-
Haps
-
Jak przygotować
- Nawet w najlepszej piekarni nie ma takiego chleba. Receptura tak prosta, że zrobisz go w kilka chwil
Nawet w najlepszej piekarni nie ma takiego chleba. Receptura tak prosta, że zrobisz go w kilka chwil
Zamiast spaceru do piekarni o poranku, aby na śniadanie zjeść pyszne i świeże pieczywo proponujemy zrobić je własnoręcznie w domu. Z tej receptury skórka wychodzi zawsze chrupiąca, a środek jest miękki jak chmurka. Smak tego chleba rekompensuje czas przygotowania.
Zobacz wideo
Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Świeże bułki lub chleb o poranku to marzenie wszystkich, którzy muszą wyjść z ciepłego łóżka i zacząć się szykować na rozpoczęcie kolejnego dnia. Jednak nie wszyscy mają na tyle dużo zapału i siły, aby biec do najbliższej piekarni po ciepłe pieczywo. Aby poczuć ten zapach i smak, a jednak nie wychodzić z domu proponujemy samodzielnie wykonać taki wypiek. Zrobienie go wieczór wcześniej gwarantuje, że zapach będzie unosić się aż do rana. Gdy się go poczuje ślinka sama cieknie, a dzień staje się dużo przyjemniejszy.
Przepis na chleb z garnka
Składniki
- 800 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 2,5 szklanki ciepłej wody,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju,
- garść nasion.
Sposób przygotowania
- Do miseczki wlej wodę i wrzuć świeże drożdże. Następnie rozpuść je w płynie, dodaj łyżkę mąki, cukier i odstaw je na około 20 minut.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, wsyp sól, nasiona i dodaj powstałą mieszankę z drożdży. Całość dokładnie wyrób do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. Wyrobione ciasto oprósz mąką i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Powinno ono tam stać przez około 60 minut.
- W czasie gdy ciasto wyrasta rozgrzej piekarnik do 220°C i wstaw do niego naczynie żaroodporne, w którym będzie piekł się chleb.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i uformuj na kształt bochenka. Przełóż je do nagrzanego naczynia, przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika.
- Temperaturę obniż do 200°C i piecz chleb przez następne 30 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i piecz przez następne 20 minut.
- Po wypieczeniu pozostaw go do ostudzenia, następnie podawaj.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl