-
Haps
-
Jak przygotować
- Świeży chleb bez piekarnika i spaceru do piekarni. Zrobisz go szybciej niż niejeden obiad
Świeży chleb bez piekarnika i spaceru do piekarni. Zrobisz go szybciej niż niejeden obiad
Gdy myślimy o przyrządzeniu chleba zapewne mamy przed oczami długi czas przygotowywania. Jednak istnieją sposoby, aby zrobić to znacznie szybciej. Jeden z nich postanowiliśmy zdradzić i pokazać, że to naprawdę proste. Do niego nie potrzebujesz piekarnika, lecz przyda się inny sprzęt.
Zobacz wideo
Przepis na chrupiący domowy chleb
Śniadanie przygotowane na świeżym i jeszcze ciepłym pieczywie może spowodować, że dzień będzie znacznie lepszy. Aby taka sytuacja miała miejsce należy jednak wypiec chleb, lub wybrać się do pobliskiej piekarni. Okazuje się, że to nie jedyny sposób i można zjeść ciepłe pieczywo bez długiego pieczenia czy spaceru do sklepu. Jak? Wystarczy wykorzystać przepis na ten chleb z patelni. Nie ma w nim nic skomplikowanego, a smakiem nie odbiega od klasycznego chleba.
Przepis na chleb z patelni
Składniki
- 450 g mąki pszennej typu 450,
- opakowanie suchych drożdży,
- 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 150 ml ciepłej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania
- Do kubka lub miseczki wlej ciepłą wodę. Dodaj do niej cukier oraz suche drożdże, dokładnie zamieszaj.
- Do większej miski przesiej mąkę pszenną i zrób w niej wgłębienie. Wlej powstałą mieszankę drożdżową i delikatnie zamieszaj. Odstaw całość pod przykryciem na około 25 minut.
- Po upływie tego czasu wlej do mąki kefir lub jogurt naturalny i dodaj sól. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni. W razie gdyby ciasto za bardzo się lepiło podsyp je mąką. Po wymieszaniu ponownie odstaw je na kolejne 25 minut.
- Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie kolejny raz je zagnieć. Z masy uformuj placki, które zmieszczą się na patelni.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący kładź na nim powstałe placki i przykryj je pokrywką.
- Chlebki podsmażaj z każdej strony przez około 15 minut. Pilnuj jednak, aby się nie przypaliły, powinny być zarumienione.
- Tak przygotowane placki chlebowe odstaw na bok do lekkiego przestudzenia, następnie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl