Prosty i szybki chleb Jamiego Olivera. Wystarczy parę składników, ale kluczowe jest składanie

Ten przepis Jamiego Oliviera sprawi, że inaczej spojrzysz na chleb. Od pozostałych receptur różni go to, iż wypiek przygotujesz bardzo szybko.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Pieczenie chleba to często długa i żmudna praca. Nie dość, że długo trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, to jeszcze musimy go upiec, co też zajmuje dość dużo czasu. Jamie Olivier podzielił się jednak swoją własną, unikalną recepturą. Dzięki niej nie musimy już spędzać wielu godzin w kuchni, bo przygotowanie chleba zajmie niecałą godzinę.

Chleb z garnkaChleb z garnka bez długiego zagniatania. Wystarczy wymieszać składniki

Prosty i szybki chleb Jamiego Olivera. Potrzebujesz niewielu składników

Przygotuj:

  • kilogram mąki pszennej,
  • 625 ml ciepłej wody,
  • 3 saszetki drożdży instatnt,
  • 2 łyżki cukru,
  • płaską łyżeczkę soli morskiej,
  • trochę mąki do podsypania.

Ogórek i obierki (zdjęcie ilustracyjne)Trzy nietypowe sposoby wykorzystania obierków po ogórkach. Sprawdź sam

Przepis na chleb. Kluczowe jest łączenie składników i składanie

  1. Wyrób ciasto z mąki, z połowy, drożdży i soli. Rób to delikatnie, ale pewnie. Konsystencja powinna mieć strukturę miękkiej owsianki. Staraj się, by płyn nie wypływał na zewnątrz. Dlatego też najlepiej jest z mąki utworzyć twór przypominający studnię.
  2. Dodaj pozostałą wodę i dalej wyrabiaj. W razie potrzeby posmaruj ręce mąką, wtedy nie będą przyklejały się do masy.
  3. Wygniataj ciasto do momentu, gdy uzyskasz gładką i jednolitą masę. Włóż ją do formy i posyp mąką. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Chleb kolejny raz zagnieć i nadaj mu wybrany przez siebie kształt. Ponownie odstaw na 30 minut.
  5. Ciasto ostrożnie przełóż do formy. Blaszkę z pieczywem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny. Chleb w tym czasie stanie się złocisto-brązowy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: