Przepis na pączki z serem na tłusty czwartek
Mini pączki z sera twarogowego cieszą się ogromną popularnością, szczególnie w okresie karnawału oraz w ulubiony dzień każdego łasucha, czyli Tłusty Czwartek. Oto przepis, który przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wymagającym smakoszom.
Czym różnią się pączki z serem od tych tradycyjnych? Zdradza to już ich nazwa. Ciasto na nie przygotowuje się bowiem nieco inaczej, a konkretnie z dodatkiem twarogu. Dodatek ten sprawia, że pączki serowe pozostają wilgotne i świeże dłużej niż te klasyczne, drożdżowe.
Pączki z serem - przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
- 250 g białego sera
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 1 laska wanilii (nasionka)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Pączki serowe - sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na pączki z serem powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jajka zmiksuj z cukrem.
- Następnie dodaj ser, wódkę oraz nasiona wanilii i ponownie zmiksuj na gładką masę, pod koniec dodając śmietanę.
- Pozostałe suche składniki wymieszaj ze sobą, dodaj do masy serowej i całość dokładnie wymieszaj.
- Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Do garnka wlej olej i podgrzej. Kiedy olej będzie już bardzo gorący, zmniejsz ogień i smaż pączki na złoty kolor.
- Po wyjęciu z oleju odsącz je na papierowych ręcznikach.
- Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.
Zobacz wideo Sprawdź także nasz przepis na szybkie pączki na serku homogenizowanym:
Jak zrobić oponki z serem?
Obok pączków, dużą popularnością cieszą się także pączki z dziurką, czyli znane wszystkim oponki. Oto prosty przepis na oponki z serem:
Składniki:
- 400 g sera twarogowego półtłustego
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Ser rozdrobnij w misce za pomocą widelca.
- Do sera dodaj mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cukier. Następnie dodaj jajka i całość wyrabiaj na gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na grubość około 0,5 cm.
- Wykrawaj kółka średnicy około 6 cm a następnie w każdym kółku dodatkowe, mniejsze. Możesz wykorzystać do tego szklankę oraz kieliszek.
- Oponki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Tak usmażone pączki z serem ułóż na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Na koniec posyp oponki cukrem pudrem.