Racuchy - przepis na obłędne śniadanie i podwieczorek. Jeden dodatek, a będą lekkie jak chmurka

Marzą wam się racuchy na śniadanie? Takie jak przed laty robiła babcia, gdy przyjeżdżaliście na wakacje? Nic prostszego. Mamy dziś dla was prosty przepis na pyszne, puchate racuszki. Jak je zrobić?

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Racuchy to danie znane chyba wszystkim. Puchate, chrupiące placuszki, smażone często z owocami - zwykle z jabłkiem - często lądowały na naszych talerzach na śniadanie lub słodki podwieczorek. Szukacie przepisu na ten przysmak sprzed lat? Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze, puszyste racuchy.

Racuchy z jabłkiem - przepis

Składniki:

  • 3 średnie jabłka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 1 średnie jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 opakowania suchych drożdży (ok. 3,5 g),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania

Jak zrobić racuchy z jabłkiem?

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę - dzięki temu racuchy będą cudownie lekkie i puszyste. Dodajemy żółtka, cukier, sól, drożdże i porcjami wsypujemy mąkę. Mieszając, dolewamy mleko - konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Następnie wrzucamy pokrojone jabłka i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.

Zobacz wideo

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta z jabłkiem i smażymy z obu stron przez około 3 minuty, aż placuszki staną się rumiane. Po usmażeniu obsypujemy je cukrem pudrem.

Wskazówki:

  • nie chcecie używać drożdży? Zamiast nich wsypcie łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody. Dzięki takiemu dodatkowi placuszki także staną się lekkie i puszyste,
  • jeśli nie macie jabłek lub nie chcecie ich używać, możecie usmażyć po prostu okrągłe placuszki z samego ciasta. Będą doskonale smakować po prostu posypane cukrem pudrem, podane z bitą śmietaną, a także z ulubionymi świeżymi owocami.
Więcej o: