Czy mięso można mrozić? To jedna z najlepszych metod jego przechowywania. Nie tylko przedłużysz trwałość i zachowasz świeżość przez kilka tygodni, lecz także zachowasz większość składników odżywczych jak białko, witaminy i żelazo. Dodatkowo jeśli kupisz większą ilość np. na promocji, możesz też zaoszczędzić pieniądze.
Najczęstszym sposobem rozmrożenia mięsa jest po prostu wyjęcie go odpowiednio wcześniej. Jeżeli jednak zapomniałaś to zrobić, a potrzebujesz mięsa "na już", wykorzystaj trik "na dwie patelnie".
Ta metoda pozwoli rozmrozić mięso już w 20 minut, ponieważ metal doskonale przewodzi ciepło. Potrzebujesz tylko dwóch patelni. Jedną odwróć do góry dnem, połóż mięso i przykryj je drugą patelnią, do której wlej ciepłą wodę. W ten sposób proces rozmrażania przebiegnie znacznie szybciej.
PORADA! Jeśli nie masz pod ręką patelni, w analogiczny sposób możesz wykorzystać dwa garnki.
Pamiętaj, by nie rozmrażać mięsa poprzez wrzucenie go do ciepłej wody. To częsty błąd, który może poskutkować konsekwencjami zdrowotnymi. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) takie działanie prowadzi między innymi do rozwoju bakterii i drobnoustrojów np. Salmonelli i E. coli.
Jakie są inne domowe sposoby na szybsze rozmrożenie mięsa? Oto kilka najpopularniejszych.
Korzystasz z lifehacków? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Komentarze (7)
Metodą "na dwie patelnie" rozmrozisz mięso w 20 minut. Będziesz w szoku, jakie to proste
proces rozmrażania przebiegnie znacznie szybciej.'' No nie moglem tego zostawic bez odpowiedzi. Autorze tego artykulu, pani Kingo - czy pani nie czyta swoich artykulow przed wyslaniem??? Czy ktokolwiwk u was w dziale to robi??? Po jakiej pani jest szkole? Kto pania zatrudnil I kto zgodzil sie na pisanie czegokolwiek przez pania bez sprawdzenia ? Czy pani sama sie rozumie czy to byla tylko zwykla kpina wobec czytelnikow ?????
Tak czy siak, mijają już 3 godziny, bryła nadal twarda,.