Zdrowy i chrupiący chleb orkiszowy. Jak robi go Ewa Wachowicz?

Szukacie alternatywy dla tradycyjnego pieczywa z mąki pszennej? Sprawdźcie koniecznie przepis na chleb orkiszowy Ewy Wachowicz! Chrupiący na zewnątrz i miękki w środku - będzie idealny do kanapek.

Więcej przepisów na domowe chleby znajdziecie na naszej stronie głównej

Nie ma to jak kanapki ze świeżutkim chlebem. A najlepiej takim samodzielnie przygotowanym! Mamy dziś dla was przepis Ewy Wachowicz na cudowny chleb orkiszowy - dużo zdrowszy niż tradycyjny pszenny - który z łatwością zrobicie w domu. Sprawdźcie, jak upiec pieczywo idealne.

Domowy chleb orkiszowy według Ewy Wachowicz

Składniki:

Na rozczyn:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • odrobina cukru

Na ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 150 g mąki orkiszowej razowej (można użyć zwykłej orkiszowej, jeśli nie mamy),
  • 1 łyżeczka soli,
  • garść ziaren słonecznika,
  • garść nasion siemienia lnianego,
  • czarnuszka do posypania
Zobacz wideo Tarta orkiszowa z warzywami

Jak zrobić domowy chleb orkiszowy?

Płatki drożdżowe wsypujemy do miseczki, wkruszamy świeże drożdże i dodajemy szczyptę cukru. Zalewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodą i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Do miski wsypujemy obie mąki orkiszowe oraz sól. Wlewamy podrośnięty zaczyn i łączymy. Wsypujemy ziarna słonecznika i siemię lniane, wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut.

Podłużną formę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką orkiszową. Przekładamy do niej ciasto, z wierzchu posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 190 st. C. Pieczemy przez godzinę.

Ciasto na chleb możecie zrobić ręcznie lub w specjalnej maszynie. Zobaczcie filmik z Instagrama Ewy Wachowicz.

Więcej o: