Chcesz upiec własny chleb? Oto przepisy od gwiazd kulinariów, m.in. Magdy Gessler i Gordona Ramsaya

Domowy chleb to coś, co w dzisiejszych czasach przygotowuje się dosyć rzadko. Jednak trend pieczenia chlebów w domu rośnie, ponieważ odkrywamy, że to wcale nie jest takie trudne zadanie. Jeśli więc planujecie upiec coś samodzielnie, mamy dla was garść inspiracji od gwiazd kulinariów.
Chleb Chleb Fot. Svetlana_Foto_Ekb / shutterstock.com

Klasyczny chleb według Jamiego Olivera

Składniki:

  • 1 kg mąki chlebowej
  • 625 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży (lub 21 g suszonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli morskiej
  • mąka do obsypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Formujemy z niej kopczyk z dziurą w środku. Wlewamy tam połowę wody, drożdże, cukier i sól. Mieszamy za pomocą widelca.
  2. Mieszając, zagarniamy mąkę z wewnętrznych brzegów kopczyka i łączymy ją ze składnikami. Pilnujemy, by zewnętrzne brzegi pozostały w całości, by płyn nie rozlał się po stolnicy.
  3. Gdy ciasto będzie miało konsystencję papki, dodajemy resztę wody i kontynuujemy mieszanie. Jeśli jest zbyt kleiste, można dodać więcej mąki. Następnie możemy zacząć zagniatać je dłońmi oprószonymi mąką. Robimy to przez 4-5 minut, aż będzie elastyczne.
  4. Wierzch ciasta oprószamy mąką. Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w cieple miejsce. W tym czasie powinno powiększyć się dwukrotnie.
  5. Ponownie je zagniatamy, a następnie formujemy w dowolny kształt i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  6. Wyrośnięte ciasto wkładamy do formy oprószonej mąką. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, aż zrobi się rumiane. Dobrze upieczony chleb po uderzeniu palcem w spód powinien wydawać głuchy dźwięk.
  7. Po upieczeniu pozostawiamy go do ostudzenia.
Chleb Chleb Fot. Lena Bukovsky / shutterstock.com

Domowy chleb na zakwasie z przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 150 ml zakwasu żytniego (można przygotować własny lub zapytać w piekarni)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki razowej
  • 300 ml letniej wody
  • łyżka oliwy + trochę do posmarowania
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy zakwas, drożdże i wodę. Mieszamy, po czym dodajemy oliwę, sól oraz część mąki. Łączymy składniki, co chwilę dosypując więcej mąki. Na końcu dodajemy pestki słonecznika. Składniki zagniatamy na elastyczne ciasto.
  2. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny, aż ciasto wyrośnie dwukrotnie.
  3. Formujemy z niego bochenek, smarujemy oliwa i oprószamy mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
  4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
  5. Po tym czasie całkowicie studzimy.

Jeśli zostanie wam trochę chleba, nie wyrzucajcie go! Można go wykorzystać do wyjątkowego dania.

Chlebki Chlebki Fot. Aleksandrs Samuilovs / shutterstock.com

Ekspresowe piwne chlebki według Gordona Ramsaya

Składniki:

  • Masło do natłuszczenia foremek
  • 175 g mąki samorosnącej + trochę do oprószenia (to nic innego, jak mieszanka mąki, proszku do pieczenia i sody, można ją łatwo dostać w sklepach)
  • 75 g razowej mąki samorosnącej
  • 1/2 łyżeczki płatków soli morskiej
  • 250 ml piwa
  • 1-2 łyżeczki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy 8 kokilek lub foremek do pieczenia. Może być też jedno większe naczynie żaroodporne. Natłuszczamy je masłem i oprószamy mąką.
  2. W dużej misce mieszamy mąki i sól. Dodajemy piwo, po czym łączymy składniki, aż nie będzie grudek. Ciasto będzie dość rzadkie.
  3. Wypełniamy nim foremki do 3/4 wysokości. Ustawiamy je na blaszce i pieczemy przez 30 minut. Następnie na przykład za pomocą pędzla smarujemy je mlekiem i posypujemy mąką. Dzięki temu będą ładnie zarumienione. Wstawiamy do piekarnika na kolejnych 5 minut lub do 'suchego patyczka'.
  4. Wyjmujemy chlebki z foremek i studzimy na kratce. Można je jeść na ciepło i na zimno.
Chleb z czarnuszką Chleb z czarnuszką Fot. marcinswiostek / shutterstock.com

Chleb z czarnuszką z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 150 g zakwasu chlebowego
  • 500 g mąki
  • 8 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka
  • czarnuszka wedle uznania
  • masło i bułka tarta do foremki
  • mleko do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przekładamy zakwas, mąkę, drożdże, sól i wodę. Jeśli zakwas jest dojrzały, można pominąć drożdże. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy, aż otrzymamy elastyczne ciasto.
  2. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. W międzyczasie formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy, smarujemy mlekiem i posypujemy ziarenkami czarnuszki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
  4. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut.
Więcej o:
Komentarze (16)
Chcesz upiec własny chleb? Oto przepisy od gwiazd kulinariów, m.in. Magdy Gessler i Gordona Ramsaya
Zaloguj się
  • zmxncb

    Oceniono 4 razy 4

    Polecam raczej 220 stopni przez 45-50 minut, jeśli ma być dobrze wypieczony i chrupiący.

  • starystormy

    Oceniono 6 razy 2

    wymienienie naczelnego mopa i Ramsaya w jednym zdaniu powinno byc karalne.

  • Ja TylkoJa

    Oceniono 8 razy 2

    No i po co tam gesler od razu nie chce się tego próbować

  • spartis

    0

    Piekę chleb od kilku lat w domu. Obiektywnie wszystkie wymienione przepisy są pod publiczkę. Obok naprawdę porządnego chleba nawet nie stały...

  • fafarafafafa

    0

    Porządny chleb jest na zakwasie bez drożdży, ani tym bardziej proszku do pieczenia. I można jak najbardziej taki zrobić w domu, tylko trzeba poświęcić czas na pilnowanie zakwasu.

  • minkat

    0

    Jest taki fajny busy people bread z przepisu Annabel Langbein, potrzebny jest luskany slonecznik, maka razowa i drożdże, zawsze mi sie udawal i fajnie sie starzeje, po kilku dniach nadal jest dobry.

  • jaruskiagent

    0

    I przykrywamy folią. Żeby kudły tego małpiszona nie wpadały ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX