Chleb z garnka - przepis na pieczywo bez długiego zagniatania. Wystarczy wymieszać składniki

Chleb z garnka to banalnie prosty przepis, do którego będziecie potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Nawet za bardzo się przy nim nie napracujecie, bo nie wymaga długiego zagniatania. Zaintrygowani? Poniżej znajdziecie przepis na chleb z garnka.

Więcej przepisów na domowe chleby znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Jeżeli zdarza wam się piec domowe pieczywo, z pewnością już nie raz słyszeliście o chlebie z garnka. Zwłaszcza że moda na ten przepis co jakiś czas powraca. Jeśli z kolei czytacie o nim po raz pierwszy, mamy nadzieję, że podana przez nas receptura zachęci was do tego, żeby samemu upiec taki chleb. Szczególnie że nie jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, więc nie powinno was zniechęcić. Nie musicie na przykład go zagniatać, wystarczy bowiem tylko wymieszać ze sobą składniki. Trzeba natomiast uzbroić się w cierpliwość, ale o tym więcej przeczytacie niżej. Sprawdźcie przepis na chleb z garnka.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Chleb z garnka - przepis na domowe pieczywo

  • 750 g mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

Żadne zdjęcie nie odda, zapachu świeżego bochenka chleba...Przepis na najlepszy na świecie domowy chleb. 3 lata testowania receptury

Sposób przygotowania:

W związku z tym, że chleb musi odstać swoje w lodówce, najlepiej zacząć przygotowywać go wieczorem dzień wcześniej. Wszystkie składniki wrzucacie do garnka i mieszacie, aż się połączą. Następnie zakrywacie garnek folią spożywczą i wstawiacie na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujecie ciasto z garnka i przez chwilę wyrabiacie. Przykrywacie i na około pół godziny odstawiacie do wyrośnięcia. Gdy chleb rośnie, wy przygotujcie garnek, który nadaje się do wstawienia do piekarnika (nie może mieć plastikowych elementów) lub naczynie żaroodporne. Wstawcie je do piekarnika i nagrzejcie go do 220 stopni Celsjusza. 

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?Jak odświeżyć czerstwy chleb? Metoda jest banalna. Już nigdy go nie wyrzucisz

W kolejnym kroku wkładacie do nagrzanego garnka lub naczynia ciasto, przykrywacie i zmniejszacie temperaturę pieczenia do 200 stopni. Chleb z garnka pieczecie pod przykryciem przez 20 minut, a po zdjęciu pokrywki jeszcze przez około pół godziny. Po upieczeniu chleb należy od razu wyjąć z naczynia.

*Przepis na chleb z garnka znaleźliśmy w grupie "Co dziś na obiad???" na Facebooku.

****

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: