Puszysty i miękki chleb bez pieczenia w piekarniku? Wystarczy patelnia, by uzyskać obłędne pieczywo

Kruchy na zewnątrz, a mięciutki w środku, do tego świeży i jeszcze ciepły. To charakteryzuje ten obłędny chleb z patelni. Obejdzie się zatem bez skomplikowanych przepisów i biegania o poranku do piekarni. Takie pieczywo nie tylko jest ekspresowe, lecz także obłędnie smakowite!

Ten wypiek na pierwszy rzut oka przypomina zwyczajny chleb, jednak przygotowanie jest znacznie prostsze od tego tradycyjnego. Pieczywo z patelni to moje najnowsze odkrycie i uzależnienie, z którego szybko nie zrezygnuję. Dzięki niemu poranne śniadanie to czysta przyjemność oraz zero stresu. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Chleb z patelni smaczniejszy od wiejskiego z piekarni? Smak doskonały

Chyba nie ma nic lepszego niż świeże i jeszcze ciepłe, domowe pieczywo. Niestety, jego przygotowanie bywa czasochłonne. Warto zatem wiedzieć, że istnieje także o wiele łatwiejsza alternatywa - o równie obłędnym smaku. Chleb z patelni, o którym mowa, to prawdziwy majstersztyk, który doskonale komponuje się z masłem, jajkami, swojską wędliną czy sezonowymi warzywami. 

Sekretem jest oczywiście banalne przygotowanie. Wystarczy przygotować zaczyn z drożdży, dodać go do mąki i kilku składników i później czekać, aż ciasto pięknie wyrośnie. Gotową masę smażymy na patelni zupełnie jak placki. Tak powstaje smakowity chlebek, który można rwać lub kroić i wypełniać dowolnymi składnikami. 

Przepis na banalny chleb z patelni. Z nim zapomnij o drogi do piekarni 

Składniki: 

  • 400 g mąki,
  • 17 g świeżych drożdży,
  • 300 ml bardzo ciepłej wody,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru, 
  • olej do posmarowania patelni. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od zaczynu. Pięć łyżek mąki i pół łyżeczki cukru zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Do nieco ostudzonej masy wkrusz drożdże. Wszystko ponownie wymieszaj, przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut. 
  2. Po tym czasie do zaczynu dodaj resztę mąki oraz sól. Ciasto wyrabiaj - będzie się kleić do dłoni i jest to zupełnie naturalne, więc nie trzeba nic dodawać. 
  3. Ponownie odstaw je do miski, przykryj i odłóż na godzinę. 
  4. Po tym czasie gotowe ciasto zagnieć i przełóż na wysmarowaną olejem patelnię. 
  5. Tak przygotowany chleb przykryj folią i ustaw na palniku. Pieczywo smaż na małej mocy przez około 20-25 minut. Po kwadransie należy je przewrócić na drugą stronę. Smaż do całkowitego podpieczenia, a następnie przestudź na kratce. Smacznego!
Więcej o: