Metodą "na dwie patelnie" rozmrozisz mięso w 20 minut. Będziesz w szoku, jakie to proste

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Jak szybko rozmrozić mięso? Wydaje się to żmudnym i długotrwałym procesem, jednak to nie do końca prawda. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej, zastosuj ten trik. Będzie gotowe w 20 minut.

Czy mięso można mrozić? To jedna z najlepszych metod jego przechowywania. Nie tylko przedłużysz trwałość i zachowasz świeżość przez kilka tygodni, lecz także zachowasz większość składników odżywczych jak białko, witaminy i żelazo. Dodatkowo jeśli kupisz większą ilość np. na promocji, możesz też zaoszczędzić pieniądze.

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Jak szybko rozmrozić mięso? Ten lifehack jest genialny. Spróbuj, a nie pożałujesz 

Najczęstszym sposobem rozmrożenia mięsa jest po prostu wyjęcie go odpowiednio wcześniej. Jeżeli jednak zapomniałaś to zrobić, a potrzebujesz mięsa "na już", wykorzystaj trik "na dwie patelnie".

Ten sposób sprawi, że rozmrozisz mięso mielone w parę chwil. Teraz zawsze będziesz go stosować
Ten sposób sprawi, że rozmrozisz mięso mielone w parę chwil. Teraz zawsze będziesz go stosować Fot. Qwart / iStock

Ta metoda pozwoli rozmrozić mięso już w 20 minut, ponieważ metal doskonale przewodzi ciepło. Potrzebujesz tylko dwóch patelni. Jedną odwróć do góry dnem, połóż mięso i przykryj je drugą patelnią, do której wlej ciepłą wodę. W ten sposób proces rozmrażania przebiegnie znacznie szybciej. 

PORADA! Jeśli nie masz pod ręką patelni, w analogiczny sposób możesz wykorzystać dwa garnki.

Pamiętaj, by nie rozmrażać mięsa poprzez wrzucenie go do ciepłej wody. To częsty błąd, który może poskutkować konsekwencjami zdrowotnymi. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) takie działanie prowadzi między innymi do rozwoju bakterii i drobnoustrojów np. Salmonelli i E. coli.

Rozmrażanie mięsa trwa za długo? Z tymi prostymi trikami zrobisz to szybciej 

Jakie są inne domowe sposoby na szybsze rozmrożenie mięsa? Oto kilka najpopularniejszych.

  • Zimna woda. Włóż mięso do woreczka i zanurz w misce z zimną wodą. Po 30 minutach zmień wodę i powtarzaj proces. Nieduże kawałki powinny być gotowe w godzinę, większe zaś potrzebują co najmniej dwóch lub trzech godzin.
  • Posyp mięso solą. Obniży ona temperaturę zamarzania wody, więc bryła szybciej się rozmrozi.

Korzystasz z lifehacków? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o:

Komentarze (7)

Metodą "na dwie patelnie" rozmrozisz mięso w 20 minut. Będziesz w szoku, jakie to proste

kolega.zenka
4 dni temu
Najlepszy sposób na szybkie odmrażanie, to włożenie do mikrofalówki, która ma funkcję odmrażania.
asdfghj32
4 dni temu
Cytat z tego artykulu! "Potrzebujesz tylko dwóch patelni. Jedną odwróć do góry dnem, połóż mięso i przykryj je drugą patelnią, do której wlej ciepłą wodę. W ten sposób
proces rozmrażania przebiegnie znacznie szybciej.'' No nie moglem tego zostawic bez odpowiedzi. Autorze tego artykulu, pani Kingo - czy pani nie czyta swoich artykulow przed wyslaniem??? Czy ktokolwiwk u was w dziale to robi??? Po jakiej pani jest szkole? Kto pania zatrudnil I kto zgodzil sie na pisanie czegokolwiek przez pania bez sprawdzenia ? Czy pani sama sie rozumie czy to byla tylko zwykla kpina wobec czytelnikow ?????
pistokupakalu
4 dni temu
No dobra pokusiłem się o wypróbowanie bo nie mam co robić w niedziele tylko namiętnie czytam poradniki. Tak wiec używam dwóch patelni. Położyłem jedną patelnię do góry dnem. Niestety z winy uchwytu patelnia leży krzywo. Poradziłem sobie ucinając rączkę od patelni. Położyłem bryłę mięsa na tej patelni, a następnie na tej bryle postawiłem drugą patelnię do której nalałem cieplej wody. Z dumą spojrzałem na tę konstrukcje i właśnie miałem udokumentować to arcydzieło architektury, kiedy to, niewiedzieć czemu, patelnia z wodą ześlizgnęła się z bryły mięsa i teraz mam cały blat zalany wodą. Szkoda że nikt w poradniku nie napisał jak zamocować patelnie na mięsie, oraz czy nadaje się patelnia o średnicy 36cm. Dobrze że nie poszedłem w garnki, te to mam wielkie, to bym sprzątał do jutra.
Tak czy siak, mijają już 3 godziny, bryła nadal twarda,.
or1984well
4 dni temu
Eureka! "gazeciarze" odkryli sól!
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).