Nawet w najlepszej piekarni nie ma takiego chleba. Receptura tak prosta, że zrobisz go w kilka chwil

Zamiast spaceru do piekarni o poranku, aby na śniadanie zjeść pyszne i świeże pieczywo proponujemy zrobić je własnoręcznie w domu. Z tej receptury skórka wychodzi zawsze chrupiąca, a środek jest miękki jak chmurka. Smak tego chleba rekompensuje czas przygotowania.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Świeże bułki lub chleb o poranku to marzenie wszystkich, którzy muszą wyjść z ciepłego łóżka i zacząć się szykować na rozpoczęcie kolejnego dnia. Jednak nie wszyscy mają na tyle dużo zapału i siły, aby biec do najbliższej piekarni po ciepłe pieczywo. Aby poczuć ten zapach i smak, a jednak nie wychodzić z domu proponujemy samodzielnie wykonać taki wypiek. Zrobienie go wieczór wcześniej gwarantuje, że zapach będzie unosić się aż do rana. Gdy się go poczuje ślinka sama cieknie, a dzień staje się dużo przyjemniejszy.

Przepis na chleb z garnka

Składniki

  • 800 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2,5 szklanki ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • garść nasion.

Sposób przygotowania

  1. Do miseczki wlej wodę i wrzuć świeże drożdże. Następnie rozpuść je w płynie, dodaj łyżkę mąki, cukier i odstaw je na około 20 minut.
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę, wsyp sól, nasiona i dodaj powstałą mieszankę z drożdży. Całość dokładnie wyrób do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. Wyrobione ciasto oprósz mąką i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Powinno ono tam stać przez około 60 minut.
  3. W czasie gdy ciasto wyrasta rozgrzej piekarnik do 220°C i wstaw do niego naczynie żaroodporne, w którym będzie piekł się chleb.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć  i uformuj na kształt bochenka. Przełóż je do nagrzanego naczynia, przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika.
  5. Temperaturę obniż do 200°C i piecz chleb przez następne 30 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i piecz przez następne 20 minut.
  6. Po wypieczeniu pozostaw go do ostudzenia, następnie podawaj.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: