pieczenie chleba
-
Ten przepis na chleb powinien poznać cały świat. Bez mąki, bez wyrabiania, bez wyrastania
Żaden chleb nie smakuje tak dobrze, jak domowy. Wiele osób ma jednak pewne opory przed jego upieczeniem. Obawiają się żmudnego wyrabiania i tego, że ciasto nie wyrośnie. Można jednak pominąć oba te kroki i zrobić chleb bez mąki. Zamiast niej na...
-
Chlebek Hobbita z pewnością pokocha każdy fan serii. Jest aromatyczny, smaczny, ale i sycący na długo
Chlebek Hobbita to świetna propozycja dla fanów "Hobbita" oraz "Władcy Pierścieni". To, jak jest sycący, niesamowicie zaskakuje. Jednak jest też przy tym obłędnie pyszny. Jak przygotować ten przysmak w domu? Podpowiadamy.
-
Chleb z najbardziej chrupiącą skórką pod słońcem. Potrzebujesz garnka, a składniki masz już w kuchni
Na wykonanie domowego chleba decyduje się coraz więcej osób. Nic dziwnego, ponieważ właśnie wtedy wiemy, co tak naprawdę się w nim znajduje. Chodzą głosy, że jego zrobienie to rzecz skomplikowana, jednak nic bardziej mylnego. Z tego przepisu...
-
Świeży chleb bez piekarnika i spaceru do piekarni. Zrobisz go szybciej niż niejeden obiad
Gdy myślimy o przyrządzeniu chleba zapewne mamy przed oczami długi czas przygotowywania. Jednak istnieją sposoby, aby zrobić to znacznie szybciej. Jeden z nich postanowiliśmy zdradzić i pokazać, że to naprawdę proste. Do niego nie potrzebujesz...
-
Taki chleb to skarb! Banalnie prosty przepis na domowe pieczywo z obłędnie chrupiącą skórką
Zapomnij o kupowaniu drogiego pieczywa w piekarni i postaw na specjał domowej roboty! Przepis na chleb z foremki to przysłowiowa bułka z masłem. Efekt zaskoczy jednego smakosza - skórka jest idealnie chrupiąca, wnętrze sprężyste i miękkie. O...
-
Nawet w najlepszej piekarni nie ma takiego chleba. Receptura tak prosta, że zrobisz go w kilka chwil
Zamiast spaceru do piekarni o poranku, aby na śniadanie zjeść pyszne i świeże pieczywo proponujemy zrobić je własnoręcznie w domu. Z tej receptury skórka wychodzi zawsze chrupiąca, a środek jest miękki jak chmurka. Smak tego chleba rekompensuje cz...
-
Aby był miękki i chrupiący potrzebuje całej nocy. Tego chleba nie musisz nawet wyrabiać. Robi się sam
Przygotowanie chleb często kojarzy się z długim i wymagającym procesem. Ten przepis pokazuje, że to nie prawda. Można powiedzieć, że wypiek z tej receptury praktycznie robi się sam. Aby wyszedł idealnie potrzebuje kilku godzin i odpowiedniego...
-
Na wielkanocnym stole połóż własne pieczywo. Ten przepis na domowy chleb przygotujesz szybko i tanio!
Żadna kanapka nie smakuje tak dobrze, jak ta, zrobiona z domowego, ciepłego pieczywa. Pieczenie chleba wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Ten przepis na chleb domowy będzie dobry na początek przygody z wypiekaniem aromatycznych bochenków.
-
Przepis na chleb Ezechiela. Recepturę z kart Biblii można odtworzyć we własnej kuchni
Chleb Ezechiela, znany tez jako chleb esseński - to najstarszy opisany rodzaj chleba, którego receptura widnieje na kartach Biblii i jednocześnie jeden z najzdrowszych. Bochenek jest obłędnie smaczny i długo pozostaje świeży, a to za sprawką...
-
Dlaczego chleb jest dziurawy w środku? Tych kilka czynników wpływa na jakość pieczywa
Świeże pieczywo to dla wielu z nas jeden z podstawowych produktów spożywczych. Niestety często zdarza się wybrać feralny bochenek, którego wnętrze jest dziurawe. Co jest powodem tego dziwnego zjawiska w chlebie? Nieestetyczne kromki mogą świadczyć...
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Gdy jej spróbujesz, nie wrócisz do pomidorowej. Jest najlepsza z tym mięsem
-
To prawdziwa bomba witaminowa. Nie każdy wie, że rośnie w PolsceMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Makowiec w kratkę, który wygląda, ale i smakuje. Oto sposób Ewy Wachwoicz
-
Wczoraj je zrobiłam, a dziś nie ma po nich śladu. Lepsze od mielonych
- Śledzie w zalewie nie muszą wiać nudą. Z tymi dodatkami ryba wyjdzie aromatyczna
- Czegoś takiego nie możesz ominąć. Od razu przygotuj drugą porcję
- Oto najlepsza sałatka, jaką kiedykolwiek jadłam. To sprawdzony hit na imprezę lub święta
- Takich krokietów jeszcze nie było. W roli farszu śniadaniowy rarytas
- Dzięki tej metodzie, kotlety mielone zawsze będą soczyste. Użyj tego sosu
-
Czarna czy srebrna? Jaką blachę do pieczenia wybrać? Wszystko zależy od rodzaju piekarnika
Formy do pieczenia są niezbędne w niemal każdej kuchni. Ich rodzaj, wielkość, kształt zależy od tego, co chcemy przyrządzić. Okazuje się jednak, że nie bez znaczenia jest także ich kolor. Dlaczego? Wyjaśniamy tę nietypową zagadkę.
-
Jak przechowywać chleb? Lodówka nie zawsze się sprawdzi poza tym wyjątkiem
Zdania na temat przechowywania pieczywa w lodówce są bardzo podzielone. Jedni mówią, że jest to wskazane, inni uważają, że jest to wielki błąd. Czas sprawdzić kto ma tak naprawdę rację.
-
Przepis na chleb domowy. Świeże i chrupiące pieczywo za kilka złotych z prostych składników
Wysoka inflacja jest powodem większych przemyśleń na zakupach. Warto przestawić się na samodzielne przygotowywanie produktów, co nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić, ale i zmienić nawyki żywieniowe. Przepis na chleb domowy jest bardzo prosty, a efe...
-
Chleb bez mąki pszennej. Jego główny składnik to proste warzywo
Głównym i podstawowym składnikiem chleba, który znamy i jakiego używamy na co dzień, jest mąka pszenna. Nie znajdziemy w nim również warzyw, bo jego przepis jest prosty i szybki. Jednak okazuje się, że chleb, który nie ma w sobie klasycznych...
-
Przepis na chleb bez wyrabiania. Dodaj te zioła, a będzie smakować jeszcze lepiej
Zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu i chrupiąca skórka to coś, czemu trudno się oprzeć. Wiele osób decyduje się na przygotowanie go w domowym zaciszu, inni uważają, że jest to zbyt trudne i czasochłonne. Wcale nie musi takie być!...
-
Po jakie pieczywo warto sięgać? Najzdrowszy rodzaj chleba smakuje wyjątkowo. Możesz go znać z rodzinnego domu
W wielu domach chleb jest jednym z najważniejszych produktów na liście zakupów. Nie zawsze mamy czas, by samodzielnie upiec chleb. A jemy go na śniadanie i na kolacje w towarzystwie wędlin, sałatek, jak i jajecznicy. Jednak jaki chleb jest...
-
Prosty i szybki chleb Jamiego Olivera. Wystarczy parę składników, ale kluczowe jest składanie
Ten przepis Jamiego Oliviera sprawi, że inaczej spojrzysz na chleb. Od pozostałych receptur różni go to, iż wypiek przygotujesz bardzo szybko.
-
Przepis na chleb pieczony w piekarniku. Czujesz już ten zapach, który unosi się w powietrzu?
Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku, może wydaje się skomplikowany, jednak tak naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Prostota składników, niepowtarzalny smak i zapach - wszystko to sprawia, że uwielbiamy domowy chleb pieczony prze...
-
Jak upiec chleb bez zakwasu? Domowe pieczywo, które zrobisz w mniej niż godzinę
Bolesław Chrobry wstąpił do biednej chaty. Domownicy poczęstowali go pewnym wypiekiem, który bardzo mu zasmakował. Dzięki temu wydarzeniu wieś nazwano Piekarami. Król w chłopskiej izbie jadł chleb. Przepis na niego przekazywany jest z pokolenia na...
-
Przepis na chleb na zakwasie - prosty sposób na własne pieczywo. Jak samodzielnie upiec go w domu?
Niemal każdy z nas kupuje i je chleb, a czemu by nie spróbować zrobić go samodzielnie? Smakowity, z chrupiącą skórką, odpowiednio zarumieniony, będzie miłym dodatkiem na stole. Mamy prosty przepis na chleb na zakwasie.
-
Przepis na chleb z płatków owsianych. Zrobisz go błyskawicznie i bez mąki
Macie ochotę na świeży chleb do śniadania? Nasza propozycja to wyzwanie: zróbcie go bez mąki. Mamy przepis na genialny chleb z płatków owsianych. Sprawdźcie, jak go upiec.
-
Przepis na chleb domowy bez polepszaczy. Jest naprawdę prosty
Czytasz skład chleba, który kupujesz na co dzień i załamujesz ręce? W takim razie czas na naukę pieczenia własnego pieczywa. Mamy dla was superprosty przepis na pyszny chleb na drożdżach. Sprawdźcie, jak zrobić domowy chleb bez polepszaczy.
-
Zdrowy i chrupiący chleb orkiszowy. Jak robi go Ewa Wachowicz?
Szukacie alternatywy dla tradycyjnego pieczywa z mąki pszennej? Sprawdźcie koniecznie przepis na chleb orkiszowy Ewy Wachowicz! Chrupiący na zewnątrz i miękki w środku - będzie idealny do kanapek.
-
"Moje ciasto nie chce rosnąć. Co robię źle?". Powodów może być wiele
Dlaczego ciasto wstawione do piekarnika nie rośnie? W zależności od rodzaju ciasta, powody mogą być różne. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
-
Chleb tostowy - przepis na przepyszne pieczywo. Już nigdy nie kupisz go w sklepie
Kto z nas nie lubi tostów czy zapiekanych kanapek z gorącym, ciągnącym się serem? Od dziś już nie musisz chodzić do sklepu po pieczywo tostowe. Nasz przepis na chleb tostowy jest prosty i z pewnością smakuje dużo lepiej niż ten ze sklepu. Poznaj...
-
Prosty przepis na chleb na drożdżach. Wystarczy ci godzina
Wielu osobom wydaje się, że upieczenie chleba to czarna magia, która wymaga wieloletniego treningu umiejętności kulinarnych. Tymczasem zrobienie własnego, domowego pieczywa wcale nie jest trudne. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku...
-
Najczęstsze błędy podczas pieczenia domowego chleba. Podpowiadamy, jak ich uniknąć
Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia chleba? Jest kilka błędów, przez które nasz wypiek może zupełnie się nie udać. Tych pięciu można łatwo uniknąć - sprawdźcie, co zrobić, by nie zepsuć wypieku.
-
Przepis na chleb w 5 minut? Proszę bardzo! Wyjdzie przepyszny i to bez drożdży
Podobno każdy dom od czasu do czasu powinien pachnieć chlebem. A co jeśli pieczenie chleba nas przerasta lub nie mamy czasu na mozolne wyrabianie ciasta i długie oczekiwanie, aż chleb wyrośnie? Mamy dla ciebie świetny przepis na chleb bez drożdży,...
-
Chleb z garnka na maślance Ewy Wachowicz. Nie potrzebujesz zakwasu, a i tak wyjdzie pyszny
Macie ochotę na domowy chleb, ale cierpliwość nie jest waszą najmocniejszą cechą? Polecamy dziś przepis Ewy Wachowicz na chleb z garnka na maślance. Jak go zrobić? Bardzo łatwo. Potrzebne drożdże i maślanka.
-
Najlepszy domowy chleb raz! Mamy genialny przepis według Ewy Wachowicz
Pyszny domowy chleb to coś, co warto przyrządzić chociaż raz na jakiś czas. Świeży, jeszcze chrupiący, posmarowany masłem - pyszota! Dziś polecamy przepis Ewy Wachowicz na chlebek orkiszowy z czarnuszką.
-
Jak upiec chleb bez drożdży? Przepis z siedmiu składników, który warto przetestować
Jak upiec chleb bez drożdży? Warto spróbować zrobić chleb na zakwasie, który jest najzdrowszą wersją pieczywa. Zobacz, jak łatwo go przygotować w zaciszu swojego domu.
-
Chleb szpinakowy - zaskakująca odsłona pieczywa. Idealna na co dzień i na wielkanocny stół
Skoro idzie wiosna, to znaczy, że zaraz wszędzie będzie zielono. Aby to uczcić, możecie upiec zielony... chleb! Taki wypiek idealnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień. Sprawdźcie, jak zrobić chleb szpinakowy.
-
Chleb z jogurtową skórką. Miękki w środku, megachrupiący na zewnątrz
Pieczecie jeszcze domowy chleb? A może zastanawiacie się, czy do tego nie wrócić? Na zachętę mamy dla was przepis na pyszny chleb z jogurtową skórką. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku - na pewno zasmakuje każdemu.
-
Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
Czy piekliście już domowy chleb na piwie? Jeżeli nie, to czas najwyższy. Taki wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale także do rozgrzewających zup czy gulaszów. Sprawdźcie, jak zrobić chleb na piwie.
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
Chcielibyście piec domowe pieczywo, ale długie przygotowywanie zakwasu was zniechęca? Mamy dla was proste rozwiązanie. Sprawdźcie, czym są biga oraz poolish, i upieczcie pyszny chleb lub bułki bez konieczności długiego czekania.
-
Zwykłe chleby ci się przejadły? Przygotuj włoską ciabattę. Mamy przepis
Własnoręcznie upieczony chleb to gwarancja, że przygotowane śniadanie lub kolacja będą smakować wyśmienicie. Mamy dla Was przepis na chleb orkiszowy oraz na chleb włoski - przepis łatwiejszy dla początkujących i trudniejszy dla zaawansowanych. Jak...