Czy można mrozić chleb? Czy wówczas, będzie on dobrą alternatywą dla świeżego pieczywa, które jest podstawą śniadań i kolacji w wielu polskich domach? Nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia bez ciepłych bułeczek lub chrupiącego bochenka. Grzanki często serwujemy także do zup, sałatek, a same kromki chleba wykorzystujemy do przygotowania przekąsek do pracy i szkoły.
Co jednak zrobić, kiedy wiemy, że dostęp do świeżego pieczywa w sklepie będzie ograniczony? Zdarza się to często, zwłaszcza od kiedy obowiązuje zakaz niedzielnego handlu. Zapasy żywnościowe robimy także w okresie świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, po czym okazuje się, że zostają nam spore ilości czerstwego chleba, który nie nadaje się do zjedzenia. Jeśli już zostanie nam takie twarde pieczywo, możemy przetworzyć je na domową bułkę tartą, która będzie idealna jako dodatek do różnych dań. Jednocześnie uzyskamy produkt dobrej jakości i nie będziemy niepotrzebnie marnować jedzenia.
Problem z przechowywaniem zwykle ma miejsce w weekendy. Na niedzielne śniadanie pozostaje suchy chleb z poprzednich dni lub całkowity jego brak. Można w łatwy sposób poradzić sobie z tym problemem. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że chleb z powodzeniem można zamrozić i w dowolnym momencie sięgnąć po niego do zamrażalki i tym samym uzyskać świeże kromki.
Jak zamrozić chleb, aby dłużej cieszyć się jego świeżością? Większość osób, które praktykują zamrażanie pieczywa wykorzystuje do tego celu opakowanie, w którym zostało ono kupione. Zazwyczaj, zarówno w przypadku chleba jak i bułek, są to foliowe woreczki. Jednak nie jest to higieniczny, ani też poprawny sposób.
Jak powinno się mrozić chleb?
Pozwoli nam to później na rozmrożenie takiej ilość produktu, którą potrzebujemy w danym momencie. Chleb czy bułki można mrozić w plastikowych pudełkach. Muszą być one jednak przystosowane do niskich temperatur, w przeciwnym razie plastik może ulec zniszczeniu, a znajdująca się w nim żywność nadawać się będzie tylko do wyrzucenia. Mrozić pieczywo można także w specjalnych woreczkach spożywczych, dodatkowo przeznaczonych do zamrażania. Woreczki są bardzo wygodne, ponieważ można używać ich wielokrotnie i zajmują mało miejsca. Wybór zależy od naszych preferencji oraz od wielkości zamrażarki.
Mrożone pieczywo zachowuje niemal wszystkie walory smakowe i odżywcze. Aby w prawidłowy sposób rozmrozić chleb lub bułki, należy wyjąć je z zamrażalnika i pozostawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej. Czas rozmrażania jest uzależniony od wielkości porcji, która ma zostać jednorazowo poddana temu procesowi. Po tym jak pieczywo osiągnie temperaturę pokojową, warto lekko zmoczyć je wodą lub mlekiem i włożyć na kilka minut do piekarnika. Zyska wtedy przyjemną, chrupiącą skórkę i będzie smakować identycznie, jak to - przyniesione świeżo z piekarni.