, nie przerywając siekania. Dodaj masło i jedno jajko.
  2. Następnie dodawaj po łyżce mleka i zagniataj ciasto ręką, aż stanie się jednolite i strukturą będzie przypominało ciasto kruche. Wyrabiaj 10 minut.
  3. Na stolnicę wysyp mąkę i rozwałkuj ciasto na placek grubości około 1/2 cm. 
  4. Wycinaj pierniczki foremkami i układaj na blaszce wyłożonej papierem. Staraj się zachowywać około 2 cm odległości między pierniczkami.
  5. Pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. To bardzo ważne, by nie piec ich za długo, wtedy będą gorzkie i całkowicie stracą swój niepowtarzalny smak. 
Zobacz wideo

Pierniczki przygotowane w ten sposób będą idealnym uzupełnieniem świątecznej magii w twoim domu. Ozdobione kolorowymi lukrami będą nie tylko wspaniale smakować, ale również ozdobią choinkę i stół wigilijny. Smacznych pierniczków i przyjemnego pieczenia!

Więcej o: