Mrozisz chleb na później? Pracownik piekarni radzi, jak go odmrażać, żeby zachować walory smakowe

Mrożenie chleba to przydatny kuchenny trik. Dzięki niemu ograniczysz marnowanie jedzenia i zyskasz na czasie (będziesz mógł zrobić zakupy na zapas). Zastanawiasz się, czy pieczywo po rozmrożeniu nie będzie ci smakować? Pracownik piekarni mówi, co zrobić, żeby na pewno tak było.

Frank Carollo, jeden z managerów piekarni Zingerman's Bakehouse w Ann Arbor (stan Michigan), założonej w 1992 roku, przede wszystkim radzi upewnić się, że do bochenka znajdującego się w zamrażalniku nie będzie miało szansy dostać się żadne powietrze. W tym celu należy odpowiednio przygotować pieczywo do mrożenia.

Powinieneś więc wyjąć chleb z oryginalnego opakowania, następnie zapakować w dwie plastikowe, nieuszkodzone torebki i mocno je związać, by odciąć dopływ powietrza do produktu. Decyzję o mrożeniu należy podjąć jak najszybciej. Carollo przekonuje: "Im świeższy chleb trafia do zamrażalnika, tym więcej wilgoci pozostanie w nim po odmrożeniu".

Pracownik piekarni radzi przed mrożeniem pokroić chleb na kromki i zapakować je w oddzielne foliowe torebki. Przydaje się to zwłaszcza wtedy, gdy masz problem z dokończeniem bochenka chleba, zanim stanie się czerstwy.

Frank nie poleca trzymania pieczywa w zamrażalniku dłużej niż przez kilka miesięcy. Jeśli przekroczysz ten czas, może dojść do przemrożenia chleba. Na torebce zacznie zbierać się lód, a na samym bochenku mogą pojawić się charakterystyczne, suche obszary. Jeśli zdecydujesz się na zjedzenie takiego pieczywa, oczywiście nic ci się nie stanie, jednak nie będzie ono już smakować zbyt dobrze.

Zobacz wideo Zobacz również, co zrobić z nadmiarem świeżych ziół.

Odmrażanie ze smakiem

Chleb możesz odmrażać na dwa sposoby. Pierwszy to nagrzanie piekarnika do 175 stopni Celsjusza i włożenie do niego bochenka prosto z zamrażarki na ok. 40 minut (oczywiście bez plastikowej torby). Po tym czasie chleb powinien pachnieć i smakować jak świeżo upieczony.

Drugi to uprzednie rozmrożenie chleba, a następnie umieszczenie bochenka (musi mieć temperaturę pokojową) w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza na 10-15 minut. Bardzo ważne w tym wypadku jest pamiętanie o rozmrażaniu chleba w plastikowej torebce, w której był zamrażany. W przeciwnym wypadku wilgoć ucieknie z chleba, który stanie się suchy. 

Carollo przypomina o tym, żeby nie zamrażać z powrotem raz rozmrożonego chleba, ponieważ pieczywo stanie się tak samo suche, jak gdyby było czerstwe.

Więcej o:
Komentarze (61)
Mrozisz chleb na później? Pracownik piekarni radzi, jak go odmrażać, żeby zachować walory smakowe
Zaloguj się
  • shunpike

    Oceniono 12 razy 12

    Mrożenie to "kuchenny trick".
    Autorce "gratuluję" obycia kulinarnego w, jak przypuszczam, dorosłym już wieku, skoro używanie zamrażarki to dla niej "trick".

  • niclos_cham

    Oceniono 9 razy 9

    Nie ma to jak amerykańskie porady :)
    Jeżeli amerykańska piekarnia poleca: "Powinieneś więc wyjąć chleb z oryginalnego opakowania", to wiadomo, że o normalnym chlebie nie mają zielonego pojęcia.

  • zgr-edo

    Oceniono 5 razy 5

    Na zdjęciu jakiś wyrób chlebopodobny. Kupuję wiejski chleb w piekarni przy ul. Rusznikarskiej w Krakowie. Dzielę go po ostygnieciu na cztery ćwiartki,i w woreczkach foliowych zamrażam.
    Stosuję też dwie metody rozmrażania, albo wyciagam wieczorem z lodówki, a jak zapomnę to ładuję na rozmrażanie do mikroweli i po kilku minutach mam pachnący, świerzy chlebek.

  • antares777

    Oceniono 8 razy 4

    Jest jeszcze trzeci sposób: nagrzanie chleba do 175 stopni bez wyjmowania z zamrażalnika.

  • marianna1960

    Oceniono 3 razy 3

    Podstawowa zasada kupujesz krojony chleb, mrozisz a potem wyciągasz pojedyncze kromki robisz kanapkę i za 5 minut chleb jest jak świeży i gotowy do jedzenia. nie potrzeba żadnych piekarników, mikrofalówek. Podstawowa zaleta masz zawsze świeży chleb i nic się nie marnuje.

  • mnemonista

    Oceniono 3 razy 3

    Trochę odgrzewany "kotlet" z tym chlebem, jak niektóre komentarze maja już 8 miesięcy.
    WIOCHA i tyle :-P

  • zbinigniew

    Oceniono 2 razy 2

    ile czasu te wypocimy o odświeżaniu czerstwego chleba tu funkcjonują, skoro widzę komentarze sprzed ośmiu miesięcy

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX