Właścicielka piekarni wystawia przed drzwiami zaczątki zakwasu. Przemiła inicjatywa została doceniona

Jak upiec chleb? To częste pytanie ambitnych, domowych piekarzy. Gdy się okazuje, że taki prawdziwy bochenek na zakwasie wymaga trochę pracy i cierpliwości, rezygnujemy i lecimy do sklepu po gotowy. Właścicielka warszawskiej piekarni postanowiła ułatwić to zadanie i rozdaje zaczątki zakwasu.

Chlebowa inicjatywa właścicielki piekarni

Gdy przez dłuższy czas pozostajemy w domu, wiele osób zabiera się za przygotowywanie jedzenia, na które zwykle brakowało energii czy czasu. Częstym wyborem jest domowy chleb. Jednak, o ile nie mówimy o ekspresowym chlebie w godzinę, przygotowanie pieczywa od podstaw, czyli od zrobienia zakwasu, zajmuje kilka dni. Na ciekawy pomysł wpadła pani Monika, właścicielka pewnej warszawskiej piekarni. Przed swoimi drzwiami wystawiła pakunki z zaczątkami zakwasu. Informacją podzieliła się na profilu na Facebooku.

Wystawiłam przed piekarnię 50 zakwasowych zaczątków. Może ktoś będzie miał ochotę upiec chleb w czasach odosobnienia. Proszę się częstować i podawać dalej. Z zachowaniem odpowiedniego dystansu, rzecz jasna

- czytamy pod zdjęciem.

Przy pakunkach znajduje się informacja, jak zadbać o zaczątki, by następnego dnia można było przygotować domowy chleb. Wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej, a wieczorem przełożyć do słoika i do środka dodać wodę oraz mąkę. Następnego dnia na bazie takiego zakwasu można upiec własny chleb. Pani Monika dołączyła także adresy stron internetowych i blogów, z których można czerpać inspirację na domowe pieczywo.

Zobacz wideo Nic tak nie pasuje do świeżego, domowego chleba, jak masło. Co robić, gdy jest zbyt twarde? Mamy na to sposób.

Miły gest w trudnych czasach

Zaczątki rozeszły się jak świeże bułeczki, ale pani Monika zaoferowała przygotowanie większej liczby. Komentujący posta nie kryją wdzięczności za tak miły gest. Wśród komentarzy można znaleźć między innymi:

Szkoda ze tak daleko. Polacy to wspaniały naród, zawsze solidarni i pomocni w niedoli.
Pragnę serdecznie pani podziękować za tę inicjatywę. Mam nadzieję, że dobro do pani powróci z nawiązką.
Cudownie. To pokrzepiające wiedzieć, że potrafimy się wspierać.

Pani Monika Walecka to, jak sama o sobie mówi, 'chlebowa aktywistka'. Nic dziwnego, bo jest aktywna nie tylko w kuchni czy piekarni, lecz także w social mediach. Prowadzi inspirującego Instagrama - thereshecooks, a na Facebooku zachwyca zdjęciami (i nie tylko) z piekarni Cała w mące. Jest także autorką bloga Gotuje, bo lubi oraz książki 'Opowiadania drewnianego stołu'. Widząc jej działalność, nie da się ukryć, że to osoba o ogromnej pasji do pieczenia chleba. Cudownie, że lubi się nią także dzielić.

Więcej o:
Komentarze (42)
Właścicielka piekarni wystawia przed drzwiami zaczątki zakwasu. Przemiła inicjatywa została doceniona
Zaloguj się
  • marcintomala

    Oceniono 12 razy 10

    A czy teraz skarbówka nie zacznie kontroli jak kiedys z jednym z piekarzy?

  • syriusz.wila

    Oceniono 7 razy 7

    sanepid ją udupi (lodówka) skarbówka (nie ma za darmo, paragon i płać podatek), pip (gdzie etykiety) straż miejska (bałagan) nie chce mi się więcej pisać..

  • kixx

    Oceniono 5 razy 5

    Piekarnie dopóki starczy mąki dadzą sobie radę z podatkami, ale mnóstwo firm jest postawionych pod ścianą, nie mogą zawiesić działalności bo zatrudniają ludzi, a nie mogą jej prowadzić bo mają zamknięte sklepy i zakłady.
    Ludzi można się ,napiszę brzydko, pozbyć , ale czynsz ZUS i inne rachunki trzeba płacić.
    Potrzebna jest kompleksowa pomoc dla wielu firm, które jak kiedyś pisano są motorem napędowym naszej gospodarki.
    Wielkie międzynarodowe firmy sobie poradzą, małe padną.
    Wlk.Brytania przeznaczyła 330 mld na pomoc dla firm.
    Czekamy na ruch polskiego rządu.
    Nie musicie nam niczego dawać,przestańcie zabierać .

  • hjezowska

    Oceniono 3 razy 3

    Jest pani wielka.Od siebie dodam,ze tym sposobem sama pieke chlebki i sa pyszne.

  • martinez027

    Oceniono 2 razy 2

    już nie aktualne!Byłem tam i widziałem jak skutą kajdankami za plecami właścicielke wrzucali czarni kominiarze na pakę suki--jak wór ziemniaków poleciała..Piekarnia zamknieta na zawsze--byli z prokuratury,sanepidu,izby skarbowej i celnej--prokurakor cały czerwony ze złości wrzeszczał że na 25latach się nie skończy i że zrobi wszystko albo zdechnie jak ona nie dostanie dożywotki z mozliwością UBIEGANIA sie o wyjście po 45latach najwcześniej--ale wtedy(jak wrzeszczał)bedzie czekał na nia jego syn i wnuk których zrobi prokami i oni jej dosolą kolejne 50lat!....Cały czas krzyczał żeby przywrócić karę smierci i tortury....

  • true_lysander

    Oceniono 2 razy 2

    Właśnie nastawiłem w kuchni zaczyn na jutro.. będzie chlebek pszenno-żytni ze słonecznikiem i dynią.
    Kilka kilo mąki czekało sobie cierpliwie, będzie pysznie przez nadchodzące tygodnie.

  • salsolo.4

    Oceniono 2 razy 2

    Kiedyś to się nazywało "zaczyn". Można go bez problemu samemu zrobić tylko to wymaga kilku dni lub życzliwej osoby (takiej jak ta pani), która podzieli się zaczynem zakwasu. Potem to już można go mieć latami. Mój ma już ponad 20 lat. Robię to tak, że z całości zakwasu (używam do pieczenia chleba i żurku) zostawiam troszkę. "Dokarmiam" mąką żytnią i wstawiam do lodówki, jeśli mam go użyć za jakiś czas. Jeśli do kilku dni to trzymam w ciepłym miejscu przykryty lnianą ściereczką.
    Tu jak samemu zrobić zakwas: h t t p s://www.mniammniam.com/zakwas-na-chleb-domowy
    A tu jak upiec chleb: h t t p s://www.mniammniam.com/moj-chleb-domowy

  • tajemniczy_klient

    Oceniono 2 razy 2

    Nareszcie coś pozytywnego o Polakach, a marketing przy okazji ;)

  • wino0000006

    Oceniono 4 razy 2

    Kiedy Moraś zawiesi płacenie składek zus? A no - nigdy bo inaczej nie zarobi na reżimową TVPiS.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX