Chleb z naczynia żaroodpornego - przepis na pyszny domowy wypiek

Chleb z naczynia żaroodpornego to doskonałe rozwiązanie dla osób, które pieką pieczywo po raz pierwszy i nie mają specjalnie przeznaczonych do tego naczyń. Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego jest bardzo prosty - zrobienie go na pewno nie przysporzy Wam trudności. Jak upiec taki chleb? Wszystko wyjaśniamy!

Czy kiedy przeglądacie przepisy na domowy chleb, macie wrażenie, że to nie dla was, że to zbyt trudne i pracochłonne? Dla wszystkich myślących w ten sposób mamy przepis, dzięki któremu udowodnimy wam, że własnoręczne przygotowanie chleba wcale nie jest takie trudne! Może nie będzie to klasyczny chleb na zakwasie… ale w końcu od czegoś trzeba zacząć! A chleb z naczynia żaroodpornego doskonale się nadaje na pierwsze próby – jest chrupiący, pachnący i bardzo pyszny! Jak go upiec?

Chleb z naczynia żaroodpornego – przepis

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej* + mąka do podsypania,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 500 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego

* Jeżeli chcesz przygotować chleb mieszany, możesz użyć 300 g mąki pszennej i 300 g mąki żytniej. Dobrym pomysłem jest także użycie mąki pełnoziarnistej.

Chleb z naczynia żaroodpornego – sposób przygotowania

Do małej miseczki wkrusz drożdże. Dodaj do nich szczyptę soli, cukier i ciepłą wodę (połową ilości podanej w przepisie). Woda nie powinna być gorąca, ponieważ wrzątek zabije drożdże i nie spełnią swojej funkcji. Wszystko zamieszaj i odstaw na 20 minut, aby rozczyn zaczął pracować. Będzie gotowy w momencie, kiedy podwoi, a nawet potroi swoją objętość.

Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, olej rośliny, przygotowany rozczyn oraz pozostałą ilość ciepłej wody. Mieszaj składniki drewnianą łyżką, aż wszystkie dobrze się połączą. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki. W tym czasie ciasto wyrośnie.

Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je i przełóż na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj je przez kilka minut - powinno łatwo dać się formować, jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Po wyrobieniu uformuj bochenek (okrągły lub owalny, w zależności od tego, jaki kształt ma mieć chleb oraz kształtu twojego naczynia żaroodpornego) i odstaw na godzinę.

Po tym czasie przełóż chleb do lekko posmarowanego olejem roślinnym naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Uwaga: nie wstawiaj naczynia do rozgrzanego pieca, ogrzewaj je razem z piekarnikiem! Ustaw temperaturę na 200 st. C i piecz (razem z czasem nagrzewania) przez godzinę pod przykrywką. Potem zdejmij pokrywkę, a temperaturę ustaw na 220 st. C i piecz jeszcze przez 15 minut. Upieczony chleb powinien mieć ładnie zrumienioną skórkę. Wyjmij go z piekarnika i z naczynia, by upewnić się, że jest gotowy. Gdy uderzysz lekko w jego spód, ma wydawać głuchy odgłos.

Zobacz wideo A może nie masz drożdży, ale ochota na domowy chlebek jest zbyt duża? Przychodzimy z przepisem na chleb bez drożdży. Do dzieła!

Co dodać do chleba?

Chleb z naczynia żaroodpornego możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. W najprostszej wersji obsyp go makiem lub płatkami owsianymi. Do chleba świetnie pasują także siemię lniane, nasiona słonecznika czy płatki dyni – przyrządź go tak, jak lubisz!