Ten wypiek na pierwszy rzut oka przypomina zwyczajny chleb, jednak przygotowanie jest znacznie prostsze od tego tradycyjnego. Pieczywo z patelni to moje najnowsze odkrycie i uzależnienie, z którego szybko nie zrezygnuję. Dzięki niemu poranne śniadanie to czysta przyjemność oraz zero stresu.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Chleb z patelni smaczniejszy od wiejskiego z piekarni? Smak doskonały
Chyba nie ma nic lepszego niż świeże i jeszcze ciepłe, domowe pieczywo. Niestety, jego przygotowanie bywa czasochłonne. Warto zatem wiedzieć, że istnieje także o wiele łatwiejsza alternatywa - o równie obłędnym smaku. Chleb z patelni, o którym mowa, to prawdziwy majstersztyk, który doskonale komponuje się z masłem, jajkami, swojską wędliną czy sezonowymi warzywami.
Sekretem jest oczywiście banalne przygotowanie. Wystarczy przygotować zaczyn z drożdży, dodać go do mąki i kilku składników i później czekać, aż ciasto pięknie wyrośnie. Gotową masę smażymy na patelni zupełnie jak placki. Tak powstaje smakowity chlebek, który można rwać lub kroić i wypełniać dowolnymi składnikami.
Przepis na banalny chleb z patelni. Z nim zapomnij o drogi do piekarni
Składniki:
- 400 g mąki,
- 17 g świeżych drożdży,
- 300 ml bardzo ciepłej wody,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki cukru,
- olej do posmarowania patelni.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zaczynu. Pięć łyżek mąki i pół łyżeczki cukru zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Do nieco ostudzonej masy wkrusz drożdże. Wszystko ponownie wymieszaj, przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut.
- Po tym czasie do zaczynu dodaj resztę mąki oraz sól. Ciasto wyrabiaj - będzie się kleić do dłoni i jest to zupełnie naturalne, więc nie trzeba nic dodawać.
- Ponownie odstaw je do miski, przykryj i odłóż na godzinę.
- Po tym czasie gotowe ciasto zagnieć i przełóż na wysmarowaną olejem patelnię.
- Tak przygotowany chleb przykryj folią i ustaw na palniku. Pieczywo smaż na małej mocy przez około 20-25 minut. Po kwadransie należy je przewrócić na drugą stronę. Smaż do całkowitego podpieczenia, a następnie przestudź na kratce. Smacznego!