• Link został skopiowany

Metodą "na dwie patelnie" rozmrozisz mięso w 20 minut. Będziesz w szoku, jakie to proste

Jak szybko rozmrozić mięso? Wydaje się to żmudnym i długotrwałym procesem, jednak to nie do końca prawda. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej, zastosuj ten trik. Będzie gotowe w 20 minut.
Metodą 'na dwie patelnie' rozmrozisz mięso w 20 minut. Będziesz w szoku, jakie to proste
Metodą 'na dwie patelnie' rozmrozisz mięso w 20 minut. Będziesz w szoku, jakie to proste, istock/@tam_odin

Czy mięso można mrozić? To jedna z najlepszych metod jego przechowywania. Nie tylko przedłużysz trwałość i zachowasz świeżość przez kilka tygodni, lecz także zachowasz większość składników odżywczych jak białko, witaminy i żelazo. Dodatkowo jeśli kupisz większą ilość np. na promocji, możesz też zaoszczędzić pieniądze.

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Jak szybko rozmrozić mięso? Ten lifehack jest genialny. Spróbuj, a nie pożałujesz 

Najczęstszym sposobem rozmrożenia mięsa jest po prostu wyjęcie go odpowiednio wcześniej. Jeżeli jednak zapomniałaś to zrobić, a potrzebujesz mięsa "na już", wykorzystaj trik "na dwie patelnie".

Ten sposób sprawi, że rozmrozisz mięso mielone w parę chwil. Teraz zawsze będziesz go stosować
Ten sposób sprawi, że rozmrozisz mięso mielone w parę chwil. Teraz zawsze będziesz go stosować Fot. Qwart / iStock

Ta metoda pozwoli rozmrozić mięso już w 20 minut, ponieważ metal doskonale przewodzi ciepło. Potrzebujesz tylko dwóch patelni. Jedną odwróć do góry dnem, połóż mięso i przykryj je drugą patelnią, do której wlej ciepłą wodę. W ten sposób proces rozmrażania przebiegnie znacznie szybciej. 

PORADA! Jeśli nie masz pod ręką patelni, w analogiczny sposób możesz wykorzystać dwa garnki.

Pamiętaj, by nie rozmrażać mięsa poprzez wrzucenie go do ciepłej wody. To częsty błąd, który może poskutkować konsekwencjami zdrowotnymi. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) takie działanie prowadzi między innymi do rozwoju bakterii i drobnoustrojów np. Salmonelli i E. coli.

Rozmrażanie mięsa trwa za długo? Z tymi prostymi trikami zrobisz to szybciej 

Jakie są inne domowe sposoby na szybsze rozmrożenie mięsa? Oto kilka najpopularniejszych.

  • Zimna woda. Włóż mięso do woreczka i zanurz w misce z zimną wodą. Po 30 minutach zmień wodę i powtarzaj proces. Nieduże kawałki powinny być gotowe w godzinę, większe zaś potrzebują co najmniej dwóch lub trzech godzin.
  • Posyp mięso solą. Obniży ona temperaturę zamarzania wody, więc bryła szybciej się rozmrozi.

Korzystasz z lifehacków? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: