lifehack
-
Zmiel i wepchnij do słoika. Domowa konserwa przetrwa nawet kilka miesięcy. W sklepie takiej nie kupisz
Zamiast kupować konserwę w sklepie, możesz zrobić ją samodzielnie. Będzie idealna na śniadanie czy lunch, a żeby ją przyrządzić, wcale nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni. Jak zrobić kiełbasę w słoiku?
-
Tak wykorzystasz skórki po mandarynkach. Nie wyrzucaj ich. Przydadzą się podczas porządków i nie tylko
Skórki z mandarynki najczęściej lądują w koszu, ale mało kto wie, że zamiast wyrzucać, warto je wykorzystać. Niektóre zastosowania są zaskakujące. Możesz z nich przygotować płyn do sprzątania, ale to nie wszystko.
-
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? To wcale nie jest skrytka na blachy. Pełni ważną funkcję
Najczęściej trzymamy w tym miejscu blachy do pieczenia, ale to błąd, bo szuflada pod piekarnikiem spełnia całkiem inne zadanie. Jakie? Okazuje się, że wiele osób nie miało o tym pojęcia.
-
Jak wyczyścić przypalony garnek? Zapomnij o sodzie i szorowaniu. Ten produkt jest w każdej kuchni
Coś się przywarło i nie wiesz, jak wyczyścić przypalony garnek? Choć jednym z najczęściej stosowanych produktów jest soda oczyszczona, to jednak my mamy inne rozwiązanie. Wystarczy, że użyjesz jednej, prostej przyprawy, a problem rozwiąże się sam.
-
Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Będą gotowe w 10 minut. Prosty sposób, który ułatwi życie
Tradycyjnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Aby były miękkie, zazwyczaj potrzebują około 20 minut. Istnieje jednak szybszy sposób z wykorzystaniem kuchenki mikrofalowej.
-
Jak szybciej odgrzać mrożoną pizzę? Rozwiązanie jest tak proste, że może nawet o nim nie pomyśleliście
Prawdziwa, samodzielnie robiona w domu pizza jest najlepsza - to wiadomo i nikogo nie trzeba do tego przekonywać. Zdarza się jednak, że gdy goni nas czas, nie ma wyjścia i trzeba ratować się pizzą mrożoną. Odgrzanie jednej to nie problem, ale gdy...
-
Sprytny sposób na to, by kalafior nie śmierdział podczas gotowania. Potrzebne będą dwa składniki
Lato w pełni, w pełni także sezon na nasze ukochane warzywo, czyli oczywiście kalafiora. Przepisów na dania z kalafiorem w roli głównej jest mnóstwo, to bardzo zdrowe i smaczne warzywo, ale ma jedną konkretną wadę - śmierdzi podczas gotowania. Jak...
-
Jak szybko obrać czosnek? Przedmiotem, którego o to nie podejrzewasz. Sięgnij po słoik
Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatne, uniwersalne i zdrowe warzywo niż czosnek. Z jego użyciem robimy pyszne sosy, marynujemy mięso, a latem używamy go naprawdę dużo podczas robienia przetworów i kiszonek. Jednak nie musimy męczyć się ręcznym...
-
Dlaczego krojenie sałaty nożem ze stali to zły pomysł? Jeśli nie chcesz się rozczarować jej smakiem, rób to w inny sposób
Czy sposób, w jaki kroimy sałatę, ma jakiekolwiek znaczenie? Ma, i to całkiem duże. Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego wybór noża ze stali do rozdrabniania sałaty jest złym pomysłem, śpieszymy z wyjaśnieniem. Nie chodzi jedynie o pogorszenie si...
-
Jak rozprawić się z muchami? Wystarczy zrobić domowy lep na muchy. Przydadzą się papierowa torba i patelnia
Muchy są uciążliwe i wcale nie tak łatwo się ich pozbyć. Na szczęście istnieje bardzo prosty sposób, aby irytujące bzyczenie ustało. Wykonanie domowego lepu na muchy jest banalne, kosztuje parę groszy i nie zajmie więcej niż kilka minut, a spokój ...
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Nie możesz pominąć jednej czynności
-
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Możesz postąpić na kilka sposobów
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Tak dobre, że nie starczyło nawet na 2 dni
-
Melitzanosalata. Po pierwszym kęsie nie będziesz chciała jeść nic innego
- Mąż zrobił pierwszą w tym roku młodą kapustę. Wyszła lepsza niż babci
- Kurczak z suszonymi pomidorami. Kwadrans i masz obiad jak z restauracji
- Zupa ziemniaczana z chrzanem i niespodzianką. Tak pyszna, że chyba zrobię ją na Wielkanoc zamiast żurku
- Polskie ślimaki królują we Francji. Można na nich sporo zarobić
- Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza i najłatwiejsza pasta z makreli - kremowa, aż miło
-
Wideo z mamą, która sama robi masło, stało się viralem. Podpowiadamy więc, jak zrobić własne masło
Ostatnio pewna gospodyni z Manchesteru zamieściła filmik na swoim TikToku, na którym w prosty i tani sposób własnoręcznie zrobiła masło przy użyciu 'whipping cream'. Filmik błyskawicznie stał się viralem, obejrzano go już ponad 87000 razy. Jeśli...
-
Gotowanie i oszczędzanie naraz? Czemu nie! Specjaliści radzą, jak ekonomicznie przygotować makaron
Włosi słyną ze swojego uwielbieni do makaronu. Z uwagi na to, że chętnie i często sięgają po ten przysmak, włoscy specjaliści opublikowali trzy porady na oszczędne gotowanie. Chcą w ten sposób ograniczyć zużycie gazu i prądu.
-
Jak kupić dobre awokado? Jest kilka sposobów, by wybrać odpowiednio dojrzałe jeszcze w sklepie
Awokado jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witamin i substancji odżywczych. Jest też świetnym źródłem zdrowych tłuszczów. Podczas zakupów można jednak trafić zarówno na niedojrzałe, jak i zepsute owoce. Jak wybrać właściwe? Oto garść przydatnych porad.
-
Proszek do pieczenia nie tylko do pieczenia. 10 zastosowań, których mogliście nie znać
Proszku do pieczenia używamy, by ciasta ładnie wyrosły, były lekkie i puszyste. To zastosowanie w kuchni znane jest każdemu. Do czego jeszcze można wykorzystać ten produkt? Sprawdźcie.
-
Mrozisz chleb na później? Pracownik piekarni radzi, jak go odmrażać, żeby zachować walory smakowe
Mrożenie chleba to przydatny kuchenny trik. Dzięki niemu ograniczysz marnowanie jedzenia i zyskasz na czasie (będziesz mógł zrobić zakupy na zapas). Zastanawiasz się, czy pieczywo po rozmrożeniu nie będzie ci smakować? Pracownik piekarni mówi, co...