• Link został skopiowany

W Wielki Czwartek robię ten łatwy chleb. Pachnie pięknie i ma chrupiącą skórkę. Przyda się garnek

Domowy chleb jest dobry zawsze i wszędzie, ale dla osób wierzących chleb w Wielki Czwartek ma także znaczenie symboliczne. Od wielu pokoleń w mojej rodzina tego dnia piecze się domowy chleb, a ja najbardziej lubię chleb z garnka. Jest pyszny, pachnący, bardzo łatwy w wykonaniu i, co ważne, nie potrzeba do niego zakwasu.
Chleb z gara
Garry Basnett /Shutterstock

Wielki Czwartek jest dniem szczególnie ważnym dla katolików. Tego dnia, podczas Ostatniej Wieczerzy, Jezus miał dokonać przemienienia wina w swoją krew i chleba w swoje ciało. Doskonale wiemy, że to przemienienie ma charakter symboliczny, jednak mnóstwo osób tego dnia tradycyjnie piecze, a wieczorem, na pamiątkę tego wydarzenia, spożywa chleb, najczęściej domowy. Dziś mamy dla was przepis na pyszny, łatwy i szybki w wykonaniu chleb, który sprawdzi się nie tylko w Wielki Czwartek, lecz także w każdy inny dzień. Przyda się głęboki garnek albo brytfanna. 

Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel

Szybki chleb z garnka. Bez zakwasu i kłopotów

Składniki:

  • 750 g mąki typu poniżej 850 (możesz połączyć dwa rodzaje, np. pszenną i orkiszową),
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • odrobina oleju,
  • ulubione ziarna: czarnuszka, nasiona słonecznika, pestki dyni itp. 

Domowy chleb bez zakwasu - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj, by się rozpuściły. Następnie dodaj wodę (nie może być za gorąca) i przesianą mąkę. Dosyp sól i wlej łyżkę oleju. Drewnianą łyżką wymieszaj całość na gładką, jednolitą masę.
  2. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odłóż na pół godziny w ciepłe miejsce, gdzie nie ma przeciągów. Po upływie tego czasu krótko zagnieć ciasto i ponownie odłóż je na pół godziny, by wyrosło.
  3. Garnek, w którym chcesz piec chleb, włóż do piekarnika i rozgrzej go do temperatury 200 stopni. Następnie pędzelkiem lekko natłuść wnętrze garnka masłem lub oliwą. Włóż ciasto na chleb do środka i przykryj garnek pokrywką.
  4. Chleb piecz przez ok. 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 30 minut. Po zdjęciu pokrywki możesz lekko posmarować wierzch chleba wodą.
Więcej o: