Jedna z naszych redakcyjnych koleżanek nie robi niczego z dodatkiem drożdży. Twierdzi, że drożdżowe wypieki po prostu nigdy jej nie wychodzą, więc nie ma sensu próbować. Jeśli macie podobnie albo po prostu nie chce się wam przygotowywać bułek drożdżowych, jest wyjście - szybkie bajgle z naszego przepisu.
Do przygotowania szybkich bajgli potrzebujesz dosłownie kilku składników. Podstawowe to mąka, jogurt naturalny (najlepszy jest gęsty grecki, ale udadzą się i z tego bez laktozy), może być i proszek do pieczenia. Jeśli lubisz słone wypieki, możesz dodać również nieco soli, ale nie jest to konieczne. Podstawowe proporcje umieściliśmy w poniższym przepisie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rady:
Wydaje się wam, że z tak małej liczby składników i bez dodatku drożdży bajgle nie mogą się udać? W rzeczywistości smakują świetnie.
Ciasto jest może nieco bardziej zwarte i wilgotne niż w zwykłych bułkach. Bardziej przypomina np. włoską focaccię. Testy smaku w redakcji przeszły jednak z wysoką notą. Polecamy!
To również może cię zainteresować:
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich doskonałe i długo świeże... pączki. Testujemy przepis