Upiekłam chleb z dodatkiem tego warzywa. Nawet nie wiedziałam, kiedy zniknął ze stołu

Pieczenie chleba może wydawać się ciężkim zajęciem, ale nic bardziej mylnego. Jeśli raz spróbujesz to zrobić, będziesz to regularnie powtarzać. Ostatnio wypróbowałam przepis na pieczywo z warzywem i od razu się nim zachwyciłam. Gdy położyłam go na stole, zniknął w kilka sekund.

Każdy kto uwielbia pieczywo zgodzi się ze mną, że najlepsze jest to, które jest jeszcze ciepłe i mięciutkie. Takie możemy uzyskać jedynie na dwa sposoby. Jeden z nich mówi, że wystarczy odwiedzić pobliską piekarnię o poranku, a później cieszyć się takim smakołykiem. Niestety nie każdy ma pod nosem takie miejsce i zostaje mu tylko druga opcja. Ta mówi o tym, aby samodzielnie zrobić chleb, który będziemy jeść z samego rana. 

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Ostatnio natknęłam się na przepis na wyjątkowy chleb. Dodaje się do niego cukinię i to nawet w sporych ilościach. To ona sprawia, że pieczywo jest bardziej soczyste i miękkie w środku. Oczywiście na zewnątrz chleb jest chrupiący, a skórka pięknie pachnąca. W środku poczujesz również cebulę, czosnek i świeże koperek. Po wypieczeniu podawaj go z serkiem kanapkowym. 

Przepis na chleb z cukinią

Składniki

  • 500 g cukinii,
  • 330 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • 400 g kefiru,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • łyżeczka oleju do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię dokładnie przemyj, osusz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie posól ją i odstaw na 15 minut, by wydobyła z siebie jak najwięcej soku.
  2. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, oregano i pieprz.
  3. W drugiej misce połącz pozostałe składniki, łącząc kefir, jajka i oliwę. Energicznie wymieszaj.
  4. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo przez kilka minut, by się zarumieniło.
  5. Odciśnij sok z cukinii i dodaj ją do suchych składników. Następnie wlej mokre składniki do suchych, dodaj zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto.
  7. Piecz chlebek przez około 50 minut, najlepiej do momentu suchego patyczka. Po tym czasie odstaw chlebek do wystygnięcia i pokój na porcje.
Pieczesz chleb w domu
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.