Bułki domowe smakują wyśmienicie, a co najważniejsze, można przygotować je na śniadanie bez konieczności wychodzenia z domu po świeże pieczywo. Podane z wędliną, serem i warzywami lub serwowane na słodko - z ulubionym dżemem czy masłem orzechowym, dadzą energię na cały dzień! Dowiedz się, jak przygotować smaczne, domowe bułeczki w różnych odsłonach.
Domowe kajzerki swym kuszącym aromatem ściągną z łóżka nawet największych śpiochów. Poczęstuj rodzinę świeżo upieczonymi bułeczkami, które zachwycą miękkim, puszystym środkiem i chrupiącą skórką. Domowe bułki pszenne przygotujesz zaledwie z kilku składników. Z pewnością odnajdziesz je w swojej kuchni lub najbliższym sklepie.
Składniki, niezbędne do przygotowania smacznych kajzerek:
Przygotowanie:
Na początek przygotuj zaczyn drożdżowy. Wymieszaj dokładnie drożdże, cukier i letnią wodę (odstaw na 10 minut). Weź większą miskę i wsyp do niej mąkę, dodaj jajko, sól i zaczyn drożdżowy, a następnie wymieszaj składniki łyżką. Kiedy zaczną formować się w strzępki ciasta, dodaj do nich rozpuszczone masło i zagnieć wszystko w jednolite, sprężyste ciasto. Gotową masę przełóż do miski, oprósz ją mąką, by zapobiec przyklejaniu i przykryj ściereczką. Odstaw miskę w ciepłe miejsce i zostaw na 1,5 godziny. Kiedy ciasto już wyrośnie, podziel je na 10 części i uformuj z nich delikatnie spłaszczone kulki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie przełóż na nią kulki z ciasta. Przykryj je ściereczką i odczekaj około 45 min, aż ciasto ponownie wyrośnie. Po upływie wskazanego czasu ponacinaj bułeczki, wykonując pięć charakterystycznych dla kajzerki wgłębień. Wstaw bułki do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Po 15 minutach wyjmij gorące, zarumienione na złoto bułeczki i przygotuj z nich pyszne śniadanie. Domowe bułki są gotowe.
Jeśli obawiasz się, że po dodaniu drożdży do ciasta wypieki nie wyjdą udane, nie przejmuj się zupełnie. Mamy na to rozwiązanie - domowe bułki bez drożdży! Skorzystaj z naszego przepisu na pyszne bułki lub bajgle, które zawsze wychodzą. Zobacz, jakie to proste!
Potrzebne składniki:
Przepis na domowe bułki bez drożdży:
Ustaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza i poczekaj, aż się rozgrzeje. W między czasie przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę i proszek do pieczenia (a także sól, jeśli chcesz ją dodać), następnie zagnieć wszystko, dodając do ciasta jogurt. Gotowy wyrób powinien przypominać lekko klejące ciasto drożdżowe. Podziel masę na 4 części i uformuj z nich lekko spłaszczone kulki lub bajgiel. Następnie wyłóż je na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Domowe bułeczki w słodkim wydaniu to to, co pokocha każdy domownik! Dowiedz się koniecznie, jak przygotować rozpływające się w ustach bułeczki mleczne, które umilą rodzinny poranek. Wyśmienite bułki maślane z pewnością zaskoczą wszystkich, a ich delikatny smak pokochają nawet najmłodsi, dlatego z tymi pysznościami zapomnisz o grymaszeniu pociech podczas śniadania.
Składniki, z których wyczarujesz mleczne bułeczki:
Przygotowanie domowych bułek mlecznych rozpocznij od wymieszania w misce drożdży i cukru. Następnie dolej 100 ml mleka i dodaj dwie łyżki mąki. Wymieszaj składniki i odstaw je na kwadrans. Weź pustą miskę i wsyp do niej sól i mąkę, a potem dodaj do nich gotowy zaczyn drożdżowy i resztę mleka. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki, a gdy zaczną formować się w masę, dodaj do nich roztopione masło. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż nie stanie się elastyczne i jednolite. Gotowy wyrób przełóż do wysmarowanej olejem miski i przykryj ściereczką. Zostaw na godzinę, aby wyrósł, a potem jeszcze go pozagniataj. Następnie podziel ciasto na 16 części i uformuj z nich niewielkie placki. Chwyć przeciwległe boki placka i zwiń je do środka. Przeturlaj ciasto po blacie, by nabrało kształt wałeczka. Kiedy uformujesz już bułeczki, przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i okryj ją ściereczką. Po upływie 20 minut posmaruj wyrośnięte bułeczki mlekiem i ponacinaj je w trzech miejscach. Wstaw blachę z bułeczkami do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza (góra-dół), na dole piekarnika postaw naczynie z wodą. Bułeczki piecz przez 20 minut, do momentu, aż lekko się zarumienią. Delikatny smak cieplutkich, mlecznych bułek, posmarowanych pyszną konfiturą, zdobędzie podniebienia każdego smakosza!