• Link został skopiowany

Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Będą gotowe w 10 minut. Prosty sposób, który ułatwi życie

Tradycyjnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Aby były miękkie, zazwyczaj potrzebują około 20 minut. Istnieje jednak szybszy sposób z wykorzystaniem kuchenki mikrofalowej.
Ziemniaki z mikrofali
istock/Medwether

Jeśli zdarzyło ci się zapomnieć o wstawieniu ziemniaków do gotowania, można je przyrządzić w znacznie szybszy sposób. Wystarczy umieścić je w mikrofalówce na 10 minut. 

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Ziemniaki z mikrofali. Jak je przygotować?

Aby ugotować ziemniaki w kuchence mikrofalowej, musimy je dobrze oczyścić i wyszorować. Bulw nie obieramy. Nakłuwamy widelcem, aby ciśnienie, jakie wytworzy się podczas podgrzewania, ich nie rozsadziło. Do gotowania w mikrofali najlepiej wybrać ziemniaki mniejsze. Umieszczamy je w misce, posypujemy solą i nacieramy masłem lub oliwą. Mikrofala powinna być nastawiona na 900 W. Czas ustawiamy na maksymalnie 4 minuty, a następnie obracamy ziemniaki na drugą stronę i znów podgrzewamy.

Kiedy wyjmiemy warzywa, należy sprawdzić, czy na pewno są miękkie. Jeśli nie, ponownie wstawmy je do mikrofali na kilka minut. W trakcie można obrócić bulwy, aby równomiernie się podgrzały.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czy ziemniaki z mikrofali smakują tak samo, jak z wody? Dlaczego warto jeść to cenne warzywo?

Ziemniaki przygotowane w mikrofali nie będą tak słone, jak te gotowane w wodzie, bo podczas podgrzewania sól nie przenika do miąższu. Mimo wszystko, jeżeli potrzebujemy przygotować je szybko, użycie mikrofali będzie świetnym rozwiązaniem.

Pamiętajmy, że to warzywo jest bogate w witaminy, minerały, magnez i błonnik. Jest świetnym źródłem węglowodanów i potasu (w 100 g znajdziemy aż 443 g). Ziemniaki są sycące i polecane osobom z problemami trawiennymi, gdyż nie obciążają żołądka.

Więcej o: