Domowy chleb na zakwasie z przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 150 ml zakwasu żytniego (można przygotować własny lub zapytać w piekarni)
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g mąki razowej
- 300 ml letniej wody
- łyżka oliwy + trochę do posmarowania
- łyżeczka soli
- łyżeczka suszonych drożdży
- 3 łyżki pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
- W misce umieszczamy zakwas, drożdże i wodę. Mieszamy, po czym dodajemy oliwę, sól oraz część mąki. Łączymy składniki, co chwilę dosypując więcej mąki. Na końcu dodajemy pestki słonecznika. Składniki zagniatamy na elastyczne ciasto.
- Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny, aż ciasto wyrośnie dwukrotnie.
- Formujemy z niego bochenek, smarujemy oliwa i oprószamy mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
- Po tym czasie całkowicie studzimy.
Jeśli zostanie wam trochę chleba, nie wyrzucajcie go! Można go wykorzystać do wyjątkowego dania.