Zakwas na chleb jest to mieszanina mąki i wody w odpowiednich proporcjach, niezbędna do wypieku chleba żytniego i pszenno- żytniego. Ciasto na pieczywo żytnie wymaga przeprowadzenia procesu fermentacyjnego, który nadaje mu odpowiedni smak i aromat. Podczas fermentacji dochodzi do rozkładu substancji śluzowatych w mące, która jest podstawą do powstania zakwasu. Dzięki takiemu przygotowaniu pieczywo cechuje większa trwałość. Co więcej, produkty na bazie zakwasu mają mniej kalorii, a jednocześnie są bogate w żelazo i witaminy.
Jeśli chcemy rozpocząć naszą przygodę z pieczeniem domowego chleba żytniego, najpierw musimy stworzyć zakwas. Jeśli znamy kogoś, kto już robi domowe wypieki, wtedy możemy poprosić go o podzielenie się zakwasem, gdyż ciasto to stale można namnażać. W przypadku kiedy nie mamy skąd wziąć pierwszej porcji, musimy nastawić ją sami. Proces ten trwa około 4 dni.
Przystępując do stworzenia własnego zakwasu chlebowego:
Na zakwasie żytnim możemy upiec chleb żytni, ale także pszenno-żytni, czy orkiszowy. Wszystko zależy od nas. Aby upiec bochenek na bazie zakwasu, najpierw trzeba wyjąć go z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej przez 2-3 godziny. Następnie musimy dokarmić mieszaninę mąką i wodą w równych proporcjach. Po kilku godzinach od dokarmienia powinny pojawić się bąbelki powietrza, które świadczą o tym, że zakwas jest aktywny. Wtedy odejmujemy część potrzebną do zaczynu, a resztę przekładamy do czystego słoika - będzie to część służąca do kolejnych wypieków.
Aby upiec bochenek chleba orkiszowo - żytniego należy nastawić zaczyn.
Kiedy mamy w swoim posiadaniu dojrzały zakwas chlebowy, możemy śmiało upiec także chleb pszenno - żytni, który będzie bardziej przypominał ten dostępny w sklepie, a jednocześnie zachowa wszystkie zalety produktu na bazie zakwasu.
Do upieczenia porcji takiego chleba potrzeba 150 g zakwasu żytniego. Do niego należy dodać 250 g mąki pszennej i 250 ml wody. Powstały zaczyn zostawiamy na całą noc do wyrośnięcia. Rano dodajemy jeszcze 100 g mąki pszennej i 100 ml wody. Wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy. Pozostawiamy jeszcze na dwie godziny w ciepłym miejscu by podrosło, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Gotowy przechowujemy w lnianym woreczku - to pozwala pieczywu długo zachować świeżość.