Muffinki marchewkowe. Jak przygotować pyszne i zdrowe łakocie?

Muffinki marchewkowe smakują nie tylko maluchom, ale też dorosłym. Jak przygotować te wyjątkowe wypieki w domu?

Babeczki marchewkowe: jak przygotować?

Muffinki marchewkowe to smaczna przekąska, która nada się do kawy lub jako dodatek do drugiego śniadania. Lekko słodka, wciąż pozostaje fit dzięki niewielkiej zawartości słodziwa. Babeczki marchewkowe możemy też z powodzeniem zaserwować na przyjęciu urodzinowym dziecka lub na szwedzkim stole podczas domowej prywatki. Na pewno staną się hitem! Jak przygotować domowe babeczki marchewkowe krok po kroku?

Składniki: 3-4 marchewki, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, sól, łyżeczka cynamonu, odrobina świeżego imbiru, odrobina gałki muszkatołowej, olej, 3 jaja, szklanka brązowego cukru, ekstrakt z wanilii.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę.
  3. W misce wymieszać na wolnych obrotach olej, jajka, cukier, marchewkę
  4. Następnie dodać mąki oraz ekstrakt waniliowy i szczyptę soli i połączyć delikatnie szpatułką.
  5. Gotową masę nałożyć do papilotek i ustawić na blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  6. Przestudzone babeczki możemy polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębieCruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie

Babeczki marchewkowe: fit wersja

Babeczki marchewkowe fit to wersja pozbawiona dodatkowych słodzików, a przede wszystkim słodkiej polewy. Nie da się ukryć, że polukrowane muffinki smakują wyśmienicie, jednak ich wartość kaloryczna wzrasta niemalże dwukrotnie w porównaniu do tych pozbawionych słodkiej polewy. Dlatego jeśli chcemy, aby nasze babeczki marchewkowe były fit, musimy zrezygnować z tego dodatku. Można także zastąpić cukier potrzebny do ich przygotowania ksylitolem lub stewią. Jest to dobre rozwiązanie w przypadku osób na diecie odchudzającej, tych zmagających się z problemami diabetologicznymi lub insulinoopornością.

Zobacz wideo Zobacz też przepis na muffinki bananowo-owsiane

Muffinki marchewkowe z orzechami

Wariacji na temat muffinek marchewkowych znajdziemy w sieci mnóstwo. Jedną z popularniejszych receptur jest ta zawierająca w składzie orzechy. Przygotowując takie babeczki, należy pamiętać o tym, że wiele osób ma uczulenie na orzechy, dlatego warto wcześniej sprawdzić, czy nikt wśród osób, które mamy zamiar poczęstować naszym wypiekiem nie cierpi na nią. 

Muffinki marchewkowe z orzechami przygotowujemy dokładnie tak samo jak inne ich wersje. Jedyną różnicą jest to, że do ciasta dodajemy posiekane drobno orzechy. Mogą to być orzechy włoskie, laskowe, ale też np. orzechy pekan. Rozdrobnić je możemy z użyciem noża, ale równie dobrze sprawdzi się do tego malakser. 

Wytrawne rozmarynowe popovery z miodowym masłem - na leniwe śniadaniaWytrawne rozmarynowe popovery z miodowym masłem - na leniwe śniadania

Przepis na muffinki marchewkowe

Jeśli szukasz prostego przepisu na muffinki marchewkowe wiedz, że ciasto na te smaczne babeczki przygotowuje się niezwykle szybko. Wystarczy zetrzeć marchew na tarce, połączyć w misce sypkie składniki, tj. mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawy: cynamon, imbir. W drugiej misce połącz mikserem cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, a na koniec wlej powoli olej. Kiedy masa będzie puszysta, powoli dodaj marchew i mieszaninę mąki z resztą dodatków i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do papilotek i piecz około 20 minut w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół.

Zobacz też: Kokosanki. Poczuj znów smak dzieciństwa [przepis]

Więcej o: