Więcej przepisów na domowe chleby znajdziecie na naszej stronie głównej
Nie ma to jak kanapki ze świeżutkim chlebem. A najlepiej takim samodzielnie przygotowanym! Mamy dziś dla was przepis Ewy Wachowicz na cudowny chleb orkiszowy - dużo zdrowszy niż tradycyjny pszenny - który z łatwością zrobicie w domu. Sprawdźcie, jak upiec pieczywo idealne.
Składniki:
Na rozczyn:
Na ciasto:
Płatki drożdżowe wsypujemy do miseczki, wkruszamy świeże drożdże i dodajemy szczyptę cukru. Zalewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodą i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Do miski wsypujemy obie mąki orkiszowe oraz sól. Wlewamy podrośnięty zaczyn i łączymy. Wsypujemy ziarna słonecznika i siemię lniane, wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut.
Podłużną formę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką orkiszową. Przekładamy do niej ciasto, z wierzchu posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 190 st. C. Pieczemy przez godzinę.
Ciasto na chleb możecie zrobić ręcznie lub w specjalnej maszynie. Zobaczcie filmik z Instagrama Ewy Wachowicz.