Tureckie chlebki z farszem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsyp do letniej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z solę. Dodaj jogurt oraz zaczyn drożdżowy i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj farsz.
- Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Podziel je na 6-7 części i uformuj z nich owalne placki. Na środek każdego placka nałóż po dwie solidne łyżki farszu i porządnie zlep końcówki, tak aby powstały łódeczki. Przełóż łódeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 20 minut, aż ciasto pięknie się zarumieni.
Do tego przepisu warto wykorzystać farsz warzywny, z twarogiem lub z kurczaka. Ten ostatni prezentujemy w tym przepisie.