Jeśli zdarzyło ci się zapomnieć o wstawieniu ziemniaków do gotowania, można je przyrządzić w znacznie szybszy sposób. Wystarczy umieścić je w mikrofalówce na 10 minut.
Aby ugotować ziemniaki w kuchence mikrofalowej, musimy je dobrze oczyścić i wyszorować. Bulw nie obieramy. Nakłuwamy widelcem, aby ciśnienie, jakie wytworzy się podczas podgrzewania, ich nie rozsadziło. Do gotowania w mikrofali najlepiej wybrać ziemniaki mniejsze. Umieszczamy je w misce, posypujemy solą i nacieramy masłem lub oliwą. Mikrofala powinna być nastawiona na 900 W. Czas ustawiamy na maksymalnie 4 minuty, a następnie obracamy ziemniaki na drugą stronę i znów podgrzewamy.
Kiedy wyjmiemy warzywa, należy sprawdzić, czy na pewno są miękkie. Jeśli nie, ponownie wstawmy je do mikrofali na kilka minut. W trakcie można obrócić bulwy, aby równomiernie się podgrzały.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaki przygotowane w mikrofali nie będą tak słone, jak te gotowane w wodzie, bo podczas podgrzewania sól nie przenika do miąższu. Mimo wszystko, jeżeli potrzebujemy przygotować je szybko, użycie mikrofali będzie świetnym rozwiązaniem.
Pamiętajmy, że to warzywo jest bogate w witaminy, minerały, magnez i błonnik. Jest świetnym źródłem węglowodanów i potasu (w 100 g znajdziemy aż 443 g). Ziemniaki są sycące i polecane osobom z problemami trawiennymi, gdyż nie obciążają żołądka.