• Link został skopiowany

Puszysty i miękki chleb bez pieczenia w piekarniku? Wystarczy patelnia, by uzyskać obłędne pieczywo

Kruchy na zewnątrz, a mięciutki w środku, do tego świeży i jeszcze ciepły. To charakteryzuje ten obłędny chleb z patelni. Obejdzie się zatem bez skomplikowanych przepisów i biegania o poranku do piekarni. Takie pieczywo nie tylko jest ekspresowe, lecz także obłędnie smakowite!
Jak zrobić domowy chleb z patelni?
Jak zrobić domowy chleb z patelni? Fot. pexels.com / Klaus Nieisen

Ten wypiek na pierwszy rzut oka przypomina zwyczajny chleb, jednak przygotowanie jest znacznie prostsze od tego tradycyjnego. Pieczywo z patelni to moje najnowsze odkrycie i uzależnienie, z którego szybko nie zrezygnuję. Dzięki niemu poranne śniadanie to czysta przyjemność oraz zero stresu. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Chleb z patelni smaczniejszy od wiejskiego z piekarni? Smak doskonały

Chyba nie ma nic lepszego niż świeże i jeszcze ciepłe, domowe pieczywo. Niestety, jego przygotowanie bywa czasochłonne. Warto zatem wiedzieć, że istnieje także o wiele łatwiejsza alternatywa - o równie obłędnym smaku. Chleb z patelni, o którym mowa, to prawdziwy majstersztyk, który doskonale komponuje się z masłem, jajkami, swojską wędliną czy sezonowymi warzywami. 

Sekretem jest oczywiście banalne przygotowanie. Wystarczy przygotować zaczyn z drożdży, dodać go do mąki i kilku składników i później czekać, aż ciasto pięknie wyrośnie. Gotową masę smażymy na patelni zupełnie jak placki. Tak powstaje smakowity chlebek, który można rwać lub kroić i wypełniać dowolnymi składnikami. 

Przepis na banalny chleb z patelni. Z nim zapomnij o drogi do piekarni 

Składniki: 

  • 400 g mąki,
  • 17 g świeżych drożdży,
  • 300 ml bardzo ciepłej wody,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru, 
  • olej do posmarowania patelni. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od zaczynu. Pięć łyżek mąki i pół łyżeczki cukru zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Do nieco ostudzonej masy wkrusz drożdże. Wszystko ponownie wymieszaj, przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut. 
  2. Po tym czasie do zaczynu dodaj resztę mąki oraz sól. Ciasto wyrabiaj - będzie się kleić do dłoni i jest to zupełnie naturalne, więc nie trzeba nic dodawać. 
  3. Ponownie odstaw je do miski, przykryj i odłóż na godzinę. 
  4. Po tym czasie gotowe ciasto zagnieć i przełóż na wysmarowaną olejem patelnię. 
  5. Tak przygotowany chleb przykryj folią i ustaw na palniku. Pieczywo smaż na małej mocy przez około 20-25 minut. Po kwadransie należy je przewrócić na drugą stronę. Smaż do całkowitego podpieczenia, a następnie przestudź na kratce. Smacznego!
Więcej o: