Co zrobić z nadmiarem zakwasu na chleb? Oto proste i pyszne przepisy m.in. na krakersy i muffiny

Każdy, kto zabierał się za przygotowanie własnego zakwasu na chleb, wie, że musi być silny. W przeciwnym razie chleb może wcale nie urosnąć (sami znamy ten ból). Dobrą metodą na wzmacnianie mieszanki jest odlewanie połowy i ponowne dokarmianie tego, co pozostało. A co zrobić z częścią, której chcemy się pozbyć? Wcale nie trzeba jej wylewać! Oto przepisy na wykorzystanie nadmiaru zakwasu.
Śniadaniowe muffiny Śniadaniowe muffiny Fot. Redakcja

Puszyste śniadaniowe muffiny na zakwasie

Składniki:

  • 220 ml pełnotłustego mleka
  • 3 duże jajka
  • 110 g zakwasu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 120 g mąki pszennej
  • olej do wysmarowania foremek + opcjonalnie łyżka do ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Mleko delikatnie podgrzewamy, aż uzyska letnią temperaturę. Do środka dodajemy jajka, sól i zakwas. Całość mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę i olej, jeśli go używamy, po czym ponownie łączymy składniki. Nie powinniśmy mieszać zbyt dużo - nie szkodzi, jeśli w środku pozostanie kilka grudek. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 st. C. W środku ustawiamy kokilki lub blachę na muffiny, by porządnie się rozgrzały. Następnie wnętrza pokrywamy cienką warstwą oleju lub masła i wlewamy ciasto po brzegi.
  3. Muffinki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C. na kolejnych 15 minut, aż się zarumienią.

Takie muffinki są bardzo puszyste i wyrośnięte. Najlepiej serwować je na ciepło z dowolnymi dodatkami. Doskonale smakują z masłem, syropem klonowym, serkiem typu philadelphia, dżemem albo na wytrawnie, na przykład z rozmaitymi pastami warzywnymi.

Krakersy Krakersy Fot. lidante / shutterstock.com

Krakersy na zakwasie

Składniki:

  • 110 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220 g zakwasu
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki suszonych ziół (na przykład rozmarynu lub tymianku)
  • olej i gruboziarnista sól do pokrycia wierzchu

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki poza olejem i solą do pokrycia wierzchu łączymy tak, by powstało zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części, z każdej z nich formujemy płaski prostokąt. Owijamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aż nieco stwardnieje.
  2. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  3. Placek wyciągamy z folii na oprószony mąką kawałek papieru do pieczenia. Ciasto i wałek również posypujemy delikatnie mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1-2 mm. Pokrywamy je olejem (najlepiej za pomocą pędzelka) oraz oprószamy solą. Następnie, używając noża do pizzy lub zwykłego, tniemy je na kawałki o dowolnej wielkości (na przykład o boku 2,5 cm).
  4. Całość wraz z papierem przekładamy na blaszkę. Pieczemy przez 20-25 minut, aż krakersy się zarumienią. Studzimy i gotowe.

Po ostudzeniu krakersy można jeść od razu lub przełożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywane w ten sposób nadają się do jedzenia nawet przez tydzień.

Pankejki Pankejki Fot. pavel TaraSYUK / shutterstock.com

Śniadaniowe pankejki na zakwasie

Składniki:

  • 240 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 450 ml maślanki
  • 230 g niedokarmionego zakwasu wprost z lodówki

Oraz:

  • 2 duże jajka
  • 50 ml oleju lub masła + trochę do smażenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce mieszamy zakwas, mąkę, cukier i maślankę. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodnym miejscu (ale nie lodówce) na 12 godzin.
  2. Po tym czasie w osobnym naczyniu rozkłócamy jajka i łączymy je z olejem. Dodajemy je to przygotowanej wcześniej mieszanki.
  3. Do środka wsypujemy także sól i sodę. Mieszamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię z cienką warstwą oleju, wylewamy na nią po porcji masy i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż placki będą rumiane.

Ten przepis sprawdzi się także do przygotowania pysznych, domowych gofrów. Wystarczy przelać odpowiednią porcję masy do gofrownicy, zamknąć ją i smażyć do zrumienienia.

Bajgle Bajgle Fot. Ana Belen Garcia Sanchez / shutterstock.com

Bajgle na zakwasie

Składniki:

  • 110 g zakwasu
  • 165 ml wody
  • 330 g mąki chlebowej
  • 25 g miodu
  • łyżeczka soli
  • płaska łyżka sody
  • opcjonalnie ulubione dodatki, na przykład sezam, czarnuszka

Sposób przygotowania:

  • W misce mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem sody. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto na 30 minut, by odpoczęło.
  • Dzielimy ciasto na kilka części. Każdą z nich rolujemy na kształt wałka i łączymy końce, by powstały kółka. Końce można zwilżyć wodą, by lepiej się skleiły. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Przykrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy na półtorej godziny, by ciasto wyrosło. Następnie wstawiamy je do lodówki na całą noc.
  • Nastawiamy piekarnik na największą temperaturę (najlepiej 260 st. C). W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sodę.
  • Delikatnie wkładamy bajgle pojedynczo do wrzątku i zaparzamy przez 2 minuty, obracając je na drugą stronę po minucie. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy je na blaszkę do pieczenia. Następnie posypujemy je ulubionymi dodatkami i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu studzimy.

Gotowe bajgle można jeść bez żadnych dodatków lub przeciąć i przygotować wyjątkowe kanapki - na słodko lub wytrawnie. My uwielbiamy klasycznie, z masłem i dżemem.

Więcej o: