Masz już dość chleba? Oto, czym można go zastąpić [PRZEPISY]

W Internecie coraz więcej chlebów - z garnka, bez drożdży, na zakwasie. Jeśli wszystko to już przerobiliście lub, jeśli po prostu chcecie spróbować czegoś innego, ten artykuł jest dla was. Oto kilka przepisów na dobre zamienniki chleba. Nigdy więcej nudy!
Podpłomyki - idealna przekąska i dodatek do obiadu Podpłomyki - idealna przekąska i dodatek do obiadu Fot. Haps

Podpłomyki

Składniki:

  • szklanka mąki (w zależności od tego, ile podpłomyków chcesz zrobić)
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę i zalej ją wodą. Dodaj sól. Całość wymieszaj, uważając, by się nie poparzyć i zagnieć na elastyczne ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na pięć minut, by odpoczęło.
  2. Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek.
  3. Ułóż placek na rozgrzanej patelni i smaż bez tłuszczu do momentu, aż zacznie się rumienić. Przewróć na drugą stronę. Gdy będzie lekko przypieczony, zdejmij z patelni.
Spiralny chlebek z mięsem Haps Spiralny chlebek z mięsem Haps gazeta.tv

Spiralny chlebek z mięsem

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 opakowanie ciasta na pizzę lub kulka domowego ciasta
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • drobno posiekany szczypiorek do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż warzywa się zeszklą. Dodaj mięso mielone, dopraw je solą oraz pieprzem i smaż, aż zacznie się rumienić. Wlej na patelnię sos pomidorowy, dodaj tymianek oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, aż sos się zredukuje i oblepi mięso. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do ostygnięcia.
  2. Arkusz ciasta na pizzę podziel na trzy długi pasy. Na środku każdego z pasów ciasta rozłóż farsz mięsny, a następnie posyp farsz tartą mozzarellą. Posklejaj brzegi ciasta tworząc trzy długie wałki wypełnione nadzieniem. Przełóż wałki do patelni żeliwnej (lub okrągłej blaszki) układając je dość ciasno w kształt ślimaka.
  3. Posmaruj ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 25 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Przed podaniem posyp chlebek drobno posiekanym szczypiorkiem.
Tortille to cieniutkie naleśniki, które znamy z wielu fast foodów. Tortille to cieniutkie naleśniki, które znamy z wielu fast foodów. Fot. Shutterstock

Tortille

Składniki:

  • 180 ml przegotowanej wody (najlepiej ciepłej)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do głębokiej miski wsyp mąkę. Dodaj do niej sól i wodę. Całość mieszaj dokładnie. Wlej parę łyżeczek oleju.
    Ciasto zagnieć. Po ok. 5 minutach daj mu odpocząć na kilkanaście minut.
    Podziel je na 6-8 części. Z każdego kawałka zrób kulkę, a następnie rozwałkuj.
  2. Tortille smaż na suchej patelni. Każdy placek powinien tam spędzić po ok. 30 sekund z obu stron. Domowe tortille ściągnij z patelni, gdy lekko się zarumienią.
Haps tureckie chlebki z kurczakiem Haps tureckie chlebki z kurczakiem gazeta.tv

Tureckie chlebki z farszem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsyp do letniej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solę. Dodaj jogurt oraz zaczyn drożdżowy i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie przygotuj farsz.
  4. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Podziel je na 6-7 części i uformuj z nich owalne placki. Na środek każdego placka nałóż po dwie solidne łyżki farszu i porządnie zlep końcówki, tak aby powstały łódeczki. Przełóż łódeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 20 minut, aż ciasto pięknie się zarumieni.

Do tego przepisu warto wykorzystać farsz warzywny, z twarogiem lub z kurczaka. Ten ostatni prezentujemy w tym przepisie.

Bułki z patelni Bułki z patelni Fot. from my point of view / shutterstock.com

Bułki z patelni

Składniki (na 12-14 bułeczek):

  • 300 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 3/4 szklanki wody lub mleka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn: Do miseczki wsyp drożdże, dodaj cukier, sól i łyżkę mąki. Wszystko zalej przegotowaną ciepłą (ale nie gorącą!) wodą lub mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, aby rozczyn lekko wyrósł.
  2. Przygotuj ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj zaczyn i wlej olej. Składniki połącz ręką i wyrabiaj przez kilka minut. Następnie odstaw miskę w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dosyp mąkę, jeśli trzeba, by ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Wyrabiaj je jeszcze przez kilka minut. Potem podsyp je mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Szklanką wykrawaj kółka.
  3. Następnie weź patelnię i dobrze ją rozgrzej. Na suchą powierzchnię kładź wykrojone bułki i piecz je przez 2-3 minuty, z każdej strony. Powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Gotowe bułeczki przekrój na połówki i podawaj jak tradycyjne.
Precle z serem Precle z serem gazeta.tv

Precle z serem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta na pizzę (w kształcie prostokąta) lub kulka domowego
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulce
  • 4 plasterki suszonej szynki
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pizzę podziel na 4 długie paski. Na środku każdego kawałka ciasta porozkładaj mozzarellę pokrojoną w słupki oraz kawałki szynki. Połącz brzegi ciasta, tak aby z każdego paska ciasta powstał wałek z nadzieniem z sera i szynki.
  2. Uformuj wałki w precle i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj precle roztrzepanym jajkiem i posyp parmezanem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut, aż precle nabiorą złotobrązowego koloru.

Jak zwijać precle? Zobacz nasze wideo.

monkey bread, pizza pączki monkey bread, pizza pączki haps

Pizza-pączki do szarpania

Składniki:

  • ciasto na pizzę ze sklepu lub domowej roboty
  • kabanosy
  • ser żółty
  • mozzarella
  • liście szpinaku
  • parmezan
  • oregano
  • papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń ciasto na pizze na stolnicy, pokrój w równe kwadraty. W ciasto zawijaj ser, mozzarellę, kabanosy - co tam lubisz, ale z przewagą sera - pyszności.
  2. Kulki ułóż w foremce, posyp startym parmezanem, przyprawami, dopraw solą i pieprzem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Pita Pita Fot. aboikis / shutterstock.com

Pita

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na blat lub stolnicę i wymieszaj razem z drożdżami i solą. Uformuj kopczyk i zrób w środku dziurę. Stopniowo wlewaj tam wodę i łącz ją z mąką za pomocą łyżki lub widelca. Pod koniec dodaj oliwę i zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz wykorzystać też mikser planetarny, jeśli go posiadasz.
  2. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  3. Po godzinie znów je zagnieć i podziel na kilka równych części. Uformuj z nich kulki i odstaw na kilka minut, by znów trochę urosły. Następnie każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i smaż na rozgrzanej patelni z obu stron po minucie lub, aż będą rumiane.
  4. Gotowe pity rozkrój tak, by powstały kieszonki i wypełnij je dowolnymi składnikami.
Więcej o: