Składniki (5porcji)
-
Migdały - 40 dag nieobranychMąka pszenna - 10 dagCukier puder - 25 dagKakao - 5 dagCynamon - szczyptaGoździki - szczyptaCukier waniliowy - 1 torebkaWódka - 2 łyżki czystej owocowejBiałka - 2Brązowy cukier demerara - 4 dagCukier - 4 dagCukier - do posypania blatu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Posiekaj drobno migdały, odłóż 3 łyżki, resztę wymieszaj z cukrem pudrem (odłóż 2 łyżki cukru pudru). Przełóż do malaksera i zmiel bardzo drobniutko. Wymieszaj kakao z mąką, przyprawami, cukrem waniliowym i alkoholem, dodaj do migdałów z cukrem. Białka ubij na sztywno, dodawaj po łyżce do sypkich składników, delikatnie mieszając, aż powstanie ciasto. Włóż na godzinę do lodówki. Stolnicę posyp cukrem, rozwałkuj ciasto do grubości 8 mm. Powycinaj ciasteczka (powinno wyjść około 40 sztuk). Na jeden talerz wsyp pozostałe migdały, na drugi brązowy cukier, na trzeci biały cukier. Ciasteczka wkładaj (tylko po jednej stronie) do migdałów lub cukru, lekko dociskaj. Ułóż na blachach wyścielonych pergaminem, piecz 12-15 minut w temp. 150°C. Odłóż, aby ostygły.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory